Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Aseară, la „No Problem”

Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”

Joi seara (20 noiembrie 2008), elevii Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” din Oradea au făcut show la discoteca „No Problem”, cu ocazia Balului bobocilor. Tot numărând și clasând boboci și vedete, organizatorii, orchestrați de prof. Voichița Darna și Luminița Ciugudean, ne-au oferit o seară autumnală încântătoare, cu perechi de îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebre, precum: Mutu și Consuelo, Antonio și Cleopatra, Romeo și Julieta, Majoreta și Vedeta liceului, Andreea Marin și Ștefan Bănică, Tarzan și Jane, Piranda și Vermorel, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana...

O lume pestriță, în prezentare funny
Mutu și Consuelo (alias Andrei Pater și Larisa Chipe) au făcut jocul perechilor celebre din postura de moderatori.
Fiecare pereche s-a străduit să șocheze, atât prin costumație, cât și prin modul de prezentare. Originali, spontani, dezinvolți, actorii s-au confundat adesea cu personajele pe care le-au interpretat, chiar dacă nu au avut parte de aceeași soartă, în toate cazurile, precum Cleopatra și Antonio (Georgiana Câmpan – Ionuț Rainer) care au deschis spectacolul. Julieta (Roxana Tăut), cu toată mândria sa, a ajuns să îngenuncheze în fața balconului la care se cocoțase Romeo (alde Cosmin Mihele). Anca Tabora și Cătălin Bucurean și-au onorat rolurile de mari vedete ale vuiștilor, majoreta numărul unu și baschetbalistul campion. Frumoși și norocoși, Andreea Marin și Ștefan Bănică Jr. (Anita Rogojan – Cătălin Suciu) ne-au arătat cum se manifestă dragostea lor... atunci când trece prin stomac. Din jungla- junglă, dintre fiarele sălbatice, ni s-au arătat în costumații provocatoare Tarzan și Jane (Vlăduț Ștrango – Andrada Juca). Tarzan ca Tarzan, dar Vermorel nu a fost ceea ce ați putea obține la o analiză „literară” școlărească, pentru că Vlad Pop a avut-o alături pe Piranda (Simona Avram) care i-a schimbat destinul și identitatea. Nici Făt-Frumos nu a fost cel pe care îl știți (Alin Andrei), iar Ileana Cosânzeana (Andreea Rogea) avea să rămână ca la dentist văzând cât e de „îndrăgostit” frumosul de o lighioană.
„Cățeluș cu părul creț” – un „șlagăr” de nota 10
Grație unor organizatori inspirați, care au strălucit la toate capitolele (Raluca Mihai, Ioana Caba, Laura Săsăran, Andrei Davidovici, Raul Berdea, Cristian Șuteu, Cezar Abrudan și Horațiu Bora), bobocii au avut parte de probe electrizante, de la dicție la poezie și cântec, exerciții pentru limbă și corzile vocale... Nici nu vă puteți închipui ce „șlagăr” cu lipici a ajuns banalul „Cățeluș cu părul creț”, interpretat în felurite maniere, în funcție de genul de muzică. Nu mai puțin gustate și antrenante au fost plimbatul oului fiert cu polonicul de către boboc și punerea oului decojit la „ghiozdan” de către boboacă ori proba de creație (de compus versuri, cu ajutorul unor cuvinte de sprijin).
Artiști de artiști... și 20 de milioane
De la un capăt la celălalt al balului, am văzut boboci artiști și artiști de artiști, din școală, trupa „All for dance” (Georgiana Meșter, Gabriela Popa și Andrei Davidovici, din a XII-a, cu patenerii lor de dans), gimnasta Andrada Popa, din a XII-a G (când gimnastă, când țigancă, Miss Highschool sau bebelușă a cârcotașilor), M & C și „Camuflații”...
La „Vuia”, balul e bal, iar premiile sunt de milioane, în bani și cadouri oferite de sponsori. Valoarea totală a premiilor se ridică, potrivit estimărilor făcute de consilierul educativ, la 20 de milioane de lei. Pentru eforturile depuse și reușita balului, toți cei care au contribuit la punerea în undă a întâmplării fericite de aseară de la „No Problem” vor beneficia de o excursie gratuită la Arieșeni.
Cei mai norocoși boboci
Așa după cum se obișnuiește la „Vuia”, la finalul întrecerii, dl director Dorel Șaitoș (președintele juriului) iese la înaintare pentru a face cunoscute numele câștigătorilor. Premierea reginei și regelui cade însă în sarcina celor care au purtat un an laurii pe fruntea lor, foștii Miss și Mister boboc – Denisa Comoți și Răzvan  Dume.
În această toamnă, înaltele titluri au fost cucerite de Andreea Marin (Anita) și Tarzan (Vlăduț); locul I a fost ocupat de Piranda și Vermorel (Simona și Vlad); pe locul II, s-au situat Romeo și Julieta (Cosmin și Roxana); pe III, s-au clasat Antonio și Cleopatra (Ionuț și Georgiana); premiul de popularitate a ajuns la cei mai frumoși și îndrăgiți boboci, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana (Alin și Andreea); cea mai potrivită pereche – Majoreta și Vedeta (Anca și Cătălin B.); perechea funny – Tarzan și Jane (Vlăduț și Andrada); un curs gratuit M&Q – Andreea Marin și Ștefan Bănică (Anita și Cătălin S.).
Dacă ei sunt cei mai norocoși boboci, noi (privitorii și co-beneficiarii) am fost „răsfățații” balului, drept pentru care mulțumim și felicităm organizatorii și bobocii! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Îndrăgostiți mai mult sau mai puțin celebri... de la „Traian Vuia”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:17 Ora de vară a Europei de Est