Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pentru vacanţa de vară, în siguranţă

Dragi părinți, bunici și copii!

Pentru vacanţa de vară, în siguranţă

Polițiștii de prevenire bihoreni acționează pentru siguranța cetățenilor, pe parcursul întregului sezon estival.

Pentru a preveni victimizarea și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii rutieri şi de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea au acționat pe întregul parcurs al sezonului estival atât în locaţiile cu un aflux mare de public din județul Bihor, cât și în zonele de agrement frecventate de copii.
Astfel, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în cele trei centre de agrement aparținând Direcției Județene de Tineret și Sport Bihor, respectiv în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți. În cadrul taberelor școlare organizate în cele trei locații din județul Bihor, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au interacționat cu peste 300 de copii, tineri și cadre didactive proveniți din județele Bihor, Prahova, Satu Mare, Sălaj și Argeș.
Totodată, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în cadrul taberei „Ceata lui Pițigoi", organizată în municipiul Oradea, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" și în Orășelul Copiilor din Oradea, destinată copiilor cu vârsta între 6 și 14 ani.
În cadrul întâlnirilor pe care polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program le-au desfășurat cu copiii şi tinerii, au fost discutate aspecte legate de pericolele prezente în mediul virtual. De asemenea, poliţiştii de prevenire bihoreni i-au informat pe copii, în cadrul unor discuții interactive, prin
intermediul unor jocuri special create pentru ei și în contextul unor concursuri pe teme preventive, cu privire la avantajele şi dezavantajele internetului, modul de reacţie în cazul unor incidente survenite pe reţelele de socializare, despre educaţia rutieră, siguranţa bunurilor personale și despre prevenirea traficului de persoane. Totodată, au fost prezentate filmulețe documentare informativ - preventive, care au constituit punctul de plecare în cadrul discuțiilor purtate de polițiști cu copiii.
Totodată, în perioada iunie - august, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de polițiștii de proximitate din Băile Felix, au acționat preventiv pe raza Stațiunii Băile Felix. În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii din stațiunea bihoreană, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile, cu accent pe prevenirea furturilor de pe plajă, din spațiile de cazare, dar și pentru prevenirea furturilor din autoturismele în interiorul cărora au fost observate bunuri de valoare lăsate la vedere de proprietari.
Polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile menite să sublinieze importanța conduitei preventive pe perioada vacanței sau concediului în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, precum parcuri și centre comerciale, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
 
Recomandările poliţiștilor pentru a sta departe de griji!
E timpul când se leagă ușor prietenii: la munte, la bunici, pe plajă, la piscină, în cluburi, însă...fiţi precauţi!
În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii.
Nu vă lăsaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp. Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.
Nu oferiţi telefonul mobil unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Fiţi atenţi la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru!
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
Pe drum, respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni! Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum!
Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!
ATENȚIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.
Părinților le recomandăm să le vorbească prichindeilor despre călătoriile în care merg, despre drumul până acolo și să se asigure că aceștia știu numele, numărul de telefon și adresa.
Învăţaţi-i pe cei mici că au voie să plece de lângă familie sau grupul cu care sunt doar cu permisiunea unui adult şi numai după ce au spus unde şi cu cine pleacă!
Nu scăpați din ochi copilul, mai ales în zone aglomerate. Dacă se pierde, învățați-l să rămână pe loc și îl veți găsi mai ușor decât dacă continuă se vă caute el.
Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva! Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor şi numele hotelului în care stă!
Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii! Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
(I.I.)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:14:15 Ora standard a Europei de Est