Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

S-au finalizat integral lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru

Luni, recepția lucrărilor

S-au finalizat integral lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru

În cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea ", Municipiul Oradea și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor la clădirea monument istoric „Vulturul Negru".

Lucrările s-au desfășurat în trei etape. În prima etapă au fost executate lucrările de „Reabilitare parament exterior și învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea". Lucrările au fost executate de firma SC Constructorul Salard SRL și au început în data de 31.01.2014. Valoarea contractului de lucrări a fost de 8.100.396,28 lei fără TVA. Lucrările cuprinse în această etapă  au fost următoarele: Refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței (corp C,D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplăriei existente și  vopsirea acesteia  în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire). S-a urmărit refacerea plasticii ornamentale. Elementele ceramice vopsite au fost curățate, iar elementele lipsă au fost înlocuite.
S-au reabilitat și fațadele și învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj în zona dinspre Str. Vasile Alecsandri și Str. Independenței, către interiorul pasajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, precum și a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F și refacerea planșeului acestui corp, lucrări suplimentare care s-au executat pe bază de act adițional. Ca urmare, perioada de execuție a lucrărilor a fost decalată până în data de 28.07.2017.
În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului. În urma licitației publice, lucrările de execuție au fost adjudecate de către firma SC Constructorul Sălard SRL și au început în data de 20.05.2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrări este de 4.527.965,77 lei cu TVA - proiectare și execuție ,,Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Oradea".
În paralel cu toate aceste lucrări s-a reabilitat și sistemul de canalizare, pavajul interior și iluminatul arhitectural. Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finanțat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, și a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, rețelele de apă și canalizare menajeră, iluminatul arhitectural și reabilitarea pavajului în suprafață de 1363,2 mp. Recepția acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016.
Față de aspectele prevăzute în contractul de lucrări care au determinat lucrările de consolidare, restaurare și conservare incluse în etapa I a investiției, în urma lucrărilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra stării monumentului de arhitectură, care au dus la necesitatea executării unor lucrări noi și anume: intervenții structurale la șarpanta și învelitoarea de la Pasaj, intervenții arhitecturale la parament și intervenții la pictură la fațadele de la Pasaj. Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrări suplimentare s-a încheiat un nou contract de proiectare şi execuţie ,,Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Etapa a II-a", cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.
În urma executării lucrărilor de decopertare (desfacere) din gangul de acces din Strada V. Alecsandri (amânate și datorită lucrărilor de refacere pasaj), au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat  analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat soluția de închidere a casei de scară (intrarea la Federația Patronilor), prevăzută inițial în proiect  cu parapet și tâmplărie de lemn, în sticla securizată pe structură metalică.
Lucrările au fost finalizate integral până la începutul lunii septembrie, iar în cursul zilei de luni, 18 septembrie urmează să se întrunească comisia pentru recepția lucrărilor. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:31 Ora standard a Europei de Est