Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

60 de ani de împliniri în arte și meserii

Joi și vineri, Zilele școlii la Grupul Școlar I.Bococi din Oradea

60 de ani de împliniri în arte și meserii

Rezultatele deosebite obținute în ultimii ani de colectivul de dascăli și elevi al Școlii de Arte și Meserii "Ioan Bococi" din Oradea nu au rămas fără ecou, pentru că, iată, unitatea de învățământ și-a depășit condiția de SAM, urcând o treaptă în devenirea sa, și ajungând acum în rândul grupurilor școlare ale Bihorului.

"Zilele școlii" au debutat joi (20 noiembrie 2008), în sala festivă, cu manifestările de omagiere a patronului spiritual și de marcare a celor 60 de ani de împliniri în arte și meserii. Despre istoricul și devenirea școlii (etapă cu etapă), despre realizările obținute de-a lungul anilor, au vorbit convingător directorul  Ileana Varga și directorul adjunct Mihaela Popovici, dar și foști directori și profesori ai școlii (Doina Bunea, Rodica Topala, Mavrichi Teodora...).
La deschiderea festivă, au onorat cu prezența distinși invitați și colaboratori: dl decan Vasile Marcu, dl prof. Ioan Chelemen, prof. Ioan Þenț, inspector școlar de specialitate Gyori Doina, parteneri de proiect din Belgia (reprezentanți ai Fundației FvW Oradea, între care dl Patrick Bellinck). Numele patronului spiritual – Ioan Bococi -  a ajuns la ceas aniversar pe o plachetă aurită.
Moment artistic susținut de ansamblul "Lioara"
Activitățile au continuat cu un moment religios (Te Deum) pentru binecuvântarea școlii și sfințirea plachetei aurite, după care scena a fost monopolizată de admirabilul ansamblu folcloric "Lioara", coordonat de doamnele profesoare și soliste neîntrecute Maria Matei și Mihaela Șumălan. Poeziile și colindele, măiestrit prezentate și interpretate au răscolit și sensibilizat până la lacrimi. Momentul artistic a continuat cu prezentarea ingenioaselor ținute de vestimentație create în atelierele școlii (parada modei a fost coordonată de prof. Smărăndița Raicu). La imaginea și coafurile manechinelor au lucrat elevele de la Estetica și îngrijirea corpului uman, coordonate de maiștrii: Dorina Praja, Otilia Petrila, Minodora Albu, Anca Abrudan și prof. Mariana Șandor. 
Vernisajul expoziției cu lucrări inedite
Potrivit bunului obicei, la fiecare ediție a "Zilelor școlii", elevii și dascălii, maiștrii și inginerii școlii (...Raicu Smărăndița, Matei Maria, Bronț Ana, Bibarț Viorica, Totoi Ioan, Jurjuț  Marioara, Bronț Viorica, Lobonț  Lucreția, Mușet Livia, Bala  Gheorghe, Perghe Ana, Horacsek  Rodica, Bărcăuan Cristina, coordonator producție, Codrean Veronica) își prezintă cartea de vizită în cadrul unei expoziții cu lucrări inedite realizate de elevi: pictură pe sticlă, icoane, ținute  de vestimentație, textile și pielărie, aranjamente florale, diplome și trofee care evidențiază performanțele profesionale și sportive obținute, dar și exponate culinare, care, în final, au fost degustate de privitori.
Ziua s-a încheiat pentru elevi cu Balul bobocilor, la care au participat atât elevii de la învățământul de masă, cât și cei de la învățământul special, eveniment organizat de doamnele profesoare: Otilia Niculescu, Otilia Petrila, Dorina Praja și Diana Simina. Titlul de Miss Grup Școlar "Ioan Bococi" a fost cucerit de Andreea Petrila (din clasa a IX-a E); la perechi, au câștigat Luciana Costea și Stelian Sabău (din a IX-a L).
Vineri - concursurile pe meserii
A doua zi, au avut loc concursurile pe meserii la fiecare profil în parte: la confecții, piele și înlocuitori, confecții textile, frizer - coafor, alimentație publică, iar la profilul socio-umane, concursul Ion Creangă... 
La competiție au participat și elevi din afara școlii, de la SAM "George Barițiu" și Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul". 
Ziua s-a încheiat cu un carnaval la care au participat elevele din internat,  organizat de către doamnele pedagoge.
(Mihaela & Diana)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:31:14 Ora standard a Europei de Est