Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Filozofia, poezia şi muzica - un mănunchi de flori dedicat Doamnei noastre

Limba Română, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană

Filozofia, poezia şi muzica - un mănunchi de flori dedicat Doamnei noastre

Bibliteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" a fost, marţi, 29 august 2017, gazda unui eveniment cultural dedicat Limbii Române.

Sărbătorită în întreaga ţară, precum şi în Republica Moldova, la data de 31 august, Limba Română a fost onorată şi la Oradea cu prezenţa unor oameni de cultură, profesori, medici, şefi de instituţii publice şi cetăţeni care s-au alăturat organizatorilor în strădania de a pune în valoare identitatea şi însemnătatea lingvistică de excepţie a poporului român. Subliniind ideea că identitatea fiecărui popor este dat nu de pământul pe care-l locuieşte, ci de limba pe care o vorbeşte, profesor Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene a deschis întâlnirea de suflet în prezidiul căreia s-au aflat, alături de domnia sa, iniţiatoarele proiectului, doamna inginer Mioriţa Săteanu şi poeta Mihaela Dindelegan, precum şi episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea. „Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim", a evocat înalta faţă bisericească, ca un ecou peste veacuri al vocii poetului Gheorghe Sion.
Şi pentru că limba română se evidenţiază prin gânditorii săi de excepţie, bibliotecarii Iolanda Demian şi Radu Deme au adus în atenţia publicului o figură emblematică a filozofiei şi literaturii române: Emil Cioran, scriitor stabilit la Paris şi devenit apatrid, dar recunoscut şi onorat post mortem ca membru al Academiei Române. „Cioran şi muzica", tema prelegerii dedicate marelui gânditor a fost selectată pornind de la cartea cu acelaşi nume aparţinând fratelui acestuia, Aurel Cioran, o carte de antologie, care cuprinde unele dintre cele mai profunde idei şi cugetări ale lui Emil Cioran. „Muzica este mijlocul prin care ne vorbeşte timpul", spunea Cioran, accentuând: „Mă încântă şi mă omoară de bucurie misterul muzical care zace în mine".
Limba Română a fost onorată la Biblioteca din Oradea şi prin versuri ale poeţilor, interpretate muzical de artiştii invitaţi la eveniment: Adina Hodişan, Liliana Ioniţă Budău, Raul Silaghi, Alexandrina Chelu şi Maria Matei.  „Cel mai frumos omagiu pe care-l putem aduce Limbii Române este să o vorbim corect", a subliniat una dintre artiste. Întrucât limba română nu este respectată de toţi vorbitorii săi, doamna inginer Mioriţa Săteanu a făcut o trimitere la fenomenul degradării constante a limbajului unora dintre mai tinerii noştri concetăţeni, iar poeta Mihaela Dindelegan a dat citire unui sonet propriu compus pe această temă, sonet din care reţinem o strofă:
,,De-ar fi să doară pietrele cum dor
Cuvintele în limba ţării mele
Ne-am aşeza-n amonte de izvor
Şi nici în glumă n-am lovi cu ele".
În încheiere, poetul Aurel Horgoş a dedicat o odă Doamnei noastre: Limba Română.
R. P.
Foto: Eugen Ivuţ

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:35 Ora de vară a Europei de Est