Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cetățenii sunt așteptați cu propuneri și sugestii privind revizuirea Regulamentului Local de Urbanism

Dezbaterea publică, în 21 august

Cetățenii sunt așteptați cu propuneri și sugestii privind revizuirea Regulamentului Local de Urbanism

Având în vedere faptul că revizuirea Planului Urbanistic General (PUG) aprobat prin HCL nr. 501/2016, respectiv revizuirea Regulamentului Local de Urbanism sunt subiecte foarte importante pentru comunitatea orădeană prin faptul că foarte mulți dintre cetățeni se lovesc de reglementări ale PUG-ului atunci când doresc să construiască, Primăria Oradea îi invită pe cetățeni să participe într-un număr cât mai mare la dezbaterea publică care va fi organizată la data de 21.08.2017, între orele 15.00 - 18.00, în sala mare a Primăriei Oradea.

Urmare a dificultății cu care se desfășoară procesul de dezvoltare urbană și a situațiilor conflictuale generate de aplicarea noilor reglementări urbanistice instituite prin planul urbanistic general (PUG) aprobat prin HCL nr. 501/28.07.2017,  Primăria Municipiului Oradea anunță demararea procesului de revizuire, în prima etapă, doar a Regulamentului Local de Urbanism, cu excepția reglementărilor pentru zonele construite protejate (ZCP01 - ZCP 03).
În acest context și în temeiul Ordinului nr. 2701/2010, în perioada 1.08.2017 - 14.09.2017, locuitorii municipiului Oradea pot să consulte noua variantă a Regulamentului Local de Urbanism pe site-ul www.oradea.ro (materialele se găsesc pe www.oradea.ro - Informații de interes public - Dezbateri publice) sau la sediul Primăriei municipiului Oradea - Instituţia Arhitectului Șef, în zilele de marți și vineri, în intervalul orar 13.00 - 15.00.
Materialul supus consultării publicului conține modificările propuse de Instituția Arhitectului Șef, prezentate pe suportul regulamentului aprobat prin HCL nr. 501/28.07.2017, având înscrise: cu galben  - reglementările care se propun a fi scoase, cu roșu - reglementările care se propun a fi adăugate, iar cu albastru și bold - reglementările definitive care se păstrează.
Facem mențiunea că în această etapă Primăria Municipiului Oradea nu supune modificării zonarea funcțională, limitele UTR-urilor, limita zonei de intravilan a municipiului și planșele aferente PUG.
În cadrul procesului de informare și consultare a publicului, se organizează la sediul Primăriei, în sala „Traian Moşoiu", în 21.08.2017, între orele 15.00 - 18.00, dezbaterea publică a materialului supus consultării.
La dezbaterile publice poate participa în calitate de martor orice cetățean interesat, în limita locurilor disponibile. Persoanele interesate să-și expună punctul de vedere legat de subiectul supus dezbaterii se vor înscrie folosind formularul de înscriere ( www.oradea.ro - Informații de interes public - Dezbateri publice)  și vor trimite în prealabil un punct de vedere scris, împreună cu toate datele de contact (nume, prenume, adresă / email/ telefon), fie personal la Centrul pentru relaţii cu publicul (parter Primăria Oradea), fie pe adresa de email arhitectsef@oradea.ro, până cel târziu în 18.08.2017.
Punctul de vedere scris va fi redactat sintetic, în maxim 2 pagini. Participanții sunt invitați să vină cu 30 de minute înaintea începerii dezbaterii, pentru a se înregistra la secretariatul de organizare. În ziua dezbaterii, pot fi acceptate depoziții suplimentare, în limita spațiului fizic disponibil.
Vorbitorii vor fi invitaţi la microfon în ordinea înscrierii și transmiterii punctelor de vedere scrise. Vorbitorii vor avea un timp de maximum 2 minute pentru propria expunere verbală, iar timpul maxim acordat pentru fiecare intervenție este de 5 minute.
Toate luările de poziţie verbale se înregistrează și fac parte din procesul verbal al dezbaterii publice. Mass-media și publicul larg vor avea rol de observatori în cadrul evenimentului, neputând avea intervenții în sală în timpul audierii vorbitorilor.
Procesele verbale ale dezbaterilor publice vor fi publicate pe site-ul www.oradea.ro, în maximum două săptămâni, precum vor fi transmise și într-un comunicat de presă.
Observaţiile/sugestiile în urma dezbaterilor publice vor putea fi transmise în scris până în 14.09.2017 (inclusiv), fie către Centrul pentru relații cu publicul din cadrul Primăriei, fie pe adresa de e-mail arhitectsef@oradea.ro
Formularul de înscriere la dezbatere, precum  și toate materialele supuse consultării pot fi vizualizate pe www.oradea.ro - Informații de interes public - Dezbateri publice. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:07 Ora de vară a Europei de Est