Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști

Vineri, la “No Problem”,

Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști

La Balul bobocilor, desfășurat vineri seara, la discoteca “No Problem”, CameliaTrușmei, președintele Consiliului elevilor și echipa sa de organizatori, au spart toate tiparele, au bătut toate recordurile de audiență și participare în cetatea pedagogiștilor orădeni, dorind să ne demonstreze că pedagogiștii sunt artiști de artiști, cu cei mai frumoși și mai isteți boboci, iar consilierul educativ, prof. Adriana Metea, i-a acordat tot sprijinul.

 Pedagogiștii orădeni au avut de când lumea boboci frumoși și curajoși, deștepți și creativi, dar parcă nu ca cei pe care i-au aliniat la balul de vineri (21 noiembrie 2008). Fiecare din cele nouă perechi putea câștiga titlurile supreme. Șansa le-a surâs de această dată Sânzianei Morar și lui Vlad Breb, care au reușit să acumuleze cele mai multe puncte (peste 700).
Fiecare cu povestea sa
Patru moderatori (Alexandrina Chelu și  Călin Bodog, Camelia Trușmei și Mihai Trifa) au ținut totul sub control, administrând balul ca la carte, iar bobocii s-au comportat ca niște prieteni și nu ca niște concurenți înrăiți.
Ioana Holt și Florin Lăcătuș ne-au surprins plăcut cu basmul lor – “Frumoasa și bestia”; Maria Gabor – Palfi Akos și Nemes Tunde - Torok Tamas (perechile 2 și 3) au prezentat în stil original povestea de dragoste a lui Romeo și Julieta; Valentina Rebaciuc și George Onea (perechea nr. 4) au venit cu o variantă plină de mister în cunoașterea lui Dracula și a contesei; Patricia Ganea și Andrei Demeter (5) au adus pe scenă lumea Cenușăresei; Georgiana Filip și Lucian Merca (6) s-au prezentat drept Scufița și Lupu; perechea nr. 7 (Sânziana Morar și Vlad Breb) a optat pentru “Frumoasa din pădurea adormită”; Carla Pop și Cătălin Maior (8) s-au oprit la “Albă-ca-zăpada”, iar Andrada Onaca și Mihai Andronache (perechea nr. 9) l-au abordat pe “Spărgătorul de nuci”.
De la varză la cravată, de la ruj la dovleac
Probele sunt pentru bal ca și muzica la o nuntă, ori-ori! Cine pune preț pe probe are toate șansele să reușească să țină totul sub control (și să câștige): bobocii și publicul. Lecția pedagogiștilor a fost eficientă, fiecare moment însemnând un bun câștigat la capitolul imagine și dăruire. Cu ditamai flaconul cu apă atârnat la gât, băieții trebuiau să plimbe căpățâna de varză până la picioarele partenerei; fetelor le-a fost rezervată proba acvariilor, ele trebuind să identifice, doar prin pipăit, conținutul din acvarii; Bogdan Opriș (dansatorul campion) i-a îngenuncheat pe boboci, doar de dragul unei bomboane care trebuia luată de jos cu gura; după zece ture în jurul măturii, băieții trebuiau să o țină pe-aia dreaptă, fără a o lua pe miriște; o probă de “capă și spadă”, cu servicii (și deservicii) reciproce: fetele aveau de făcut nod la cravată, iar băieții să le rujeze, ținând rujul între dinți...
Una peste alta, organizatorii (inventivi) au avut parte de concurenți meseriași, care au făcut față cu brio celor 11 probe.
Magie, dans și prezentare de modă
Magicianul Eduard Malița ne-a lăsat muți, așijderea, campionii dansatori (Bogdan Opriș - Bianca Ghiță, Kenderesi Gergo – Iulia Blage), dar și soliștii vocali: Alexandrina Chelu, Amina Shammat, Anda Sava și Dana Jurjuț, copii talentați, deținători a numeroase premii județene, interjudețene și naționale. Fetele din a XI-a C ne-au încântat cu ținutele lor de vestimentație provocatoare, iar cele din X A, cu un dans popular; X B și IX C, cu două showuri (cel de-al doilea în spaniolă); X A și X D, cu dans modern, iar X D și cu un dans țigănesc.
Artiști de artiști, ce mai!
Diplome și premii pentru prestații de excepție
Organizatorii, conducerea liceului (director, prof. Simona Martin) și profesorii coordonatori au ținut ca fiecare boboc concurent (dar și regizorii) să rămână cu amintiri plăcute de la sărbătoarea bobocilor, pregătind pentru fiecare diplome și premii.
Sânziana Morar și Vlad Breb – Miss și Mister boboc; Torok Tamas și Nemes Timea – premiul II; George Onea și Valentina Rebaciuc – premiul III, Carla Pop și Cătălin Major – premiul de popularitate; Patricia Ganea și Andrei Demeter – premiu pentru originalitate; Georgiana Filip și Lucian Merca – premiu pentru eleganță; Palfi Akos și Maria Gabor – premiu pentru sensibilitate artistică; Andrada Onaca și Mihai Andronache – premiu pentru creativitate; Ioana Holt și Florin Lăcătuș – mențiune I; Bogdan Opriș și Kenderesi Gergo – diplome de onoare pentru regie.
Noi acordăm organizatorilor, bobocilor și profesorilor coordonatori o diplomă de excelență și un FB cu felicitări pentru balul de pomină pe care ni l-au oferit vineri seara, la “No Problem”! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea “astronomică” a bobocilor pedagogiști.

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:51:50 Ora standard a Europei de Est