Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună

Asociația EduBiz

Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună

Asociația EduBiz a invitat sâmbătă (16 septembrie 2017) tinerii, în special liceenii și studenții, la TalentFest, ,,să își descopere și să își urmeze talentul, dar și să se implice în activități comunitare cu impact social", a ținut să sublinieze Teodora Chifor, coordonatorul Asociației, inițiatorul, inima și sufletul manifestării de sâmbătă din Parcul 1 Decembrie din Oradea.

Motivația este criteriul de bază
Asociația a fost înființată de Teodora în 26 mai 2015, când a pornit la drum cu circa 35 de tineri, în majoritate liceeni. Între timp, EduBiz a adunat circa 500 de tineri motivați. ,,Criteriul de bază ca să intri în EduBiz este motivația; căutăm tineri motivați și implicați, care să-și dorească să se implice. Ne interesează să se implice nu notele, ne interesează foarte mult să învețe să se dezvolte."
,,Crearea unui spațiu de promovare, o scenă publică deschisă"
Proiectul a vizat ,,crearea unui spațiu de promovare, o scenă publică deschisă pentru copiii și tinerii talentați din Oradea și susținerea talentului autentic orădean în diverse domenii: cultural-artistic, sportiv și în domeniul civic, al implicării voluntare în comunitate." Manifestarea s-a vrut ,,o după-masă și o seară de cultură în aer liber - mini-spectacol de teatru alternativ - interactiv și mini-recital muzical de muzică clasică, precedat de activități și ateliere artistice și sportive, momente de interacțiune între cetățenii orașului și de relaxare pentru întreaga familie, copii, adolescenți, părinți și bunici".
I-am urmărit pe ateliere, dar și la flash-mob. Tineri frumoși, disciplinați și civilizați, cu maniere, veseli, zâmbitori, degajați, deschiși, dar cumpătați, deloc gălăgioși. Nimeni nu a trebuit să facă ordine sau observații. Teodora făcea naveta de la un atelier la altul, vădit impresionată și mulțumită de atmosferă și de bunul mers al lucrurilor. Ea însăși este un model în toate: de deschidere, sinceritate și smerenie. Curios lucru: Teodora nici măcar nu e născută în Oradea, ci în Târgu Mureș, iar soțul, în Reghin; dar de cinci ani e orădeancă, dornică să facă mult bine tinerilor orădeni, dar nu numai. Pentru că o zi pe săptămână este invitată de tinerii din Cluj-Napoca, iar mai nou este curtată și de timișoreni. După absolvirea Liceului Pedagogic din Târgul Mureș, Teo a studiat Științele Economice la Cluj-Napoca, dar și peste hotare, la Paris și Bruxelles. Multe a învățat și știe, având cele mai bune intenții de a ajuta tinerii să se realizeze, potrivit intereselor lăuntrice, chemării, predispozițiilor și înclinațiilor lor. În cele peste o sută de activități derulate în cei doi ani de EduBiz a reușit să ofere tinerilor nenumărate ocazii de a se întâlni cu alți tineri, la fel de motivați, cu specialiști în domeniile interesate, zeci de ore de voluntariat și de stagii de practică în companii, dar și tabere de relaxare și socializare. O dată pe lună și-au propus să iasă în județ, cu Caravana, în orașe și în comune pentru a se întâlni cu tineri liceeni din Beiuș, Aleșd, Tinca, Salonta, Vadu Crișului și Marghita, pe care să-i determine, să-i motiveze, să-i orienteze vocațional.
Așadar, Teodora și tinerii frumoși pe care i-a câștigat sunt demni de tot respectul și de o cauză mai bună. Îmbucurător este faptul că tot mai multe companii și oameni de bine li se alătură, încurajându-i și sprijinindu-i în misiunea lor nobilă de a-i ajuta pe alți tineri, mai puțin norocoși, dar isteți și motivați, lipsiți însă de resurse financiare pentru a putea studia în sensul împlinirii viselor și aspirațiilor...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Tineri, în slujba tinerilor, pentru schimbare, pentru o cauză mai bună.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:13 Ora de vară a Europei de Est