Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învingătoarea

Marți, 3 octombrie, licitație

Învingătoarea

Marți, 3 octombrie, ora 19.30, Artmark, organizează la Palatul Cesianu-Racoviță, Licitația Doamnelor Artelor Frumoase Românești.

 ,,Cred că femeia când va ajunge să se cunoască pe ea însăși, va grăbi evoluția societății" spunea în 1916 Cecilia Cuţescu-Storck, prima femeie profesoară la Școala de Arte Frumoase din Bucureşti şi prima femeie profesoară la o universitate de artă din Europa. Și tot în 1916 apare la Bucureşti Asociaţia ,,Femeile pictore şi sculptore", întemeiată de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, ce va fi susţinută, pe rând, de Regina Elisabeta şi de Regina Maria.
Licitația Artmark, intitulată Licitația Doamnelor Artelor Frumoase Românești are ca deziderat recuperarea personalităţilor artistice feminine, care au marcat pictura românească modernă, unele dintre ele uitate, altele reconsiderate în ultimii ani. Selecția de opere este cu totul specială întrucât susţine această ,,cauză" și aduce un elogiu spiritului cu totul original al plasticienelor românce.
Rodica Maniu Mützner, Nutzi Acontz, Micaela Eleutheriade, Elena Popea, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian, Lucia Dem(etriade) Bălăcescu sunt doar o mică parte din numele care au marcat prin opera lor cultura națională, și care, prin participarea lor activă, au grăbit procesul de emancipare a femeilor în societate și în viața artistică.
Deși multe dintre ele au avut destine frânte (cum este spre exemplu cazul Adinei Paula Moscu care se sinucide, ori al Minei Byck Wepper), artistele noastre au creat o operă particulară, îndrăzneață, care a avut succes atât în țară, cât și la nivel european. Apreciate de critica străină a vremii, multe dintre ele se întorceau de la expozițiile internaționale cu medalii de aur, argint sau bronz,  participau cu regularitate la saloanele oficiale și aveau, mai ales datorită lobby-ului Reginei Maria, expoziții personale.
Școlite la Viena, München, Roma, Paris, Doamnele Artelor Frumoase Românești au avut ca maeștri artiști renumiți în epocă, cum ar fi Matisse, Lhote, Kandinsky, Brâncuși.
Influențe ale altor artiști importanți precum Cézanne, Derain, Bonnard, Duffy, Marquez se pot ,,citi" în lucrările prezente în licitația Artmark din seara de 3 octombrie. Dintre acestea amintim: Surorile, de Ghislaine Lambert (8.000 - 12.000 de euro), Nuntă la Nice de Magdalena Rădulescu (5.000 - 6.000 de euro), Lectură, de Nadia Grossman-Bulighin (2.500 - 3.500 de euro), Flori de câmp, de Margareta Sterian (1.500 - 2.500 de euro), Crizanteme, de Mina Byck Wepper (1.200 - 1.800 de euro), Promenadă în parc, de Luca Dem Bălăcescu (1.000 - 1.600 de euro), Interior la Balcic, de Nutzi Acontz (1.000 - 1.600 de euro), Dobrogea, de Rodica Maniu Mützner (1.000 - 1.500 de euro), Costum de sărbătoare, de Elena Popea (900 - 1.500 de euro), Pe gânduri, de Ileana, Principesă a României (900 - 1.500 de euro). (V.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învingătoarea.
 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 21:16:35 Ora de vară a Europei de Est