Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Aseară, la „No Problem”

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Joi seara (20 noiembrie 2008), elevii Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” din Oradea au făcut show la discoteca „No Problem”, cu ocazia Balului bobocilor. Tot numărând și clasând boboci și vedete, organizatorii, orchestrați de prof. Voichița Darna și Luminița Ciugudean, ne-au oferit o seară autumnală încântătoare, cu perechi de îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebre, precum: Mutu și Consuelo, Antonio și Cleopatra, Romeo și Julieta, Majoreta și Vedeta liceului, Andreea Marin și Ștefan Bănică, Tarzan și Jane, Piranda și Vermorel, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana...

O lume pestriță, în prezentare funny
Mutu și Consuelo (alias Andrei Pater și Larisa Chipe) au făcut jocul perechilor celebre din postura de moderatori.
Fiecare pereche s-a străduit să șocheze, atât prin costumație, cât și prin modul de prezentare. Originali, spontani, dezinvolți, actorii s-au confundat adesea cu personajele pe care le-au interpretat, chiar dacă nu au avut parte de aceeași soartă, în toate cazurile, precum Cleopatra și Antonio (Georgiana Câmpan – Ionuț Rainer) care au deschis spectacolul. Julieta (Roxana Tăut), cu toată mândria sa, a ajuns să îngenuncheze în fața balconului la care se cocoțase Romeo (alde Cosmin Mihele). Anca Tabora și Cătălin Bucurean și-au onorat rolurile de mari vedete ale vuiștilor, majoreta numărul unu și baschetbalistul campion. Frumoși și norocoși, Andreea Marin și Ștefan Bănică Jr. (Anita Rogojan – Cătălin Suciu) ne-au arătat cum se manifestă dragostea lor... atunci când trece prin stomac. Din jungla- junglă, dintre fiarele sălbatice, ni s-au arătat în costumații provocatoare Tarzan și Jane (Vlăduț Ștrango – Andrada Juca). Tarzan ca Tarzan, dar Vermorel nu a fost ceea ce ați putea obține la o analiză „literară” școlărească, pentru că Vlad Pop a avut-o alături pe Piranda (Simona Avram) care i-a schimbat destinul și identitatea. Nici Făt-Frumos nu a fost cel pe care îl știți (Alin Andrei), iar Ileana Cosânzeana (Andreea Rogea) avea să rămână ca la dentist văzând cât e de „îndrăgostit” frumosul de o lighioană.
„Cățeluș cu părul creț” – un „șlagăr” de nota 10
Grație unor organizatori inspirați, care au strălucit la toate capitolele (Raluca Mihai, Ioana Caba, Laura Săsăran, Andrei Davidovici, Raul Berdea, Cristian Șuteu, Cezar Abrudan și Horațiu Bora), bobocii au avut parte de probe electrizante, de la dicție la poezie și cântec, exerciții pentru limbă și corzile vocale... Nici nu vă puteți închipui ce „șlagăr” cu lipici a ajuns banalul „Cățeluș cu părul creț”, interpretat în felurite maniere, în funcție de genul de muzică. Nu mai puțin gustate și antrenante au fost plimbatul oului fiert cu polonicul de către boboc și punerea oului decojit la „ghiozdan” de către boboacă ori proba de creație (de compus versuri, cu ajutorul unor cuvinte de sprijin).
Artiști de artiști... și 20 de milioane
De la un capăt la celălalt al balului, am văzut boboci artiști și artiști de artiști, din școală, trupa „All for dance” (Georgiana Meșter, Gabriela Popa și Andrei Davidovici, din a XII-a, cu patenerii lor de dans), gimnasta Andrada Popa, din a XII-a G (când gimnastă, când țigancă, Miss Highschool sau bebelușă a cârcotașilor), M & C și „Camuflații”...
La „Vuia”, balul e bal, iar premiile sunt de milioane, în bani și cadouri oferite de sponsori. Valoarea totală a premiilor se ridică, potrivit estimărilor făcute de consilierul educativ, la 20 de milioane de lei. Pentru eforturile depuse și reușita balului, toți cei care au contribuit la punerea în undă a întâmplării fericite de aseară de la „No Problem” vor beneficia de o excursie gratuită la Arieșeni.
Cei mai norocoși boboci
Așa după cum se obișnuiește la „Vuia”, la finalul întrecerii, dl director Dorel Șaitoș (președintele juriului) iese la înaintare pentru a face cunoscute numele câștigătorilor. Premierea reginei și regelui cade însă în sarcina celor care au purtat un an laurii pe fruntea lor, foștii Miss și Mister boboc – Denisa Comoți și Răzvan  Dume.
În această toamnă, înaltele titluri au fost cucerite de Andreea Marin (Anita) și Tarzan (Vlăduț); locul I a fost ocupat de Piranda și Vermorel (Simona și Vlad); pe locul II, s-au situat Romeo și Julieta (Cosmin și Roxana); pe III, s-au clasat Antonio și Cleopatra (Ionuț și Georgiana); premiul de popularitate a ajuns la cei mai frumoși și îndrăgiți boboci, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana (Alin și Andreea); cea mai potrivită pereche – Majoreta și Vedeta (Anca și Cătălin B.); perechea funny – Tarzan și Jane (Vlăduț și Andrada); un curs gratuit M&Q – Andreea Marin și Ștefan Bănică (Anita și Cătălin S.).
Dacă ei sunt cei mai norocoși boboci, noi (privitorii și co-beneficiarii) am fost „răsfățații” balului, drept pentru care mulțumim și felicităm organizatorii și bobocii! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:46 Ora standard a Europei de Est