Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie, de Ziua contabilului

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie 2017, de Ziua Națională a Contabilului Român, conducerea Filialei Bihor a CECCAR a organizat, ca în fiecare an, sărbătorirea contabililor bihoreni, în Sala de cursuri ,,Eremia Bologa".

La cea de-a 13-a ediție a manifestărilor, au onorat cu prezența și cu salutul lor nu mai puțin de 14 invitați, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor partenere și ai mediului de afaceri.
,,Profesia contabilă, azi și în viitor"
În deschiderea reuniunii, președintele Filialei Bihor, dl Susa Valerian Pavel, a salutat participanții și invitații, a prezentat tema întâlnirii (,,Profesia contabilă, azi și în viitor") și mesajul de felicitare din partea Consiliului Superior al CECCAR. Convins și optimist din fire, dl președinte se arată încrezător că ,,viitorul nu doar sună bine, dar și va arăta bine!"
Spre bucuria conducerii Consiliului Filialei (alcătuit din: Valerian Pavel Susa - președinte, Ioan Chivari și Ioan Holhoș - vicepreședinți, Claudia Diana Sabău-Popa și Carmen Mihaela Scorțe - membri titulari, Ioan Costaș - membru supleant) și a doamnei director executiv Leonica Bochiș, la ceas aniversar, contabilii bihoreni au fost salutați și felicitați chiar de către prefectul Ioan Mihaiu (mesajul domniei sale fiind prezentat de directorul Cancelariei, doamna Lavinia Mihuț). Gânduri bune și felicitări au fost exprimate și din partea conducerilor Consiliului Județean Bihor (de către consilierul Cristian Onița), Casei Județene de Pensii Bihor (de către directorul executiv, dna Carmen Georgeta Polman), Casei de Asigurări de Sănătate Bihor (președinte, Gheorghe Varga), A.J.O.F.M. Bihor (director executiv, Békési Csaba), Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor (director, Marius Rotar), Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor (doamna Magdalena Berce), Universității din Oradea, Facultatea de Științe Economice (dna prodecan Claudia Diana Sabău-Popa, membru al Consiliului Filialei Bihor a CECCAR), Universității Agora (dna prorector Gabriela Bologa), Camerei de Comerț și Industrie Bihor (președinte, dl Ioan Micula), Camerei de Conturi Bihor (dna Liliana Durgheu), Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județean Bihor (prim-vicepreședinte Ioan Mintaș), Agenției Bihor a Băncii Naționale a României (director, Septimiu Moga) și din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor (reprezentată de către doamna inspector școlar Elena Chivari-Moțoc).
,,Contabilul este inima oricărei activități financiare"
În cuvântul lor, vorbitorii nu s-au mulțumit doar să elogieze și să felicite sărbătoriții zilei, unii chiar au subliniat esența și importanța muncii contabilului, au făcut propuneri și au arătat situația cu care se confruntă astăzi reprezentanții ,,nobilei bresle", ca să-l cităm pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, dl Ioan Micula. ,,Contabilul te ajută să înțelegi modul în care funcționează afacerea, te ajută să-ți gestionezi și să-ți organizezi patrimoniul, să-ți optimizezi costurile, să-ți construiești un buget sau să-ți transformi în profit investițiile. Contabilii sunt acei profesioniști extrem de importanți fără de care nicio afacere, instituție sau economia națională nu se poate dezvolta", a mai spus dl președinte Ioan Micula. ,,Contabilitatea este o știință; este știința care se ocupă cu măsurarea, cunoașterea, controlul și gestiunea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii și cu calculul rezultatelor obținute în activitatea atât a persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice..., este o profesie foarte dorită" (prodecan Claudia Diana Sabău-Popa). Directorul Agenției BNR a făcut recurs la istorie (istoria profesiei contabile), după care a revenit la realitatea palpabilă a profesioniștilor contabili care ,,trebuie să facă egalitate între debit și credit, între active și pasive, între ceea ce avem voie să facem și ceea ce trebuie să respectăm" (director Septimiu Moga). ,,Contabilul este inima oricărei activități financiare", recunoaște dl prim-vicepreședinte Ioan Mintaș; și mai recunoaște misiunea ingrată, complexă și dificilă a contabililor de astăzi, nevoiți să păzească și să transpună în practică o legislație aflată în derivă, ,,care se schimbă de la o oră la alta, care îi îngroapă puțin câte puțin pe cei mici, favorizând multinaționalele, deși cei mici (mulți și oropsiți, care reprezintă 92%  din total angajați) dau 70 % din PIB, în timp ce cei favorizați dau doar 14-15 la sută din PIB". Reprezentantul Finanțelor Bihor, doamna Magdalena Berce, a făcut, ca și anul trecut, două propuneri (altele decât în 2016, pe care doar le-a reamintit). ,,Ar fi cazul ca și în profesia aceasta să folosim agregarea. Dacă nu agregăm, rămânem disipați (fărâmițați), ca și acuma, ceea ce nu ne oferă un viitor bun" (contabilii știu de ce - n.n.). Cea de-a doua propunere este o recomandare făcută filialei, de a acorda, alături de celelalte premii, și un premiu de popularitate, cu precizarea ca cel premiat să fie votat (ales) de cei din sală, de contabilii prezenți ,,asta v-ar ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă apreciați mai bine", e de părere doamna Magdalena Berce.
,,Cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească"
Trecându-se la partea a doua, la dezbaterea temei, președintele în exercițiu (Valerian Susa) a spus: ,,Plecând de la realitatea acestei profesii, să prefigurăm tendințele de evoluție a acesteia, să încercăm să identificăm către ce ne îndreptăm, ce ne așteaptă, cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească, ci să fie unul pe care să-l putem birui în primul rând prin profesionalism".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:39:53 Ora standard a Europei de Est