Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs pentru realizarea unui ansamblu statuar în preajma Podului Centenarului

În cinstea Centenarului Unirii

Concurs pentru realizarea unui ansamblu statuar în preajma Podului Centenarului

În ședința Consiliului Local de săptămâna aceasta se va supune aprobării caietul de sarcini privind tema de proiectare și execuție a lucrărilor ,,Amplasare ansamblu statuar Podul Centenarului Oradea".

Așa cum s-a anunţat anterior, Primăria Oradea va realiza în locul actualei pasarele pietonale de la fostul Centru de Calcul, pasarelă construită în anii '50,  un pod rutier, care se va numi ,,Podul Centenarului". Acesta urmează să fie inaugurat în data de 1 Decembrie 2018, cu prilejul Centenarului Unirii. Totodată, în preajma Podului Centenarului se dorește realizarea unui ansamblu statuar corespunzător.
De menționat că în anul 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Conducerea Primăriei Oradea conștientizează, respectă și dorește să valorifice patrimoniul istoric prin continua celebrare a acestuia, iar în acest sens, construirea Podului Centenarului, ai cărui indicatori au fost deja aprobați în martie 2017, reprezintă un prim pas.
Un al doilea pas este acela de a sublinia rolul comemorativ al acestui element urban prin transformarea rolului funcțional al acestui pod și a zonelor adiacente de la capetele sale în platforme de expunere cu rol permanent a unor obiecte de artă figurativă contemporană, parțial interactivă.
Concursul de soluții pentru realizarea acestui ansamblu statuar se va desfășura conform regulamentului pentru concursul de soluții, regulament care va fi încărcat în SEAP, alături de caietul de sarcini și care va fi verificat de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.
Jurizarea concursului se va face de către o comisie formată din șapte membri, reprezentanți ai Administrației publice locale, doi arhitecți, membri ai Ordinului Arhitecților din România (O.A.R) atestați ca specialiști de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, un artist plastic, un istoric/critic de artă. Secretariatul comisiei de jurizare va fi asigurat de către Instituția Arhitectului - Șef din cadrul Primăriei Oradea.
Conducerea Primăriei Oradea își propune prin acest proiect amplasarea unui ansamblu statuar coerent, simbolic - figurativ, format din șase piese unitare, repartizate astfel: patru piese unitare reprezentative pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire deasupra cotei de îmbinare ale arcelor superioare ale podului cu nivelul tablierului; o piesă reprezentativă pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire în sensul giratoriu amplasat la intersecția străzilor Ady Endre, Sf. Apostol Andrei și Szigligeti Ede și o altă piesă reprezentativă pentru comemorarea a 100 de ani de la Marea Unire în sensul giratoriu amplasat la intersecția străzilor Plevnei, Călărașilor și Principatele Unite sau în zona verde amplasată la intersecția străzilor Călărașilor și Principatele Unite (în funcție de analiza relațiilor spațial - volumetrice). (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:04 Ora de vară a Europei de Est