Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună

Asociația EduBiz

Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună

Asociația EduBiz a invitat sâmbătă (16 septembrie 2017) tinerii, în special liceenii și studenții, la TalentFest, ,,să își descopere și să își urmeze talentul, dar și să se implice în activități comunitare cu impact social", a ținut să sublinieze Teodora Chifor, coordonatorul Asociației, inițiatorul, inima și sufletul manifestării de sâmbătă din Parcul 1 Decembrie din Oradea.

Motivația este criteriul de bază
Asociația a fost înființată de Teodora în 26 mai 2015, când a pornit la drum cu circa 35 de tineri, în majoritate liceeni. Între timp, EduBiz a adunat circa 500 de tineri motivați. ,,Criteriul de bază ca să intri în EduBiz este motivația; căutăm tineri motivați și implicați, care să-și dorească să se implice. Ne interesează să se implice nu notele, ne interesează foarte mult să învețe să se dezvolte."
,,Crearea unui spațiu de promovare, o scenă publică deschisă"
Proiectul a vizat ,,crearea unui spațiu de promovare, o scenă publică deschisă pentru copiii și tinerii talentați din Oradea și susținerea talentului autentic orădean în diverse domenii: cultural-artistic, sportiv și în domeniul civic, al implicării voluntare în comunitate." Manifestarea s-a vrut ,,o după-masă și o seară de cultură în aer liber - mini-spectacol de teatru alternativ - interactiv și mini-recital muzical de muzică clasică, precedat de activități și ateliere artistice și sportive, momente de interacțiune între cetățenii orașului și de relaxare pentru întreaga familie, copii, adolescenți, părinți și bunici".
I-am urmărit pe ateliere, dar și la flash-mob. Tineri frumoși, disciplinați și civilizați, cu maniere, veseli, zâmbitori, degajați, deschiși, dar cumpătați, deloc gălăgioși. Nimeni nu a trebuit să facă ordine sau observații. Teodora făcea naveta de la un atelier la altul, vădit impresionată și mulțumită de atmosferă și de bunul mers al lucrurilor. Ea însăși este un model în toate: de deschidere, sinceritate și smerenie. Curios lucru: Teodora nici măcar nu e născută în Oradea, ci în Târgu Mureș, iar soțul, în Reghin; dar de cinci ani e orădeancă, dornică să facă mult bine tinerilor orădeni, dar nu numai. Pentru că o zi pe săptămână este invitată de tinerii din Cluj-Napoca, iar mai nou este curtată și de timișoreni. După absolvirea Liceului Pedagogic din Târgul Mureș, Teo a studiat Științele Economice la Cluj-Napoca, dar și peste hotare, la Paris și Bruxelles. Multe a învățat și știe, având cele mai bune intenții de a ajuta tinerii să se realizeze, potrivit intereselor lăuntrice, chemării, predispozițiilor și înclinațiilor lor. În cele peste o sută de activități derulate în cei doi ani de EduBiz a reușit să ofere tinerilor nenumărate ocazii de a se întâlni cu alți tineri, la fel de motivați, cu specialiști în domeniile interesate, zeci de ore de voluntariat și de stagii de practică în companii, dar și tabere de relaxare și socializare. O dată pe lună și-au propus să iasă în județ, cu Caravana, în orașe și în comune pentru a se întâlni cu tineri liceeni din Beiuș, Aleșd, Tinca, Salonta, Vadu Crișului și Marghita, pe care să-i determine, să-i motiveze, să-i orienteze vocațional.
Așadar, Teodora și tinerii frumoși pe care i-a câștigat sunt demni de tot respectul și de o cauză mai bună. Îmbucurător este faptul că tot mai multe companii și oameni de bine li se alătură, încurajându-i și sprijinindu-i în misiunea lor nobilă de a-i ajuta pe alți tineri, mai puțin norocoși, dar isteți și motivați, lipsiți însă de resurse financiare pentru a putea studia în sensul împlinirii viselor și aspirațiilor...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:24 Ora standard a Europei de Est