Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea se află în topul orașelor magnet din România

Potrivit experților Băncii Mondiale,

Oradea se află în topul orașelor magnet din România

Joi, 21 septembrie 2017, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea, conferința ,,Orașe Magnet - cazul Oradea", susținută de Marcel Heroiu și Marius Cristea, ambii experți seniori ai Băncii Mondiale.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan,  viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) Adrian Foghiș și numeroși reprezentanți ai instituțiilor locale și ai mediului privat din Oradea.
,,Le mulțumesc oaspeților noștri pentru prezență! Știu că dânșii prezintă aceste rapoarte în mai multe orașe, fiind printre cei mai buni specialiști în dezvoltare regională și experți în raportări. Ei dețin date comparative și de la alte state ale lumii, fapt ce ne ajută să ne raportăm și la alte motoare de dezvoltare. Noi ca oraș avem niște lucruri date pe care nu le putem schimba. De exemplu, nu ne vom putea compara niciodată cu Capitala, deoarece e evident că aceasta este avantajată de suprafața mai mare a orașului, numărul mult mai mare de locuitori, dar și de o altă poziționare geografică. Dar, sunt lucruri pe care le putem face pentru a menține și în anii următori ritmul de creștere pe care l-am obținut, cu mențiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al orașelor dezvoltate din Europa", a spus primarul Ilie Bolojan.
Oradea - oraș care oferă forță de muncă și o calitate ridicată a vieții
Cei doi seniori experți ai Băncii Mondiale au reușit prin prezentările lor să creeze o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a orașelor României care au devenit motoare de dezvoltare, orașe printre care se numără și Oradea, dar și a factorilor care au generat sau dimpotrivă au împiedicat dezvoltarea unui oraș.
Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană Oradea, peste 3.000 de locuitori noi, mai ales din orașele și comunele Bihorului, precum și din alte orașe importante din partea de vest a țării (remigrație). Acest flux, ca și puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piața imobiliară și pe traficul auto.
Printre factorii care declanșează dezvoltare în general, se numără: suprafața orașului, numărul de locuitori, infrastructura pusă la punct, centre universitare puternice, oferte educaționale unice (cazul orașului Ploiești, care a dezvoltat în cadrul Universității o Facultate de Petro-Gaze, unică în Europa), existența unei industrii etc.
Despre orașul Oradea, un oraș cu aprox. 200.000 de locuitori, experții Băncii Mondiale au spus că acesta este un oraș atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are și prin calitatea ridicată a vieții pe care o oferă. De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraș atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul orașelor din România. Oradea este așadar percepută în mentalul colectiv ca un oraș cu o mare calitate a vieții.
Potrivit raportului făcut de Banca Mondială, 1,6 % din populație trăiește în zona urbană funcțională (zona rezidențială, industrială, de transport și de agrement), iar 2,6 % și-ar dori să trăiască în această zonă metropolitană, aceste cifre arătând dorința locuitorilor din zonele rurale învecinate orașului de a migra către Oradea pentru a lucra, pentru a avea joburi mai bine plătite și pentru o mai bună calitate a vieții. Potrivit raportului Băncii Mondiale, Oradea are aceeași zonă funcțională cu a orașului Galați, care este al doilea oraș industrial al României.
80% din atractivitatea orașului Oradea este așadar reprezentată de locurile de muncă și de calitatea vieții.
Cu un profil industrial pronunțat, Oradea face parte din topul orașelor României care se extind către periferie
Totodată, Oradea are un profil industrial pronunțat și face parte din topul orașelor care se extind către periferie (Oradea are o populație mobilă, dispusă să se mute spre aceste zone).
În același timp, o mare parte a forței de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oșorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girișu de Criș, Biharia.
Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetiști pe care îl atrage, respectiv cca 35.000 de oameni care vin aici să lucreze. Oradea are, așadar, un profil de migrație și navetism.
Oradea trebuie să continue politicile de dezvoltare începute
În final, experții Băncii Mondiale au recomandat administrației publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al orașului axarea în continuare pe educația vocațională (școli profesionale); politica de retenție a populației tinere în oraș prin oferirea de spații de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii și dezvoltarea transportului public metropolitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătățirea comunicării cu orașele din această regiune (Cluj-Napoca, Timișoara, Bistrița etc) printr-un schimb de promovare reciprocă.
,,Studiul scoate în evidență necesitatea unei legi dedicate dezvoltării metropolitane în România, subliniind importanța orașelor polarizatoare și a zonelor de influență ale acestora, declarându-le adevăratele motoare de dezvoltare economică a României", a spus în finalul conferinței Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea se află în topul orașelor magnet din România.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:31 Ora standard a Europei de Est