Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele Culturii Maghiare

În perioada 15-17 septembrie

Zilele Culturii Maghiare

Continuăm seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunități din Oradea!

Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranță cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața acestui oraș.
Fiind la prima ediție, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind cel de a prezenta valorile și specificul celei mai importante comunități din Oradea, cea maghiară. Acest sfârșit de săptămână aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie 2017, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  și tradițiilor culturii maghiare.
Organizat în Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte cu unii dintre cei mai importanți artiști din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lângă muzica bună, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, județul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18.30. Același ansamblu va prezenta sâmbătă, de la ora 12.00 la 16.00 un moment cu povești pentru copii, Poveştile Rozka - poveşti pe două roți, iar duminică, începând cu ora 11.00, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi - în faţa scenei/pe scenă și o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare, începând cu ora 12.00.
Evenimentul va găzdui și o competiție sportivă: Concurs de tras cu arcul tradițional Cupa Ordas, organizată de către Lupii din Pustă, găzduiți de Cetatea Oradea. Un număr de aproximativ 20 de meșteri populari și producători locali vor fi prezenți la eveniment și vor aduce în fața vizitatorilor cele mai bune produse și cele mai interesante meșteșuguri din această zonă.
Evenimentul va aduce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbătă și duminică o serie de momente de comedie, alături de publicul de la eveniment. În corpul J cei mici sunt așteptați sâmbătă și duminică, de la ora 10.00 până la ora 17.00, pentru a se bucura de desene animate populare ungurești.
Evenimentul va susține anul acesta și o acțiune de caritate, pe care Călugărul Böjte Csaba, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunității maghiare din România și Ungaria, o realizează. Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează de peste 20 de ani o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii  în 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcuieni și Galoș Petreu. Activitatea acestei fundații este una care merită atenția și sprijinul orădenilor și al comunității locale. În calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului. Invităm pe această cale toți orădenii să sprijine activitatea fundației și eforturile Călugărului Böjte Csaba prin donații, care vor putea fi făcute într-o urnă transparentă, amplasată în curtea Cetății. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Fundației și acțiunile acesteia, vă puteţi adresa dnei Csilla Bartos - tel. 0724.315.128. 
Activități și distracție
Evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zonă, gătit special de un bucătar maghiar venit din Ungaria.
De asemenea, cei prezenți vor putea asculta muzică tradițională, dar şi muzică pe stil nou, cu artişti precum: Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o întâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitaţi, zilnic vom avea proiecții de desene animate ungureşti sau ateliere pentru copii, pictură pe faţă şi multe alte surprize.
Amenajare
Evenimentul se va desfăşura în partea din faţă a curţii principale Cetatea Oradea, unde se vor găsi standurile pentru artizani şi producători, zona de food, scena și zona de relaxare.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Administraţia Cetăţii Oradea, evenimentul va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare.
Program
Zilnic
10.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
10.00-20.00 Târg produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
10.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
10.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult - corpul M
12.00-16.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
11.00-12.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
15.00-18.00 Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt - scenă
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
Vineri 15 septembrie
16.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
16.00-18.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
18.30-19.30 Concert Heit Lorand and band - scenă
18.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult- corpul M
20.00-21.00 Concert Csobot Adél - scenă
Sâmbătă 16 septembrie
10.00-16.00 Concurs de tras cu arc tradițional Cupa Ordas-Lupii din Pusta - curte corp I
12.00-16.00 Poveștile Rozka - povești pe două roți - scenă
20.00-21.00 Concert András Kállay-Saunders - scenă
Duminică 17 septembrie
11.00-12.00 Spectacol de povești - Regele vioi - scenă
11.00-12.00 Bodyart cu Mónika Vári Nagy - Teatrul de vară
12.00-12.20 Curs de dansuri populare - scenă
12.00-15.00 Atelier tradițional de împletit părul cu Csobris Melinda - Str. Breslelor
13.00-13.30 Concert Citera - scenă
16.00-16.30 Concert Citera - scenă
19.00-20.00 Concert Publika - scenă
20.00-21.00 Concert Vastag Csaba - scenă
Intrare liberă! (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:58 Ora de vară a Europei de Est