Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea

Duminică și luni

Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea

Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), a susținut joi, 17 august 2017, la Primăria Oradea, o conferință de presă privind programul Festivalului ,,Carnavalul florilor", eveniment devenit deja tradiție la Oradea.

„Carnavalul florilor" este organizat în Debreţin de 48 de ani, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale din Bihor şi Hajdu-Bihar, unele dintre carele alegorice pot fi admirate din anul 2005 şi în Oradea.
În peste 20 de ani, cooperarea oraşelor Oradea - Debrețin s-a consolidat și, la fiecare nouă ediție a Festivalului ,,Carnavalul florilor", cele două orașe au contribuit la realizarea carului alegoric comun.
Organizatorul evenimentelor este Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei Debrecen, Compania Fonix (producătorul carelor alegorice) și Asociația Sfântul Ladislau. Pentru organizarea activităților cu meșteri și dansuri folclorice din Piața Unirii partenerii evenimentului sunt: Asociația agricultorilor din Valea Ierului și Asociația Civică Maghiară.  
La conferința de presă de joi a participat și reprezentantul Asociației Sfântul Ladislau, Ştefan Habineac.
Față de anii anteriori, evenimentul din acest an se va desfășura pe durata a două zile, astăzi (duminică, 20 august) și luni, 21 august. O altă noutate a festivalului este faptul că, în bună parte, carele alegorice vor fi împodobite cu flori naturale.
Prima zi va fi dedicată în întregime târgului de produse tradiționale ,,Târgul gusturilor din Valea Ierului", care va avea loc în Piața Unirii, în zona unde a fost amplasat în ultimii ani bradul de Crăciun și va reuni peste 30 de meșteșugari din județele Bihor și Satu-Mare.
A doua zi, luni, 21 august, festivalul va continua atât cu târgul de produse tradiționale, cât și cu parada celor patru care alegorice, care vor veni de la Debrecen și vor putea fi admirate începând cu ora 11.00 în parcarea de pe Bulevardul Decebal Nr. 3. La ora 14.00, carele vor porni pe traseul B-dul Decebal - Str. Tudor Vladimirescu - sosind în Piața Unirii la aprox. ora 15.30, după care la ora 18.30 acestea se vor întoarce la Debrecen.
Directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), dl. Mihai Jurca, a explicat care este semnificația carului comun celor două orașe: ,,Carul alegoric comun are o importantă însemnătate pentru comunitățile celor două orașe Oradea - Debrecen. Acesta va reprezenta valorile comune ale celor două comunități. Astfel, îngerul realizat din flori reprezintă credința creștină a celor două orașe, iar leul semnifică vitejia celor două comunități împotriva armatelor cotropitoare. Baza carului este o reinterpretare a formei Cetății Oradea, loc în care au fost înmormântați importanți regi europeni, cum este Sfântul Ladislau sau Sigismund de Luxemburg. Partea din față a carului va avea o reprezentare fidelă a Cetății Oradea care, printr-un artificiu artistic, va fi reflectată într-un cub de oglinzi așezat deasupra. Cetatea Oradea a fost pentru foarte multe secole centrul cultural al regiunii, aici fiind organizate cele mai importante evenimente culturale din istoria acestei zone. Ultimul simbol care va fi prezent pe car este cartea de sub înger, care simbolizează cultura și centrele universitare importante ale celor două orașe".
Reprezentantul Asociației Sfântul Ladislau a vorbit despre semnificaţia acestui eveniment pentru comunitatea maghiară. Iniţial, această sărbătoare era dedicată pâinii noi, deoarece pe timpuri, grâul se recolta la sfârşitul lunii iunie, în preajma sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel. La terminarea muncilor câmpului, care ţineau aproximativ două săptămâni, fetele tinere împleteau coroniţe de flori, dansau şi mâncau din pâinea cea nouă, pâinea făcută din grâul nou, dar nu înainte ca aceasta să fie binecuvântată şi sfinţită de preoţi. ,,În amintirea acelor vechi şi frumoase sărbători, în cadrul târgului de produse tradiţionale de duminică, 20 august, la ora 12.30, vom împărţi şi noi cu toţi cei prezenţi, pâinea cea nouă. Astfel, vom aduce 250 kg de pâine proaspătă, pe care o vom felia şi o vom împărţi oamenilor în Piaţa Unirii. Programul va continua apoi cu muzică şi dansuri populare, spectacole, activităţi meşteşugăreşti şi ateliere de creaţie pentru copii", a spus dl. Ştefan Habineac. (B.P.)
Programul evenimentului
Duminică, 20 august
12.00 - deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul gusturilor din Valea Ierului
12.30 - prezentarea pâinii noi
12.45 - Heit Lóránd și trupa de muzică populară
13.15 - corul Váradi Dalnokok
13.30 - cântece populare de Kiss Adrienn și Kiss Fanni
13.40 - corul Nagyváradi Asszonykórus
13.55 - Heit Lóránd și trupa de muzică populară
14.15 - ansamblul popular de copii Csillag din Belfir
14.30 - Muzică de țiteră din Cetariu
15.00 - 19.00 activități meșteșugărești tradiționale și atelier de creație pentru copii
16.00 - 17.00 spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară
Luni, 21 august
11:00 - Organizarea paradei în parcarea de pe B-dul Decebal Nr. 3
12.00 - deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul gusturilor din Valea Ierului
11:00 - Sosirea carelor alegorice în parcarea de pe B-dul Decebal Nr. 3
14:00 - Plecarea carelor alegorice spre Piaţa Unirii: traseu - B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii
15:30 - Sosirea în Piaţa Unirii
15:45 - Prezentare care alegorice
16:00 Moment folcloric cu Ansamblul Bihorul
18:30 - Plecarea carelor alegorice din Piața Unirii
20:00 - Închidere eveniment
În cadrul manifestărilor din 20 august din Debrecen, carul alegoric comun va fi reprezentat de dansatorii Ansamblului Bihorul care vor însoți carul alegoric comun pe traseul carelor din Debrecen cât și la spectacolul de închidere de pe stadionul Ferenc Puskás.
Mihai Jurca, director executiv
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune
 
Târgul gusturilor
Astăzi, duminică, în prima zi a festivalului, în Piața Unirii, s-a desfășurat Târgul gusturilor din Valea Ierului, de la care vă prezentăm... 83 de poze!
Carele alegorice... vedetele zilei!
Festivalul a continuat astăzi, luni, cu Carnavalul florilor. Cele patru care alegorice din Ungaria au sosit și au parcat la ora 11.00 pe B-dul Decebal Nr. 3, unde au fost admirate de orădeni până la ora 14.00, când au pornit spre Piața Unirii, pe traseul B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii. Ajunse în Piața Unirii după ora 15.00, împreună cu alaiul de dansatori și majorete, au fost asaltate de copii, tineri și părinți, care au dorit să se pozeze cu ele. Pe scenă și în fața scenei, membrii Ansamblului Bihorul, soliști vocali și dansatori, au susținut un recital folcloric, aplaudați la scenă deschisă...
Credem că și de această dată, zecile de poze vă vor conecta la eveniment.
(Ovi Dan)
Pentru mai multe poze (165 de poze), accesați Galeria foto: Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:36 Ora standard a Europei de Est