Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Licitațíe

Prietenul la nevoie se cunoaște

Athénée Palace Hilton, București, 27 septembrie 2017, ora 20.30, Licitația Colecției Ninette Schapira & Gheorghe Răut

În aceleași acorduri cu Festivalul George Enescu aflat în plină desfășurare, Artmark aduce pe simeze nu doar o expoziție, ci o importantă moștenire artistică.
O colecție istorică adusă de la Paris este prilejul unei inedite expoziții dedicate operei lui Theodor Pallady, deschise până în data de 26 septembrie la galeriile Artmark (Str. C. A. Rosetti, 5). Expoziția precede Licitația Colecției Ninette Schapira & Gheorghe Răut.
În calitatea lor de prieteni foarte apropiați cu Enescu la Paris, Ninette Schapira (singura fiică a Ghitei Mendel Schapira, pianistă și parteneră de sonate a lui George Enescu) și Gheorghe Răut (director pe atunci al Filialei Băncii Marmorosch Blank din capitala Franței) intră în istoria întunecată a securității românești din perioada 1950-1960. Atât Răut cât și Schapira sunt urmăriți și raportați în notele informative legate de ultimii ani de viață ai lui Enescu, fiind considerați răspunzători de contractul semnat de compozitor cu Editura Salabert, cea care deține încă din 1954 drepturile pentru mare parte din creația acestuia.
Dar Răut nu a fost prieten doar cu Enescu. El a fost un admirator și un bun prieten și al maestrului Theodor Pallady, cu care a locuit în același imobil din inima Parisului timp de aproape douăzeci de ani. Când în 1940, Theodor Pallady pleacă la Bucureşti pentru deschiderea unei expoziţii, grija pentru restul de lucrări rămase în atelierul său îi revine lui Răut.
Nu știm cu siguranță dacă în 1968 Gheorghe Răut a donat sau a fost constrâns ,,să doneze" statului român o parte din colecţia sa de artă ce cuprindea o selecție importantă a picturilor marelui său prieten Pallady. Cert este însă că în 1971 a fost inaugurat, în vechea casă Melik, Muzeul Theodor Pallady, cuprinzând o parte din colecția Răut.
Expoziția Artmark, pe simeze între 13 și 26 septembrie, reunește colecția nedonată, păstrată de Răut pentru sine la Paris, precum și parte din colecția sa ulterioară donației către statul român.
Printre lucrările importante se numără o serie de picturi (Lectură (Yvonne Cousin în atelierul din Place Dauphine), 18.000 - 25.000 de euro; Natură statică cu flori și struguri, 12.000 - 18.000 de euro; La oglindă, 7.000 - 10.000 de euro), dar și desene, acuarele și gravuri (În fotoliu, 600 - 900 de euro; Pe gânduri , 400 - 600 de euro; Nud în oglindă, 500 - 700 de euro etc.).
Între piesele cu caracter memorabilia, expoziția cuprinde și o Fotografie reprezentându-l pe George Enescu, cu dedicația olografă către Gheorghe Răut (preț de pornire, 100 de euro), schițe ad-hoc pe bilete de cafenea (Café de la Régence (350 - 550 euro), scrisori sau cărți poștale inedite, vechi icoane pe sticlă, precum și câteva lucrări semnate de Catul Bogdan, Jean Alexandru Steriadi sau de alți artiști prieteni ai lui Răut sau Pallady. (V.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prietenul la nevoie se cunoaște.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:43 Ora standard a Europei de Est