Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

O sărbătoare creștină a mulțumirii și regăsirii în sânul familiei

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

Satul bihorean Ianoșda și-a adunat fiii.

„Pe când era Apolo în Corint, Pavel, după ce a trecut prin ţinuturile de sus ale Asiei, a ajuns la Efes. Aici a întâlnit pe câţiva ucenici şi le-a zis: „Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?" Ei i-au răspuns: „Nici n-am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfânt". „Dar cu ce botez aţi fost botezaţi?" le-a zis Pavel. Şi ei au răspuns: „Cu botezul lui Ioan". Atunci Pavel le-a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinţei şi spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus Hristos". Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezaţi în Numele Domnului Isus. Când şi-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei şi vorbeau în alte limbi şi proroceau. Erau cam doisprezece bărbaţi de toţi". (Faptele apostolilor 19: 1-7)
Erau cam 200 de bărbați și femei la Ianoșda, duminică, 27 august, cu toții frați în credință, strânși în brațele Dumnezeului Vieții, în „Adunarea fiilor și fiicelor satului Ianoșda". Printre ei, bătrânii, copiii, tinerii, femeile și bărbații păstoriți de Ioan Marișcaș, Mihai Cociubei, Crăciun Tocai, Flaviu Tocai, Daniel Brisc și Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras.
Organizată pentru al XVII-lea an consecutiv de comunitatea baptistă locală păstorită de Mihai Cociubei,  întâlnirea fiilor şi fiicelor satului Ianoşda a strâns în bucuria revederii sute de bihoreni stabiliţi în Oradea, Salonta sau în alte zone ale ţării (Arad, Timişoara, Deva) sau în străinătate. Cu toţii s-au reunit în cadrul Serviciului divin de rugăciune şi laudă închinat Domnului Isus Hristos.  Biserica creştină baptistă Ianoşda a primit astfel numeroși oaspeți din bisericile surori din Oradea, Salonta, Avram Iancu, Hidișelu de Sus, Mărțihaz, Mădăras, Homorog, Ghiorac, Tulca.
Evenimentul a vibrat în înalta binecuvântare duhovnicească a sfinților și datorită mărturiei tinerei creștine Rebeca Cociubei care, alături de Ana și de Anca au devenit noile membre ale Bisericii din Ianoșda, adeverind prin aceasta cugetul curat și curățit în sângele Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu - Cel Răstignit și Înviat, Cel Viu și Adevărat.
„Din anul 2000, cu ajutorul lui Dumnezeu, an de an, la sfârșit de august suntem împreună cu toţii, fiii şi fiicele acestei localităţi Ianoșda, în care s-a aprins şi a crescut focul-viu al credinţei pentru care Mântuitorul şi Mijlocitorul nostru, Domnul Isus Hristos a fost răstignit. Această dragoste mistuitoare este izvorâtă din vâlvătaia „rugului aprins" al rugăciunilor celor peste 600 de credincioși baptiști ianoșdani care, peste ani și ani, au răspândit-o în satele judeţului Bihor, fiind purtată cu biruinţă în întreaga ţară românească şi departe, peste hotare, prin puterea Învierii Domnului Isus Hristos. Mulţumim bunului Dumnezeu că această flacără a iubirii creştine arde şi astăzi, cu putere și rod bun, în inima satului Ianoşda", ne-a declarat Mihai Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din localitățile: Ianoșda, Homorog, Mărțihaz, Ghiorac, Hidișelu de Sus.
Sorin Petrache
Foto: Antonia Cociubei

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:24:00 Ora de vară a Europei de Est