Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Inspectorul școlar general, Alin Florin Novac Iuhas:

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Joi (7 septembrie 2017), după premierea celor 14 elevi de 10 ai Bihorului (la Evaluarea Națională și la BAC - 2017), domnul inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas a avut o întâlnire doar cu reprezentanții presei prezenți la festivitate.

Domnia sa ne-a dat ,,câteva repere" cu privire la rezultatele controlului mixt efectuat recent în unități de învățământ din județul Bihor de către reprezentanții I.S.J. Bihor, ai Instituției Prefectului și ai D.S.P.; se intenționează a se sărbători la Oradea Ziua Excelenței în educație (probabil de Ziua Mondială a Educației, zicem noi); generalul a avansat și posibile descălecări luni, 11 septembrie, la festivitățile de deschidere a cursurilor în județ, la Sânmartin, Sălard sau (Horea) Marghita.
Din cele 847 de corpuri de clădire, 12% nu dețin autorizație I.S.U., iar 11%, autorizație sanitară
Din cele 847 de corpuri de clădire din județul Bihor în care învață preșcolarii și elevii bihoreni, circa 650 dețin (sau nu necesită) autorizație I.S.U., în procente, doar 12 la sută nu au obținut încă această autorizație de funcționare: 104 sunt în curs, iar 100 sunt fără autorizație I.S.U. În ceea ce privește autorizația sanitară, 94 de unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Motivul? Același, de când lumea și pământul: lipsa rețelelor de apă potabilă și canalizare. Dar, aceasta nu înseamnă că în cele 94 de unități de învățământ, luni, copiii nu vor fi prezenți la festivitățile de deschidere a cursurilor. ,,Și în aceste unități de învățământ au fost asigurate condițiile minime igienico-sanitare de funcționare", ne-a asigurat generalul Inspectoratului Școlar. ,,De-acum spun că școala va începe în cele mai bune condiții, din acest punct de vedere, cât și din punct de vedere al resurselor umane. Încă mâine (vineri, 8 sept. - n.n.), mai avem o ședință de repartizare pentru câteva posturi care au rămas nerepartizate. Sunt sigur că mâine (vineri - n.n.) vom acoperi un procent foarte mare din acestea. Ce va rămâne va rămâne în plata cu ora pentru titularii unității, acolo unde va fi posibil, iar unde nu, tot prin plata cu ora pentru pensionari".
5.430 de compendii pentru elevii din a V-a, cu 51 mai multe decât necesarul
După cum se cunoaște (de la ministrul Liviu Pop - n.n.), elevii de clasa a V-a vor învăța, în primele două luni, până sosesc manualele, din compendiu, un manual - antologie care cuprinde toate disciplinele de învățământ pentru clasa a V-a, structurate pe ariile curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științele naturii, Om și societate, Arte, Tehnologii, Consiliere și orientare (fiecare cu disciplinele sale). În Bihor au sosit 5.430 de compendii și au fost distribuite în cele mai multe unități, necesarul pentru elevii de a V-a și profesorii lor și încă 51 în plus, după cum a precizat dl inspector școlar general.
,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"
Luni, 11 septembrie, încep cursurile noului an școlar. Domnul inspector școlar general ține să iasă în județ la festivități, având în vedere trei unități de învățământ: Școala Gimnazială ,,Floare de lotus" Sînmartin, unde, în vară, au fost finalizate toate lucrările la toate structurile; la Sălard, unde cu bani de la Banca Mondială, a fost construită o grădiniță nouă; cea de-a treia variantă posibilă este ,,Horea" Marghita. Și aici a fost finalizat un nou corp de clădire, tot cu fonduri de la Banca Mondială.
Prin urmare, generalul va ajunge luni și prin județ, vorba domniei sale: ,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"!
Ovidiu Dan

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:44:28 Ora standard a Europei de Est