Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Moștenitori de tradiții românești”

Lansarea unui nou proiect

„Moștenitori de tradiții românești”

Fiind o zi specială, cu o deosebită încărcătură simbolică, Grădiniţa Nr. 30 - „Mugurel" din Oradea a lansat un proiect generos, ce va aduce beneficii tuturor celor prezenţi: copii, părinţi, educatoare, comunitate.

Proiectul poartă în numele său mesajul (scopul), dar și  beneficiarii: „Moștenitori de tradiții românești". Prin acest proiect se urmărește cultivarea dragostei şi respectului pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc și receptarea frumosului din arta populară prin organizarea unui festival de folclor.
Proiectul este finanțat din fonduri nerambursabile de către Consiliul Județean Bihor,  Direcția de Dezvoltare  și Implementare Proiecte, obținând finanțarea în urma selecției proiectelor depuse la sfârșitul lunii iunie 2017, conform Contractului nr. 156/30.06.2017.
Coordonatorul proiectului, d-na Bara Georgeta,  director al Grădiniței Nr. 30 Oradea, precizează că, în contextul actual al fenomenului globalizării mondiale, este mai important ca oricând ca  valorile naționale să fie cunoscute, păstrate, protejate și transmise nealterate noilor generații. De aceea, Asociația Mugurel, susține acest deziderat major organizând și participând la acțiuni și evenimente care pun în valoare tradițiile românești ca trăsătură definitorie a poporului nostru. Asociația Mugurel a fost constituită în vederea sprijinirii activităților educative și extracurriculare ale G.P.P. Nr. 30 Oradea , unitate care și-a propus în planurile sale de dezvoltare instituțională ținta strategică ce vizează valorificarea și promovarea tradițiilor populare la nivelul ciclului preșcolar și se poate afirma că acest obiectiv s-a materializat de fiecare dată în acțiuni concrete care au validat cu succes  ținta  formulată în P.D.I.
În acest sens este gândit și proiectul de față care se desfășoară în perioada 15 septembrie - 31 noiembrie 2017 și care își propune  ca în fiecare săptămână, din perioada de derulare a proiectului, să se desfășoare activități de promovare a folclorului și a portului popular (învățarea  unor dansuri populare, cunoașterea portului popular specific diferitelor zone și culturi), prezentarea dansurilor populare în cadrul   Toamnei orădene, organizarea Festivalului dansului și portului popular, în cadrul căruia să se prezinte dansuri, obiceiuri populare și port popular din diferite zone ale țării prin intermediul preșcolarilor din instituțiile partenere.
La lansare au participat părinţi ai copiilor din grădiniţă, copiii din cele 12 grupe de program prelungit, educatoare, colaboratori, invitaţi.
Programul zilei a cuprins trei momente reprezentative: alocuţiunea coordonatorului de proiect, director Bara Georgeta; prezentarea proiectului; moment artistic al preşcolarilor dedicat evenimentului.
Luci Negrău
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Moștenitori de tradiții românești”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:59 Ora de vară a Europei de Est