Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Copil în Europa”

3 - 12 oct., Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineri - ediția a X-a, Timișoara

„Copil în Europa”

Cea de a X-a ediție a festivalului „Copil în Europa" va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie 2017, la Casa Tineretului (FITT), în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, precum și în alte locații din Timișoara.

Festivalul reunește nume sonore la nivel național și internațional, fiind invitați să joace spectacole în festival sau să țină workshop-uri pentru participanți: Florin Piersic Jr., Konstantin Keidel, Tibor Cari, Victor Bucur, Mădălina Ghițescu Petre, Dragoș Muscalu, Loreta Neculai, Claudiu Pușcău, Imi și Iain de la Școala de circ, Petre Ancuța, Florin Călbăjos din proiectul 9G la TNB și alții.
Cu ajutorul partenerilor culturali, festivalul include următoarele spectacole invitate:   
-  „O mie de motive"- va avea loc în 12 octombrie de la ora 19.00 în Sala multifuncționala a CJT, aducându-l alături de noi pe actorul Florin Piersic Jr. Un spectacol despre cât suntem dispuși să facem pentru cei pe care îi iubim, de la Teatrul Point București.
  - „ActOrchestra"- va avea loc în 3 octombrie la ora 19.00 pe scena Casei Tineretului, un spectacol de la Teatrul Național București cu: Petre Ancuța, Florin Călbăjos și Emilian Mârnea. Cei trei actori-interpreți au muzică live, au pantomimă, au bătălii de replici  și dau dovadă de o energie inepuizabilă.
,,Leul Ra"- în data de 8 octombrie ora 19.00 la Casa Tineretului, un muzical de excepție de la Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe, avându-i în echipa de realizare pe regizorul Cezar Ghioca, coregrafia Atilla Bordas, iar muzica originală este compusă de Marius Popa, orchestrația Gabriel Pindici si Marius Popa, spectacolul având soliști deosebiți ca interpreți ai partiturilor din spectacol.
- ,,Huooooo!!!"- în 4 octombrie la ora 19.00 în amfiteatrul din Piața Sfântul Gheorghe, o tragicomedie politică, socială și umană, cu Marian Pîrvulescu si Christine Cizmaș de la Auăleu din Timișoara.
- ,,Just Push Play"- în data de 5 octombrie ora 19.00 la Club Reflektor Venue, un spectacol de improvizație creat cu și pentru spectatorii prezenți, cu Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Andrei Teleleu,la pian Vlad Pasencu
 Intrarea este liberă la toate spectacolele și activitățile festivalului, pe bază de rezervare online, aici: https://script.google.com/macros/s/AKfycbyKvOACgUBgBwp-RflJetI-uvf0U6ane6L3fwXF5vlcfEaUrkI/exec
Pe lângă spectacolele invitate, vor mai fi patru zile de spectacole în concurs pentru trupele de liceu (7, 10 și 11 octombrie), o zi pentru gimnaziu și monolog (9 octombrie), susținute pe scena Casei Tineretului
 În afara spectacolelor, vor fi și o serie de workshop-uri de dezvoltare a abilităților elevilor-actori, axate ediția aceasta, pe importanța îmbunătățirii calității vocii: improvizație muzicală, voce, film muzical, canto, dar și actorie, improvizație, circ și jonglerie, creativitate, etc.
Juriul festivalului va fi format din actorii: Ana Maria Cojocaru, Doru Maniu, Ana Maria Pandele Andone, Jasmina Mitrici, alături de regizorul Ștefan Darida.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Pentagon" și este cofinanțat de Consiliului Județean Timiș si de Primăria Municipiului Timișoara, având ca parteneri: Fundația Județeană pentru Tineret, Teatrul Național ,,Mihai Eminescu" Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și alții.
Mai multe informații despre program, activități și parteneri, pe site-ul nostru
http://www.ac-pentagon.ro/index.php/festivalul-de-teatru-copil-in-europa-3/222-festivalul-de-teatru-pentru-copii-si-tineret-copil-in-europa-10
precum si pe facebook https://www.facebook.com/events/267774483713183/
Ana- Maria Pandele Andone
președinte - Asociația Culturală ,,Pentagon"

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:42:14 Ora standard a Europei de Est