Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou

,,C.N. ,,Iosif Vulcan” este locul unde poveștile prind viață”

O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou

Povestea a fost depănată luni, 11 septembrie 2017, în prima zi de școală, de către directorul Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea, doamna profesor Simona Martin, într-un sediu nou.

Dl primar, inginer Ilie Bolojan și consilierii locali au cadorisit elevii din ciclul primar de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" cu un sediu nou, fosta clădire a Colegiului Tehnic ,,Andrei Șaguna" (din B-dul Decebal Nr. 60). Așa încât, din acest an școlar, 383 de elevi din cei 486 vor învăța în noul sediu, iar restul, în clădirea centrală de pe Jean Calvin, după cum avea să precizeze doamna director.
La bucuria inaugurării noului sediu au participat: domnul primarul Ilie Bolojan, inspectorul școlar general Alin Florin Novac-Iuhas, inspectorul școlar Elena Chivari-Moțoc, dl inginer Marcel Dragoș, consilier local, membru al Consiliului de administrație.
Slujba de Te-Deum a fost săvârșită de părintele Augustin Lucian. În cuvântul de învățătură, părintele s-a adresat dascălilor, flatându-i (,,Dascălul este lumina care se stinge luminând") și elevilor îndemnându-i: ,,Uitați-vă la soare și apoi închideți ochii și vedeți întunericul. Faceți deosebire între bine și rău!"
Revenind la microfon, doamna director a mulțumit domnului primar și consilierilor locali ,,care au înțeles importanța unei baze materiale pentru o educație de calitate în clădirea personalității viitorilor oameni mari. Mulțumesc inspectorului școlar general și echipei de la ISJ Bihor pentru încrederea în potențialul școlii, în calitatea educației." Referindu-se la povestea celor 233 de ani, doamna director a întors câteva file, subliniind misiunea școlii, care se înscrie între tradiție, actualitate și perspective, o educație de valoare și educație pentru valori." În devenirea sa, fostul liceu pedagogic, în 2008, s-a înnobilat cu titlul de liceu bilingv româno-spaniol, iar în anul școlar 2009-2010 a fost înălțat la rangul de colegiu național. Astăzi, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" învață circa 1.600 de elevi în învățământul primar, gimnazial și liceal și șase grupe de învățământ preșcolar (în trei spații: pe Jean Calvin, Decebal și Grădinița ,,Voinicel"). În mesajul său, domnul primar și-a declinat dubla calitate în care s-a înfățișat în fața pedagogiștilor. Ca primar, a militat alături de consilierii locali pentru alocarea acestui spațiu disponibil elevilor din ciclul primar care învățau în două clădiri vechi, iar ca părinte a ținut să le mulțumescă profesorilor care au contribuit la formarea unuia dintre fiicele sale, absolventă a acestui colegiu.
,,O invitație la unitate"
Domnul inspector școlar general Alin Novac-Iuhas a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibilă această inaugurare, adăugând că ,,Întâlnirea de astăzi consider că este o invitație la unitate, care să se materializeze într-un  parteneriat durabil, în care cu toții avem același scop: de a crea pentru copiii noștri un viitor încununat de succes. Am încredere în capacitățile profesionale ale colegilor profesori, ale celor care modelează personalitățile în devenire. Am încredere în elevii acestei școli că au capacitatea de a se autodepăși. Gânduri bune, sănătate și putere de muncă!"
La plecarea din careu, clasele a IV-a au construit un pod de flori pentru boboceii din clasele pregătitoare, iar distinșii invitați au pornit într-o vizită prin sălile de clasă ale noului sediu al vulcaniștilor primari.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (85 de poze), accesați Galeria foto: O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:27 Ora standard a Europei de Est