Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”

Grădinița din Șuncuiuș a găzduit vineri,

Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”

Regret nespus faptul că nu am putut participa, vineri, la manifestările copiilor și educatoarelor de la Șuncuiuș și Săcădat, în ziua de grație a cercurilor pedagogice ale dascălilor bihoreni!

Intuiesc că au fost două acțiuni de mari trăiri emoționale, realizate de niște copii geniali, frumoși și minunați pe care îi avem pretutindeni,  orchestrați de dascăli meseriași și sufletiști pe care încă îi mai descoperim pe oriunde mergem.
Din cele povestite de inpectorul școlar de specialitate, dna Voichița Vancu, Șuncuiușul a fost, vineri (21 noiembrie 2008), capitala olăritului românesc, unde au ghinit să se adape și să se închine copii și dascăli din dulcea Bucovină a lui Eminescu și Creangă, dar și vecini de mare omenie și deschidere europeană din Arad și Sălaj.
Garzdele din Șuncuiuș, așa după cum le știm, și-au dat tot concursul ca distinșii oaspeți să se bucure de o primire și o găzduire regească, dar  și de o activitate pe cinste care să le rămână pe retină și în ungherul sufletului. Așa sunt bihorenii și românii noștri, ospitalieri și buni la suflet, întâi de toate. Primesc și dau cu tot dragul, apreciind și răsplătind omenia, cinstea și virtutea. Le place lucrul bine făcut și nu au hoghină până nu-și fac treaba ca la carte!
Activități pe ateliere și program artistic
Potrivit temei simpozionului, în cadrul atelierelor, activitățile s-au concentrat pe demonstrații privind meșteșugul olăritului, copiii văzând pe viu cum se naște o oală din mâna olarului așezat la roata olarului.
S-au prezentat lucrări, s-a vernisat expoziția organizată cu acest prilej, iar copiii și-a arătat vrednicia pe scenă, în cadrul unui spectacol de lumină și culoare în care micii artiști au dat totul, impresionând ca la un regal al moștenitorilor Marioarei Murărescu.
În Defileul Crișului (cel) Repede au cântat și au jucat copii din Botoșani, de la Grădinița nr. 9, din Dorohoi, membri ai ansamblului "Mugurelul", al Clubului Copiilor din Dorohoi, copii din județul Arad, de la Grădinița din Lipova, cu un dans al minorității bulgărești, copii din
Sălaj, cu un "dans purtat", copii din Bihor, cu o șezătoare de iarnă (prezentată de copii de la Grădinița din Sânmartin), un colindul din zona Binșului (interpretat de reprezentanții Grădiniței din Beiuș), un obicei de nuntă (mixtă) româno-maghiară (nuntașii fiind de la Grădinița nr. 25, din Oradea), un dans popular  românesc (cu dănțăușii grădinițelor din Aleșd și Șuncuiuș), un dans popular maghiar (interpretat de copiii de la Grădinița nr. 30, din Oradea), teatru nescris (cu actorii Grădiniței din Vadu – Crișului), precum și o suită de dansuri populare românești, prezentată de titrații dansatori ai Școlii "Dimitrie Cantemir", din Oradea.
Premierea câștigătorilor
Lucrările care au făcut obiectul expoziției au fost jurizate de specialiști: drd Anca Popescu-Rațiu, asistent universitar, consultant de specialitate al Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, drd Maria Abrudan, lector universitar la Facultatea de Arte Vizuale Oradea, prof. Ioan Goman,  muzeograf al  secției de etnografie a Muzeul Þării Crișurilor.
Astfel au fost acordate diplome și premii, diferențiat, pe cicluri de vârstă și secțiuni, pentru modelaj - grădiniță, modelaj - școli, ornamente pe vase, decorare, precum și premii speciale pentru conservarea tradiției populare românești. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:14 Ora de vară a Europei de Est