Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele Culturii Maghiare

În perioada 15-17 septembrie

Zilele Culturii Maghiare

Continuăm seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunități din Oradea!

Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranță cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața acestui oraș.
Fiind la prima ediție, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind cel de a prezenta valorile și specificul celei mai importante comunități din Oradea, cea maghiară. Acest sfârșit de săptămână aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie 2017, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  și tradițiilor culturii maghiare.
Organizat în Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte cu unii dintre cei mai importanți artiști din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lângă muzica bună, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, județul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18.30. Același ansamblu va prezenta sâmbătă, de la ora 12.00 la 16.00 un moment cu povești pentru copii, Poveştile Rozka - poveşti pe două roți, iar duminică, începând cu ora 11.00, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi - în faţa scenei/pe scenă și o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare, începând cu ora 12.00.
Evenimentul va găzdui și o competiție sportivă: Concurs de tras cu arcul tradițional Cupa Ordas, organizată de către Lupii din Pustă, găzduiți de Cetatea Oradea. Un număr de aproximativ 20 de meșteri populari și producători locali vor fi prezenți la eveniment și vor aduce în fața vizitatorilor cele mai bune produse și cele mai interesante meșteșuguri din această zonă.
Evenimentul va aduce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbătă și duminică o serie de momente de comedie, alături de publicul de la eveniment. În corpul J cei mici sunt așteptați sâmbătă și duminică, de la ora 10.00 până la ora 17.00, pentru a se bucura de desene animate populare ungurești.
Evenimentul va susține anul acesta și o acțiune de caritate, pe care Călugărul Böjte Csaba, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunității maghiare din România și Ungaria, o realizează. Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează de peste 20 de ani o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii  în 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcuieni și Galoș Petreu. Activitatea acestei fundații este una care merită atenția și sprijinul orădenilor și al comunității locale. În calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului. Invităm pe această cale toți orădenii să sprijine activitatea fundației și eforturile Călugărului Böjte Csaba prin donații, care vor putea fi făcute într-o urnă transparentă, amplasată în curtea Cetății. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Fundației și acțiunile acesteia, vă puteţi adresa dnei Csilla Bartos - tel. 0724.315.128. 
Activități și distracție
Evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zonă, gătit special de un bucătar maghiar venit din Ungaria.
De asemenea, cei prezenți vor putea asculta muzică tradițională, dar şi muzică pe stil nou, cu artişti precum: Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o întâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitaţi, zilnic vom avea proiecții de desene animate ungureşti sau ateliere pentru copii, pictură pe faţă şi multe alte surprize.
Amenajare
Evenimentul se va desfăşura în partea din faţă a curţii principale Cetatea Oradea, unde se vor găsi standurile pentru artizani şi producători, zona de food, scena și zona de relaxare.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Administraţia Cetăţii Oradea, evenimentul va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare.
Program
Zilnic
10.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
10.00-20.00 Târg produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
10.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
10.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult - corpul M
12.00-16.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
11.00-12.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
15.00-18.00 Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt - scenă
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
Vineri 15 septembrie
16.00-20.00 Târg de artizani - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de produse tradiționale din Valea Ierului - curtea interioară
16.00-20.00 Târg de carte - curtea interioară
16.00-17.00 Ghidaj în limba maghiară - Muzeul Cetății
16.00-18.00 Proiecții de desene animate populare ungurești - corpul J
18.30-19.30 Concert Heit Lorand and band - scenă
18.00-20.00 Airsoft și Tir cu arc tradițional - Deus Vult- corpul M
20.00-21.00 Concert Csobot Adél - scenă
Sâmbătă 16 septembrie
10.00-16.00 Concurs de tras cu arc tradițional Cupa Ordas-Lupii din Pusta - curte corp I
12.00-16.00 Poveștile Rozka - povești pe două roți - scenă
20.00-21.00 Concert András Kállay-Saunders - scenă
Duminică 17 septembrie
11.00-12.00 Spectacol de povești - Regele vioi - scenă
11.00-12.00 Bodyart cu Mónika Vári Nagy - Teatrul de vară
12.00-12.20 Curs de dansuri populare - scenă
12.00-15.00 Atelier tradițional de împletit părul cu Csobris Melinda - Str. Breslelor
13.00-13.30 Concert Citera - scenă
16.00-16.30 Concert Citera - scenă
19.00-20.00 Concert Publika - scenă
20.00-21.00 Concert Vastag Csaba - scenă
Intrare liberă! (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:44 Ora standard a Europei de Est