Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

O sărbătoare creștină a mulțumirii și regăsirii în sânul familiei

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

Satul bihorean Ianoșda și-a adunat fiii.

„Pe când era Apolo în Corint, Pavel, după ce a trecut prin ţinuturile de sus ale Asiei, a ajuns la Efes. Aici a întâlnit pe câţiva ucenici şi le-a zis: „Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?" Ei i-au răspuns: „Nici n-am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfânt". „Dar cu ce botez aţi fost botezaţi?" le-a zis Pavel. Şi ei au răspuns: „Cu botezul lui Ioan". Atunci Pavel le-a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinţei şi spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus Hristos". Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezaţi în Numele Domnului Isus. Când şi-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei şi vorbeau în alte limbi şi proroceau. Erau cam doisprezece bărbaţi de toţi". (Faptele apostolilor 19: 1-7)
Erau cam 200 de bărbați și femei la Ianoșda, duminică, 27 august, cu toții frați în credință, strânși în brațele Dumnezeului Vieții, în „Adunarea fiilor și fiicelor satului Ianoșda". Printre ei, bătrânii, copiii, tinerii, femeile și bărbații păstoriți de Ioan Marișcaș, Mihai Cociubei, Crăciun Tocai, Flaviu Tocai, Daniel Brisc și Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras.
Organizată pentru al XVII-lea an consecutiv de comunitatea baptistă locală păstorită de Mihai Cociubei,  întâlnirea fiilor şi fiicelor satului Ianoşda a strâns în bucuria revederii sute de bihoreni stabiliţi în Oradea, Salonta sau în alte zone ale ţării (Arad, Timişoara, Deva) sau în străinătate. Cu toţii s-au reunit în cadrul Serviciului divin de rugăciune şi laudă închinat Domnului Isus Hristos.  Biserica creştină baptistă Ianoşda a primit astfel numeroși oaspeți din bisericile surori din Oradea, Salonta, Avram Iancu, Hidișelu de Sus, Mărțihaz, Mădăras, Homorog, Ghiorac, Tulca.
Evenimentul a vibrat în înalta binecuvântare duhovnicească a sfinților și datorită mărturiei tinerei creștine Rebeca Cociubei care, alături de Ana și de Anca au devenit noile membre ale Bisericii din Ianoșda, adeverind prin aceasta cugetul curat și curățit în sângele Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu - Cel Răstignit și Înviat, Cel Viu și Adevărat.
„Din anul 2000, cu ajutorul lui Dumnezeu, an de an, la sfârșit de august suntem împreună cu toţii, fiii şi fiicele acestei localităţi Ianoșda, în care s-a aprins şi a crescut focul-viu al credinţei pentru care Mântuitorul şi Mijlocitorul nostru, Domnul Isus Hristos a fost răstignit. Această dragoste mistuitoare este izvorâtă din vâlvătaia „rugului aprins" al rugăciunilor celor peste 600 de credincioși baptiști ianoșdani care, peste ani și ani, au răspândit-o în satele judeţului Bihor, fiind purtată cu biruinţă în întreaga ţară românească şi departe, peste hotare, prin puterea Învierii Domnului Isus Hristos. Mulţumim bunului Dumnezeu că această flacără a iubirii creştine arde şi astăzi, cu putere și rod bun, în inima satului Ianoşda", ne-a declarat Mihai Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din localitățile: Ianoșda, Homorog, Mărțihaz, Ghiorac, Hidișelu de Sus.
Sorin Petrache
Foto: Antonia Cociubei

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:07 Ora standard a Europei de Est