Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Stadiul lucrărilor la câteva proiecte de investiții aflate în derulare

Viceprimarul Florin Birta a prezentat, marți,

Stadiul lucrărilor la câteva proiecte de investiții aflate în derulare

Viceprimarul Florin Birta a susținut marți, 8 august 2017, o conferință de presă în teren în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor la Strada Codrilor, la pista de alergare din Parcul Brătianu și la parcarea subterană din Strada Independenței.

Amenajare acces la Complexul Termal Nymphaea și modernizare Strada Codrilor
În ceea ce privește zona din vecinătatea Aquaparkului Nymphaea, aici lucrările au început la 1 noiembrie 2016 și sunt în curs de finalizare, respectiv s-a lucrat la modernizarea Străzii Codrilor, amenajarea intersecției cu străzile Aleea Ștrandului, Olteniei și Piatra Craiului prin realizarea unei girații, realizarea accesului la parcarea Aquaparcului, reamenajarea spațiilor de parcare existente și crearea unor noi locuri de parcare.
,,În această zonă am intubat Pârâul Întunecat pentru a putea asfalta Strada Codrilor în bune condiții și pentru a se realiza girația. Pentru lărgirea parcării, am mutat axul Străzii Codrilor spre linia ferată și am realizat aproximativ 120 de noi locuri de parcare, parcarea Aquparkului având în prezent aproape 600 de locuri de parcare și trei parcări pentru autocare. Între parcare și stradă am executat un zid de sprijin, iar la toamnă, pe partea dinspre calea ferată a străzii, vom planta un aliniament de arbori pentru a crea o perdea verde. Căutăm totodată parteneri care să amenajeze girația realizată și spațiile verzi", a declarat Florin Birta în deschiderea conferinței.
Tot aici s-a lucrat la realizarea trotuarelor, la schimbarea sistemului de iluminat public și la pista de biciclete de pe Strada Codrilor, care face legătura cu cea existentă din Parcul Ion I.C. Brătianu și care până la finalul anului va face legătura cu Podul Constantin Prezan. Anul acesta s-a lucrat și la asfaltarea Străzii Aleea Ștrandului care face legătura cu Strada Codrilor, pentru a da un aspect unitar zonei. Valoarea lucrărilor realizate în zona Codrilor-Aquaparkul Nymphaea este de 3.739.353,76 fără TVA iar constructorii au fost S.C Gauss Topo SRL, S.C. Abed Nego Com SRL și S.C. Ritmoteh SRL.
Amenajare pistă sintetică de alergare în Parcul Brătianu
Tot în prezent, în Parcul Brătianu se lucrează la pista sintetică de alergare din tartan. Aceasta va fi prima pistă sintetică din oraș, va avea o lungime totală de 1.045 de metri și o lățime de 1,20 metri. Pista este realizată de Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Eco Bihor, din taxa de depozitare încasată de la alte localități care depozitează la halda ecologică din Oradea.
Constructorul lucrării este firma Drumuri Bihor, pista urmând să fie construită de jur împrejurul parcului, fără a afecta arborii, în termen de 45 de zile, având o valoare de 530.000 lei cu TVA inclus.
,,Având în vedere că mulți cetățeni ai municipiului nostru aleargă în zona Parcului Brătianu, iar pista de alergare construită de municipalitate în zona Ioșia, în parteneriat cu firma RCS&RDS, se bucură de un real succes, am decis construirea acestei piste de alergare pentru a veni în sprijinul lor și a le oferi cele mai bune condiții de alergare. Pista urmează să fie realizată din tartan, un material elastic care amortizează vibrațiile din articulații. Anul acesta vom amplasa aici și statuia lui Ion I.C. Brătianu", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 
Amenajare parcare subterană pe Strada Independenței
O altă oprire în cadrul conferinței de presă s-a făcut la parcarea subterană de pe Strada Independenței, unde recent au fost reluate lucrările.
,,Am deblocat lucrările la această parcare, am schimbat proiectantul datorită complexității lucrărilor și a faptului că era necesar ca proiectantul să fie prezent zilnic aici. Acum se toarnă o șapă de egalizare, urmează să se realizeze apoi stratul de hidroizolație și stratul radier de beton. Apoi, pe verticală, pe lângă pereții mulați, va continua construcția propriu-zisă a parcării, în așa fel încât la finalul anului viitor să avem parcarea finalizată", a spus Florin Birta.
Valoarea totală a lucrărilor la parcarea subterană este de 24.150.000 lei fără TVA. Aceasta va avea aproximativ 400 de locuri de parcare amenajate pe patru nivele subterane, iar la finalul lucrărilor aici este prevăzută atât o zonă de promenadă, care să facă legătura cu cele două poduri, Sf. Ladislau și Podul Intelectualilor, cât și o piațetă deasupra parcării.
,,Este important să facem o parcare funcțională din toate punctele de vedere, aceasta fiind la doar 4 metri distanță de Crișul Repede. S-au găsit cele mai bune soluții pentru hidroizolație în așa fel încât să nu avem probleme cu apa care s-ar putea infiltra în nivelele subterane", a ținut să sublinieze viceprimarul Birta. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Stadiul lucrărilor la câteva proiecte de investiții aflate în derulare.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:20:31 Ora standard a Europei de Est