Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-au finalizat integral lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru

Luni, recepția lucrărilor

S-au finalizat integral lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru

În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea ", Municipiul Oradea și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor la clădirea monument istoric „Vulturul Negru".

Lucrările s-au desfășurat în trei etape. În prima etapă au fost executate lucrările de „Reabilitare parament exterior și învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea". Lucrările au fost executate de firma SC Constructorul Salard SRL și au început în data de 31.01.2014. Valoarea contractului de lucrări a fost de 8.100.396,28 lei fără TVA. Lucrările cuprinse în această etapă  au fost următoarele: Refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței (corp C,D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplăriei existente și  vopsirea acesteia  în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire). S-a urmărit refacerea plasticii ornamentale. Elementele ceramice vopsite au fost curățate, iar elementele lipsă au fost înlocuite.
S-au reabilitat și fațadele și învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj în zona dinspre Str. Vasile Alecsandri și Str. Independenței, către interiorul pasajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, precum și a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F și refacerea planșeului acestui corp, lucrări suplimentare care s-au executat pe bază de act adițional. Ca urmare, perioada de execuție a lucrărilor a fost decalată până în data de 28.07.2017.
În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului. În urma licitației publice, lucrările de execuție au fost adjudecate de către firma SC Constructorul Sălard SRL și au început în data de 20.05.2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrări este de 4.527.965,77 lei cu TVA - proiectare și execuție ,,Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Oradea".
În paralel cu toate aceste lucrări s-a reabilitat și sistemul de canalizare, pavajul interior și iluminatul arhitectural. Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finanțat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, și a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, rețelele de apă și canalizare menajeră, iluminatul arhitectural și reabilitarea pavajului în suprafață de 1363,2 mp. Recepția acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016.
Față de aspectele prevăzute în contractul de lucrări care au determinat lucrările de consolidare, restaurare și conservare incluse în etapa I a investiției, în urma lucrărilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra stării monumentului de arhitectură, care au dus la necesitatea executării unor lucrări noi și anume: intervenții structurale la șarpanta și învelitoarea de la Pasaj, intervenții arhitecturale la parament și intervenții la pictură la fațadele de la Pasaj. Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrări suplimentare s-a încheiat un nou contract de proiectare şi execuţie ,,Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Etapa a II-a", cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.
În urma executării lucrărilor de decopertare (desfacere) din gangul de acces din Strada V. Alecsandri (amânate și datorită lucrărilor de refacere pasaj), au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat  analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat soluția de închidere a casei de scară (intrarea la Federația Patronilor), prevăzută inițial în proiect  cu parapet și tâmplărie de lemn, în sticla securizată pe structură metalică.
Lucrările au fost finalizate integral până la începutul lunii septembrie, iar în cursul zilei de luni, 18 septembrie urmează să se întrunească comisia pentru recepția lucrărilor. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:19 Ora de vară a Europei de Est