Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Licitațíe

Prietenul la nevoie se cunoaște

Athénée Palace Hilton, București, 27 septembrie 2017, ora 20.30, Licitația Colecției Ninette Schapira & Gheorghe Răut

În aceleași acorduri cu Festivalul George Enescu aflat în plină desfășurare, Artmark aduce pe simeze nu doar o expoziție, ci o importantă moștenire artistică.
O colecție istorică adusă de la Paris este prilejul unei inedite expoziții dedicate operei lui Theodor Pallady, deschise până în data de 26 septembrie la galeriile Artmark (Str. C. A. Rosetti, 5). Expoziția precede Licitația Colecției Ninette Schapira & Gheorghe Răut.
În calitatea lor de prieteni foarte apropiați cu Enescu la Paris, Ninette Schapira (singura fiică a Ghitei Mendel Schapira, pianistă și parteneră de sonate a lui George Enescu) și Gheorghe Răut (director pe atunci al Filialei Băncii Marmorosch Blank din capitala Franței) intră în istoria întunecată a securității românești din perioada 1950-1960. Atât Răut cât și Schapira sunt urmăriți și raportați în notele informative legate de ultimii ani de viață ai lui Enescu, fiind considerați răspunzători de contractul semnat de compozitor cu Editura Salabert, cea care deține încă din 1954 drepturile pentru mare parte din creația acestuia.
Dar Răut nu a fost prieten doar cu Enescu. El a fost un admirator și un bun prieten și al maestrului Theodor Pallady, cu care a locuit în același imobil din inima Parisului timp de aproape douăzeci de ani. Când în 1940, Theodor Pallady pleacă la Bucureşti pentru deschiderea unei expoziţii, grija pentru restul de lucrări rămase în atelierul său îi revine lui Răut.
Nu știm cu siguranță dacă în 1968 Gheorghe Răut a donat sau a fost constrâns ,,să doneze" statului român o parte din colecţia sa de artă ce cuprindea o selecție importantă a picturilor marelui său prieten Pallady. Cert este însă că în 1971 a fost inaugurat, în vechea casă Melik, Muzeul Theodor Pallady, cuprinzând o parte din colecția Răut.
Expoziția Artmark, pe simeze între 13 și 26 septembrie, reunește colecția nedonată, păstrată de Răut pentru sine la Paris, precum și parte din colecția sa ulterioară donației către statul român.
Printre lucrările importante se numără o serie de picturi (Lectură (Yvonne Cousin în atelierul din Place Dauphine), 18.000 - 25.000 de euro; Natură statică cu flori și struguri, 12.000 - 18.000 de euro; La oglindă, 7.000 - 10.000 de euro), dar și desene, acuarele și gravuri (În fotoliu, 600 - 900 de euro; Pe gânduri , 400 - 600 de euro; Nud în oglindă, 500 - 700 de euro etc.).
Între piesele cu caracter memorabilia, expoziția cuprinde și o Fotografie reprezentându-l pe George Enescu, cu dedicația olografă către Gheorghe Răut (preț de pornire, 100 de euro), schițe ad-hoc pe bilete de cafenea (Café de la Régence (350 - 550 euro), scrisori sau cărți poștale inedite, vechi icoane pe sticlă, precum și câteva lucrări semnate de Catul Bogdan, Jean Alexandru Steriadi sau de alți artiști prieteni ai lui Răut sau Pallady. (V.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prietenul la nevoie se cunoaște.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:20:14 Ora de vară a Europei de Est