Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

În intervalul 8-10 septembrie,

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Azi, 6 septembrie 2017, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), dl. Mihai Jurca, a susținut o conferință de presă privind organizarea ,,Zilelor Culturii Iudaice", eveniment cu intrare liberă, care va avea loc la acest sfârșit de săptămână, respectiv în intervalul 8-10 septembrie, în Sinagoga Zion.

La conferința de presă a mai participat  Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea.
,,Oradea este un oraș multietnic, un oraș multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice sunt un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14.00", a spus directorul Mihai Jurca, în deschiderea conferinței.
În toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Cultură și tradiții culinare evreiești", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sărbători iudaice.
Totodată, în fiecare seară, în Sinagoga Zion se va cânta muzică klezmer, trupele care vor concerta fiind: Shabat Hlezmer Song Budapesta, Stel Klezmer Budapesta și Trupa Klezmer Oradea.
Sâmbătă și duminică, cei care vor trece pragul Sinagogii vor putea cumpăra din curtea din spate,  gustări culinare evreiești.
,,Văzând că în luna mai, la evenimentul  Noaptea Muzeelor, cu ocazia căruia am organizat la Sinagoga Zion, o expoziție culinară cu produse specifice evreiești, a existat din partea publicului o mare cerință pentru cumpărarea de produse culinare evreiești, am decis ca la acest eveniment - ,,Zilele Culturii Iudaice", aceste produse să poată fi cumpărate de toți cei care doresc să cunoască tradiția și gastronomia acestui popor", a spus Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.
Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea a declarat: ,,Oradea a fost un oraș cu foarte mulți evrei, 33.000 de evrei. Astăzi, datorită evenimentelor istoriei, am rămas o comunitate de 700 de membri, cu aceeași loialitate și recunoștință față de țara care ne-a găzduit. Acest eveniment foarte important are darul de a ne cunoaște mai bine, pentru că fără cunoaștere, buna înțelegere între oameni nu poate avea loc. În Oradea, cuvântul toleranță a fost demult depășit, aici putem spune că există cu adevărat relații de respect reciproc și prietenie între etnii și religii. Sâmbătă seara, după ora 21.30 va avea loc la Sinagoga Ortodoxă un eveniment deosebit de important, deschis tuturor orădenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei Sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor instituții și al multor oameni de bună credință  lucrările de reabilitarea a acestui lăcaș urmează să fie finalizate în câteva luni, ele întinzându-se pe parcursul a 10 ani. La această primă deschidere cu public vor participa foarte multe personalități ale vieții culturale, religioase,  politice și economice".
Comunitatea evreilor din Oradea este poate cea mai importantă comunitatea, aceasta având un număr foarte mare de membri în perioada interbelică. Mare parte din cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construit de familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Ambasada Israelului în România, Comunitatea Evreilor Oradea și Sinagoga Zion, evenimentul ,,Zilele Culturii Iudaice" va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii iudaice, pornind de la muzica Klezmer și obiceiurile de sărbători în religia iudaică, până la gastronomia specifică și o seară de filme din noul val de regizori israelieni.
 Programul evenimentului
Vineri
14.00 - Deschiderea oficială
14.30 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești
17.30 - Concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta
Sâmbătă
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Livia Cheres
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
21.00 - Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta
Duminică
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Andrei Seidler
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
19.00 - Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea
20.00 - Proiecție filme
Intrarea este liberă! (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:53 Ora de vară a Europei de Est