Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna

Miercuri, la Gr. Șc. „Andrei Șaguna” – „Ziua școlii”

200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna

„Șogunii” orădeni și-au sărbătorit, ieri (miercuri, 26 noiembrie 2008), cu mare fast, patronul spiritual, la împlinirea a două sute de ani de la nașterea sa, fiind onorați la adunarea omagială de distinși invitați, istoricul și profesorul universitar dr. Viorel Faur, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (inspectorul general, prof. Ioan Șereș, inspector general adjunct, prof. Silviu Torjoc, inspector de specialitate, Florian Mieluț), reprezentanți ai Primăriei Oradea (director executiv adj. A.P.I., dna Benyovszki Tunde), dna Ana Ile (de la Arhivele Statului), directori de licee...

 “La ceas de sărbătoare, ne-am adunat într-un singur suflet pentru a sărbători „Ziua școlii”, omagiindu-l pe cel al cărui nume îl cinstim: Andrei Șaguna, unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, luminător de suflete, deschizător de drumuri și îndrumător de minte, cel care a scris o pagină de aur în istoria și cultura neamului românesc”, a spus prof. ing. Gretta Postole, directorul Grupului Școlar „Andrei Șaguna”, în deschiderea oficială a manifestării.
Istoricul Viorel Faur l-a prezentat pe Andrei Șaguna în lumina documentelor, văzut și apreciat mai bine de americani decât de ai săi, o personalitate de primă mână a vremii sale, un luptător pentru drepturile și libertățile românilor din Transilvania și pentru ideea de unitate, asemeni lui Avram Iancu...
Manifestări cultural-educative  
Preț e mai bine de două ore, „șogunii” și-au omagiat patronul spiritual prin manifestări diverse care s-au desfășurat, în paralel, în mai multe săli de clasă, precum și în anfiteatru: lansarea unui nou număr al revistei „Univers șagunist”; itinerar Andrei Șaguna – viața și activitatea (concurs); 1 Decembrie  - speranță și vis împlinit (omagiere); Agendă Europa și „Europa e și casa mea”; „Carta Pământului”, „Fii în trend!” (concurs de estetică); „Pe la nunți și sărbători” (expoziție, firme de exercițiu); expoziție culinară; obiceiuri de Crăciun; parada modei (din materiale neconvenționale); concursuri de eseuri; parcurs auto; concurs sportiv; concurs de șah și moară; scenete umoristice... urmate de premierea câștigătorilor concursurilor.
„Gaițele” și „Scara”
Nu știm cât au muncit dascălii de română (Livia Dale și Angela Bungău) și elevii (din a XII-a C, a X-a A și a XI-a F) la pregătirea pieselor umoristice, dar trebuie să știți că au prezentat un spectacol de calitate care ar putea fi reluat pe oricare scenă. Drept pentru care țin să-i felicit atât pe domnii profesori, cât și pe actori (Raluca Suciu, Mariana Nica, Fulop Mihai, Anamaria Mihoc, Alexandra Oros, Meda Platona și Toro Yvette – în „Gaițele”; Cătălin Florea, Robert Raț, Roxana Muscaș și Sanda Toadere – în „Scara”). (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:08 Ora de vară a Europei de Est