Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale

Despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea

Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale

Teatrul ,,Regina Maria", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO, DDIP Bihor şi UNITER, organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie 2017 a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea.

Festivalul de teatru orădean este un eveniment cultural cu tradiţie, care şi-a câştigat de-a lungul ediţiilor aprecierea publicului bihorean, dar şi a oamenilor de teatru care răspund cu entuziasm invitaţiei noastre de a participa la festival. Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale, spaţiu de întâlnire între artişti şi public, în care emoţia spectacolului şi magia scenei devin protagonişti.
Ediţia din acest an a festivalului va cuprinde două mari secţiuni: secţiunea concurs - Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediţia cu numărul XXIII şi secţiunea Spectacole invitate - off concurs.
În cadrul Festivalului de Teatru Scurt, 14 spectacole de la teatre din întreaga ţară, selecţionate de către criticul de teatru Mircea Morariu, vor concura pentru cele cinci premii oferite de către juriu, şi anume: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, premiul pentru cel mai bun actor şi premiul pentru cea mai bună actriță. Juriul este format din criticii de teatru Doru Mareş, Ion Parhon şi Octavian Saiu.
Festivalul de Teatru Scurt cuprinde în componenţa sa şi „Concursul de Creaţie Dramatică dedicat piesei scurte‟, la care au fost înscrise 13 texte. Câştigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Elisabeta Pop şi Claudiu Groza şi redactorul-şef al revistei „Familia", domnul Ioan Moldovan.
În secţiunea Spectacole invitate - off concurs, publicul orădean se va putea delecta cu 13 spectacole extraordinare, fie invitate de la teatre din ţară, fie producţii apreciate ale teatrului orădean şi două concerte. De altfel, festivalul se va deschide în data de 24 septembrie cu o premieră a Teatrului ,,Regina Maria" -„Regele cerb‟, de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci.
Totodată, în perioada 27 septembrie - 1 octombrie, îi aşteptăm pe orădeni la cele trei spectacole şi două concerte care vor fi susţinute în aer liber, pe scena mobilă amplasată în Piaţa Unirii, care vor avea intrarea gratuită, cu menţiunea că la spectacolul „În inima nopţii - Episodul Lear‟, din cauza numărului redus de locuri, este nevoie de rezervare în prealabil.
Aşa cum am obişnuit publicul în fiecare an, pe lângă spectacolele de teatru, invităm iubitorii de cultură la o serie de evenimente conexe, care vor cuprinde trei lansări de carte şi un colocviu coordonat de criticul de teatru Mircea Morariu şi organizat în colaborare cu AICT Teatrologie despre „Argumente în favoarea unui Festival de Teatru Scurt. Istoric, deveniri, dominante tematice şi estetice. Controverse‟.
Evenimentele din cadrul FITO 2017 se vor desfăşura în şase spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti şi scena mobilă amplasată în aer liber.
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene, va reuni astfel şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, de la spectacole create de mari regizori, precum: Felix Alexa, Andrei Şerban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum: Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, până la personalităţi culturale marcante, dintre care îi amintim pe: Nicolae Prelipceanu, Alina Epingeac, Florica Ichim, Oana Cristea Grigorescu, Raluca Rădulescu, Zeno Fodor.
Ţinem să mulţumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea festivalului, începând cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO, DDIP Bihor, UNITER,  Raiffeisen Bank - partenerul oficial, Inteva Products, Mic Mobilier Trans, Varadia, Lions, Dc, Hotel Continental, Farmacia 3, R&R, Scala, Centrul Naţional pentru Promovarea Turismului, Magnolia şi tuturor partenerilor media care sunt mereu alături de noi.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Dometi Florina,
secretar literar
 
