Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pentru vacanţa de vară, în siguranţă

Dragi părinți, bunici și copii!

Pentru vacanţa de vară, în siguranţă

Polițiștii de prevenire bihoreni acționează pentru siguranța cetățenilor, pe parcursul întregului sezon estival.

Pentru a preveni victimizarea și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii rutieri şi de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea au acționat pe întregul parcurs al sezonului estival atât în locaţiile cu un aflux mare de public din județul Bihor, cât și în zonele de agrement frecventate de copii.
Astfel, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în cele trei centre de agrement aparținând Direcției Județene de Tineret și Sport Bihor, respectiv în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți. În cadrul taberelor școlare organizate în cele trei locații din județul Bihor, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au interacționat cu peste 300 de copii, tineri și cadre didactive proveniți din județele Bihor, Prahova, Satu Mare, Sălaj și Argeș.
Totodată, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în cadrul taberei „Ceata lui Pițigoi", organizată în municipiul Oradea, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" și în Orășelul Copiilor din Oradea, destinată copiilor cu vârsta între 6 și 14 ani.
În cadrul întâlnirilor pe care polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program le-au desfășurat cu copiii şi tinerii, au fost discutate aspecte legate de pericolele prezente în mediul virtual. De asemenea, poliţiştii de prevenire bihoreni i-au informat pe copii, în cadrul unor discuții interactive, prin
intermediul unor jocuri special create pentru ei și în contextul unor concursuri pe teme preventive, cu privire la avantajele şi dezavantajele internetului, modul de reacţie în cazul unor incidente survenite pe reţelele de socializare, despre educaţia rutieră, siguranţa bunurilor personale și despre prevenirea traficului de persoane. Totodată, au fost prezentate filmulețe documentare informativ - preventive, care au constituit punctul de plecare în cadrul discuțiilor purtate de polițiști cu copiii.
Totodată, în perioada iunie - august, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de polițiștii de proximitate din Băile Felix, au acționat preventiv pe raza Stațiunii Băile Felix. În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii din stațiunea bihoreană, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile, cu accent pe prevenirea furturilor de pe plajă, din spațiile de cazare, dar și pentru prevenirea furturilor din autoturismele în interiorul cărora au fost observate bunuri de valoare lăsate la vedere de proprietari.
Polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile menite să sublinieze importanța conduitei preventive pe perioada vacanței sau concediului în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, precum parcuri și centre comerciale, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
 
Recomandările poliţiștilor pentru a sta departe de griji!
E timpul când se leagă ușor prietenii: la munte, la bunici, pe plajă, la piscină, în cluburi, însă...fiţi precauţi!
În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii.
Nu vă lăsaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp. Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.
Nu oferiţi telefonul mobil unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Fiţi atenţi la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru!
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
Pe drum, respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni! Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum!
Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!
ATENȚIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.
Părinților le recomandăm să le vorbească prichindeilor despre călătoriile în care merg, despre drumul până acolo și să se asigure că aceștia știu numele, numărul de telefon și adresa.
Învăţaţi-i pe cei mici că au voie să plece de lângă familie sau grupul cu care sunt doar cu permisiunea unui adult şi numai după ce au spus unde şi cu cine pleacă!
Nu scăpați din ochi copilul, mai ales în zone aglomerate. Dacă se pierde, învățați-l să rămână pe loc și îl veți găsi mai ușor decât dacă continuă se vă caute el.
Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva! Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor şi numele hotelului în care stă!
Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii! Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
(I.I.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:53 Ora de vară a Europei de Est