Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou

,,C.N. ,,Iosif Vulcan” este locul unde poveștile prind viață”

O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou

Povestea a fost depănată luni, 11 septembrie 2017, în prima zi de școală, de către directorul Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea, doamna profesor Simona Martin, într-un sediu nou.

Dl primar, inginer Ilie Bolojan și consilierii locali au cadorisit elevii din ciclul primar de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" cu un sediu nou, fosta clădire a Colegiului Tehnic ,,Andrei Șaguna" (din B-dul Decebal Nr. 60). Așa încât, din acest an școlar, 383 de elevi din cei 486 vor învăța în noul sediu, iar restul, în clădirea centrală de pe Jean Calvin, după cum avea să precizeze doamna director.
La bucuria inaugurării noului sediu au participat: domnul primarul Ilie Bolojan, inspectorul școlar general Alin Florin Novac-Iuhas, inspectorul școlar Elena Chivari-Moțoc, dl inginer Marcel Dragoș, consilier local, membru al Consiliului de administrație.
Slujba de Te-Deum a fost săvârșită de părintele Augustin Lucian. În cuvântul de învățătură, părintele s-a adresat dascălilor, flatându-i (,,Dascălul este lumina care se stinge luminând") și elevilor îndemnându-i: ,,Uitați-vă la soare și apoi închideți ochii și vedeți întunericul. Faceți deosebire între bine și rău!"
Revenind la microfon, doamna director a mulțumit domnului primar și consilierilor locali ,,care au înțeles importanța unei baze materiale pentru o educație de calitate în clădirea personalității viitorilor oameni mari. Mulțumesc inspectorului școlar general și echipei de la ISJ Bihor pentru încrederea în potențialul școlii, în calitatea educației." Referindu-se la povestea celor 233 de ani, doamna director a întors câteva file, subliniind misiunea școlii, care se înscrie între tradiție, actualitate și perspective, o educație de valoare și educație pentru valori." În devenirea sa, fostul liceu pedagogic, în 2008, s-a înnobilat cu titlul de liceu bilingv româno-spaniol, iar în anul școlar 2009-2010 a fost înălțat la rangul de colegiu național. Astăzi, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" învață circa 1.600 de elevi în învățământul primar, gimnazial și liceal și șase grupe de învățământ preșcolar (în trei spații: pe Jean Calvin, Decebal și Grădinița ,,Voinicel"). În mesajul său, domnul primar și-a declinat dubla calitate în care s-a înfățișat în fața pedagogiștilor. Ca primar, a militat alături de consilierii locali pentru alocarea acestui spațiu disponibil elevilor din ciclul primar care învățau în două clădiri vechi, iar ca părinte a ținut să le mulțumescă profesorilor care au contribuit la formarea unuia dintre fiicele sale, absolventă a acestui colegiu.
,,O invitație la unitate"
Domnul inspector școlar general Alin Novac-Iuhas a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibilă această inaugurare, adăugând că ,,Întâlnirea de astăzi consider că este o invitație la unitate, care să se materializeze într-un  parteneriat durabil, în care cu toții avem același scop: de a crea pentru copiii noștri un viitor încununat de succes. Am încredere în capacitățile profesionale ale colegilor profesori, ale celor care modelează personalitățile în devenire. Am încredere în elevii acestei școli că au capacitatea de a se autodepăși. Gânduri bune, sănătate și putere de muncă!"
La plecarea din careu, clasele a IV-a au construit un pod de flori pentru boboceii din clasele pregătitoare, iar distinșii invitați au pornit într-o vizită prin sălile de clasă ale noului sediu al vulcaniștilor primari.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (85 de poze), accesați Galeria foto: O poveste cu oameni mari și mici într-un spațiu nou.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:03 Ora de vară a Europei de Est