Programul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea
DUMINICĂ, 24 SEPT.
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - REGELE CERB, de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci - Teatrul Regina Maria Oradea - PREMIERĂ
LUNI, 25 SEPT.
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor -  PE JUMĂTATE CÂNTEC, text și regie de Crista Bilciu - Teatrul de Foc, București
Ora 19.00, Sala Arcadia - ALTE TREI SURORI, după J. S. Sinisterra, regia Antonella Cornici - Teatrul I. D. Sîrbu Petroșani
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - EDMOND, scenariu bazat pe textul lui David Mamet, regia Andrei Dinu - Teatrul Municipal Baia Mare
MARȚI, 26 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - CIULEI ACASĂ ŞI  ÎN LUME, ediţie îngrijită de Florica Ichim şi Anca Mocanu
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - OPEN, de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu - ASOCIAȚIA RECIPROCA, Cluj - Napoca
Ora 18.30, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - ORAȘUL NOSTRU, un spectacol adaptat după piesa lui Thornton Wilder, regia Cristian Ban - Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - SOLDATUL DE CIOCOLATĂ (SAU ARMELE ŞI OMUL), de George Bernard Shaw, regia Andrei Șerban - Teatrul Odeon București
Ora 21.30, Sala Arcadia - UN STEJAR, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop - Teatrul Tineretului Piatra Neamț
MIERCURI, 27 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - ALEXANDRU TOCILESCU SE POVEŞTEŞTE (vol. I şi II), volum îngrijit de Florica Ichim
Ora 18.00, Sala Arcadia - MIGRAAANŢI SAU PREA SUNTEM MULŢI PE NENOROCITA ASTA DE BARCĂ, de Matei Vişniec, regia Ovidiu Caița - Teatrul de Vest Reșița
Ora 18.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - PLAY STRINDBERG, de Friedrich Durrenmatt, regia Matei Varodi - Teatrul „Alexandru Davila" Piteşti
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - DRUMEȚIA (SAU DESPRE SEXUALITATE AZI), de Martin Heckmanns, regia Vlad Massaci - Teatrul de Comedie București
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - SOMNAMBULISM, de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu - Teatrul Nottara Bucureşti
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - ÎN INIMA NOPȚII - EPISODUL LEAR, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, regia Gavriil Pinte - Teatrul Regina Maria Oradea
JOI, 28 SEPT.
Ora 19.00, Sala Arcadia - FAT PIG, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan - Teatrul Dramatic „Fani Tardini" Galați
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - TOTUL E RELATIV, de Alan Ayckbourn, regia Felix Alexa - Teatrul Nottara București
Ora 20.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - DIN BIHOR PÂNĂ-N BANAT - CONCERT EXTRAORDINAR, regia Leontin Ciucur, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, Oradea
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - FETIȚA SOLDAT, de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman - Teatrul Național „I.L. Caragiale" București
VINERI, 29 SEPT.
Ora 12.00, Foaier Loji - Teatrul Regina Maria - ARGUMENTE ÎN FAVOAREA UNUI FESTIVAL DE TEATRU SCURT. ISTORIC, DEVENIRI, DOMINANTE TEMATICE ŞI ESTETICE. CONTROVERSE, colocviu organizat în colaborare cu AICT Teatrologie, moderator: prof.univ. dr. Mircea Morariu - critic de teatru
Ora 16.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - SCUFIȚA ROȘIE, adaptare după Charles Perrault și Frații Grimm, regia Maria Mierluț - Trupa Arcadia Oradea
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - M.I.S.A PĂRUT, de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu - REACTOR Cluj-Napoca
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - CABINIERUL, Ronald Harwood, regia Ovidiu Caița - Teatrul de Nord Satu Mare
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - OLEANNA, de David Mamet, regia Vlad Cristache - Teatrul „Jean Bart" Tulcea
SÂMBĂTĂ, 30 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - TEATRUL: INTRIGĂ ŞI IUBIRE (vol. I şi II), de Elisabeta Pop
Ora 19.00, Sala Arcadia - BÉRENGER - recital Emil Boroghină,  după „Ucigaş fără simbrie" de Eugène Ionesco, regia Alina Hiristea
Ora 21.00, Sala Mare a Teatrului - CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu - după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Măniuțiu -Teatrul Regina Maria Oradea
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - ORIGINI, coordonator exerciţii scenice Cătălin Grigoraş - spectacol stradal - Teatrul „Aureliu Manea" Turda
DUMINICĂ, 1 OCT.
Ora 18.00, Sala Mare a Teatrului - URSUL, de A. P. Cehov, regia Felix Alexa - Teatrul de Stat Constanța
GALA DE PREMIERE - la finalul spectacolului URSUL
Ora 19.00, Sala Arcadia - BARACA, de Aiat Fayez, regia Tudor Lucanu, Teatrul Regina Maria Oradea
Ora 20.00, Sala Studio Szigligeti - COLIZIUNI, regia Dimény Levente - Teatrul Szigligeti Oradea  
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - Concert FILIP BAND.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:
Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:22 Ora standard a Europei de Est