Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Cine poate spune dacă auxiliarul e bun?”

,,Am vrea să ne întrebe cineva și pe noi”

,,Cine poate spune dacă auxiliarul e bun?”

An de an, în lunile august și septembrie, obișnuim să ieșim pe teren, prin unitățile de învățământ, să luăm pulsul pregătirilor pentru noul an școlar.

Anul acesta (miercuri, 6 septembrie 2017), am trecut și pe la școala fără nume, dar cu renume, vorba domnului director. Ați ghicit care e? Perfect! Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea.
Ne-am îndreptat glonț către clasa doamnei ,,directoare" Corina Gârba (așa o șicanăm noi, de fiecare dată când o întâlnim, cu apelativul ,,directoare"; ce să-i facem dacă e soția domnului director?! Sala de clasă (a II-a A) e lună, pregătită să-i primească (mâine, joi - 7 septembrie - n.n.) pe cei 32 de învățăcei. Admiram pavoazarea, când zărim un gol... istoric. Aflăm că spațiul cu pricina este destinat caietelor școlarilor. ,,Și așa ghiozdanul lor e prea greu și le deformează coloana", adaugă doamna Corina. Ei, uite că se mai gândește cineva și la coloana vertebrală a copiilor. La cei 30 de ani de apostolat la catedră, doamna Corina știe multe și face multe, totul pentru Măria sa, Elevul! E nițel contrariată de decizia pripită a domnului ministru care a retras auxiliarele fără să știe că ele au fost deja comandate și... împachetate. ,,Ce mi-au zis unii părinți: noi vrem un suport de lucru și pentru vacanță, cât e vara de lungă! Comandăm noi, părinții. Și le-au comandat. Cine poate să-i împiedice pe părinți? Cine poate spune dacă auxiliarul e bun? Eu pot să spun. Noi, dascălii... Noi cunoaștem programa și ne cunoaștem și clasa, pe fiecare copil în parte. Noi putem alege în cunoștință de cauză un auxiliar, mai bine decât echipa de la minister. Când nu lucrezi cu copiii e foarte greu să hotărăști și să alegi. Am vrea să ne întrebe cineva și pe noi! Noi suntem într-o continuă schimbare. Dacă nu te schimbi după elevi și nu te adaptezi vremurilor, nu ai șansă de reușită", conchide interlocutorul nostru.
Dragi copii, psihologul școlii nu este ,,Bau-bau"
Bucurie mare! Nici nu ne terminăm vorbele cu doamna ,,directoare", că se ivește în prag psihologul școlii, doamna Gabriela Chiș. Ne retragem în cabinet și povestim. Aflăm despre relaționarea psihologului cu elevii și părinții acestora. Cât de importantă este atitudinea fiecăruia. ,,În primele săptămâni, consilierul școlar participă la ședințele cu părinții; ne prezentăm și le prezentăm activitatea noastră de consiliere. La fel relaționăm și cu diriginții și învățătorii. Unii mă cheamă să fac activități pentru prevenirea comportamentului agresiv, pentru ameliorarea manifestărilor agresive la clasă; fac activități de orientare spațială, pentru coeziunea grupului, să ne cunoaștem mai bine, să relaționăm pozitiv; la alte clase fac educație pentru sănătate, pentru prevenirea consumului de droguri, precum și orientare școlară și profesională. Copiii vin cu drag la cabinet pentru că au constatat că psihologul nu este ,,Bau-bau". Nu de alta dar unii părinți, ba chiar și unii dascăli îi amenință pe copii cu psihologul: ,,Dacă nu te comporți bine, te duc la psiholog"! Dar, venind cu chiu cu vai la psiholog, ajung să se convingă că, din contră, la psiholog e faină! Desfășurăm activități amuzante, ne relaxăm, ne simțim bine și abia așteaptă să-i mai primesc în cabinet. Colaborarea cu părinții e foarte importantă. În cazurile de agresivitate, de exemplu, e foarte importantă discuția pe care o avem cu părinții pentru stabilirea unor reguli pe care părinții trebuie să le aplice în educația copiilor. Din păcate, părinții nu-și mai găsesc timp să-și petreacă cu copiii lor acasă și de aceea copiii sunt dezorientați, nu au reguli. Și e foarte greu să le respecte la școală, dacă acasă părinții nu le impun (aceste reguli)".
Reclamă Grădiniței Nr. 17
Avându-le alături pe cele două fiice, pe Carla, de 5 ani și jumătate și pe Daria, de 4 ani și 3 luni, și vorbind cu ele și despre ele, doamna Gabriela a ajuns să facă o adevărată reclamă Grădiniței Nr. 17 (grădinița dintre blocuri unde învață și cele două prințese), o grădiniță cu program normal, gratuită și foarte îndrăgită de copii, pentru atitudinea doamnelor educatoare, modul lor flexibil de predare și de relaționare cu copiii celor două grupe. Cu puterea sa de convingere, doamna psiholog ne-a determinat ca la sfârșitul vizitei să poposim la grădinița cu pricina. De la Cabinetul de psihologie am ajuns în sala de clasă a doamnei prof. Nica Veturia, unde se muncea la colțul de istorie și la perdelele de camuflaj. Pe mese, am trecut în revistă manualele clasei a IV-a.
Domnul director lucrează de 34 de ani la orar și încă nu a terminat
Când am intrat în birou, domnul director Mircea Gârba lucra la orar. ,,De 34 de ani lucrez la orar. Mai am puțin și îl termin. Îl termin în fiecare an, înainte să înceapă cursurile. Niciodată nu am întârziat nici măcar o zi. Mai bine zis, acum îl finisez, ca să-i dau dreptate doamnei mele".  De față era doamna ,,directoare" Corina.
Am vorbit cu domnul director despre clase și profesori noi, despre o școală renovată din temelii, cu peste 1.000 de elevi, cu curtea asfaltată și cu o sală de sport funcțională. ,,În sfârșit, încep să mă simt bine, văzând cum toate au înflorit și dau roadele așteptate. Avem un colectiv de dascăli minunați și elevi pe măsura investițiilor făcute de Primărie și de colectivul nostru profesoral", conchide domnul director Mircea Gârba.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cine poate spune dacă auxiliarul e bun?”    

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:35:44 Ora standard a Europei de Est