Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

În intervalul 8-10 septembrie,

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Azi, 6 septembrie 2017, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), dl. Mihai Jurca, a susținut o conferință de presă privind organizarea ,,Zilelor Culturii Iudaice", eveniment cu intrare liberă, care va avea loc la acest sfârșit de săptămână, respectiv în intervalul 8-10 septembrie, în Sinagoga Zion.

La conferința de presă a mai participat  Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea.
,,Oradea este un oraș multietnic, un oraș multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice sunt un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14.00", a spus directorul Mihai Jurca, în deschiderea conferinței.
În toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Cultură și tradiții culinare evreiești", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sărbători iudaice.
Totodată, în fiecare seară, în Sinagoga Zion se va cânta muzică klezmer, trupele care vor concerta fiind: Shabat Hlezmer Song Budapesta, Stel Klezmer Budapesta și Trupa Klezmer Oradea.
Sâmbătă și duminică, cei care vor trece pragul Sinagogii vor putea cumpăra din curtea din spate,  gustări culinare evreiești.
,,Văzând că în luna mai, la evenimentul  Noaptea Muzeelor, cu ocazia căruia am organizat la Sinagoga Zion, o expoziție culinară cu produse specifice evreiești, a existat din partea publicului o mare cerință pentru cumpărarea de produse culinare evreiești, am decis ca la acest eveniment - ,,Zilele Culturii Iudaice", aceste produse să poată fi cumpărate de toți cei care doresc să cunoască tradiția și gastronomia acestui popor", a spus Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.
Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea a declarat: ,,Oradea a fost un oraș cu foarte mulți evrei, 33.000 de evrei. Astăzi, datorită evenimentelor istoriei, am rămas o comunitate de 700 de membri, cu aceeași loialitate și recunoștință față de țara care ne-a găzduit. Acest eveniment foarte important are darul de a ne cunoaște mai bine, pentru că fără cunoaștere, buna înțelegere între oameni nu poate avea loc. În Oradea, cuvântul toleranță a fost demult depășit, aici putem spune că există cu adevărat relații de respect reciproc și prietenie între etnii și religii. Sâmbătă seara, după ora 21.30 va avea loc la Sinagoga Ortodoxă un eveniment deosebit de important, deschis tuturor orădenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei Sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor instituții și al multor oameni de bună credință  lucrările de reabilitarea a acestui lăcaș urmează să fie finalizate în câteva luni, ele întinzându-se pe parcursul a 10 ani. La această primă deschidere cu public vor participa foarte multe personalități ale vieții culturale, religioase,  politice și economice".
Comunitatea evreilor din Oradea este poate cea mai importantă comunitatea, aceasta având un număr foarte mare de membri în perioada interbelică. Mare parte din cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construit de familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Ambasada Israelului în România, Comunitatea Evreilor Oradea și Sinagoga Zion, evenimentul ,,Zilele Culturii Iudaice" va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii iudaice, pornind de la muzica Klezmer și obiceiurile de sărbători în religia iudaică, până la gastronomia specifică și o seară de filme din noul val de regizori israelieni.
 Programul evenimentului
Vineri
14.00 - Deschiderea oficială
14.30 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești
17.30 - Concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta
Sâmbătă
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Livia Cheres
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
21.00 - Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta
Duminică
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Andrei Seidler
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
19.00 - Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea
20.00 - Proiecție filme
Intrarea este liberă! (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:27:16 Ora standard a Europei de Est