Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ravi P. Agarwal din SUA

Vineri, la Universitatea din Oradea

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ravi P. Agarwal din SUA

Senatul Universității din Oradea a organizat vineri, 28 iulie 2017, în urma demersurilor Facultăţii de Ştiinţe, Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor Ravi P. Agarwal, preşedintele Departamentului de Matematică al Texas A&M University din Kingsville, SUA.

La ceremonie au participat, alături de reprezentanţii conducerii Universităţii din Oradea - prof. univ. dr. Eugen Macocian - prorector, prof. univ. dr. Sorin Curilă - preşedintele Senatului universitar și prof. univ. dr. Sanda Filip - decanul Facultății de Științe -, prof. univ. dr. Dan Botică, preşedintele Senatului Universităţii Emanuel din Oradea, prof. univ. dr. Marin Marin de la Universitatea Transilvania din Braşov, prof. univ. dr. Mircea Balaj de la Universitatea din Oradea şi prof. univ. dr. Daniel Paşca - cancelarul Senatului Universității. Printre participanţi s-au numărat decani, membri ai Senatului universitar şi ai Departamentului de Matematică-Informatică, invitaţi din universitate şi colaboratori.
După cuvintele de bun venit rostite de prorectorul Eugen Macocian şi preşedintele Senatului Sorin Curilă, doamna decan Sanda Filip a prezentat Laudatio, evidențiind principalele realizări din activitatea didactică și științifică a profesorului Agarwal.
Profesorul Agarwal s-a născut în 10 iulie 1947 în localitatea Moradabad din India. A absolvit în 1969 un master în știinţe, la Agra University (India), iar în 1973 a obţinut titlul de doctor în matematică la Indian Institute of Technology, Madras (India). Cariera didactică și-a desfășurat-o la Madras University, National University of Singapore, Florida Institute of Technology Melbourne, Florida și, din 2011, la Texas A&M University-Kingsville.
Activitatea de cercetare a profesorului Ravi Agarwal este cu adevărat copleșitoare. Ea vizează domenii diverse ale matematicii, precum Teoria Ecuaţiilor Diferenţiale și a Ecuaţiilor cu Diferenţe, Teoria Punctului Fix, Teoria Aproximării, Inegalităţi, Teoria Optimizării etc. La sfârșitul fiecărui an, numele domniei sale apare pe lista Thomson Reuters „Highly Cited Researchers", în domeniul Matematică.
În cei aproape 47 de ani de activitate, profesorul Ravi Agarwal a publicat peste 1.400 de articole și 38 de cărţi și monografii, extrem de bine primite de specialiștii din domeniu.
Impactul cercetărilor profesorului Agarwal în literatura de specialitate este unul impresionant: peste 10.750 de citări în MathSciNet, respectiv peste 36.400 de citări și un indice Hirch de 79 în Google Scholar. Profesorul Agarwal a ţinut mai mult de 160 de prelegeri în cadrul unor manifestări ştiinţifice internaţionale de prestigiu şi a fost profesor invitat la numeroase universităţi și institute de cercetare din întreaga lume. În anul 2015, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa și  Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Profesorul Agarwal este implicat într-o intensă activitate editorială. Este editor-șef la patru cunoscute jurnale de matematică (Journal of Inequalities and Applications, Advances in Difference Equations, Boundary Value Problems, Fixed Point Theory and Applications) și este sau a fost editor la alte 41 de jurnale, cele mai multe dintre acestea fiind jurnale ISI. Faptul că de la începutul acestui an, profesorul Agarwal este editor al Analelor Universităţii din Oradea, fascicula Matematică, este un motiv de mândrie pentru cei implicaţi în editarea acestui jurnal.
Profesorul Agarwal a cultivat relaţii ştiinţifice strânse cu matematicieni români și cu grupuri de cercetare de analiză matematică din diverse universităţi românești. Merită menţionat faptul că doi dintre membrii Departamentului de Matematică și Informatică ai Universităţii noastre (profesorii M. Balaj și D. Pașca) sunt coautori alături de profesorul Agarwal la mai multe lucrări știinţifice. Profesorul Ravi Agarwal a instruit multe generații de studenți și cercetători și a ajutat tineri aflați la început de carieră, coordonând 13 teze de doctorat.
În cadrul Lectio magistralis susţinută de profesorul Ravi Agarwal, domnia sa a făcut o succintă prezentare a momentelor care i-au marcat cariera. În cadrul alocuțiunii sale, domnul profesor a subliniat faptul că predarea matematicii este un proces aflat într-o continuă schimbare și că dascălii care predau matematica trebuie să se adapteze la evoluția tehnologiei, utilizând  cât mai mult calculatoarele în cadrul predării. Profesorul Agarwal și-a arătat disponibilitatea de a continua colaborarea cu profesorii de la Universitatea din Oradea și i-a asigurat de întregul său sprijin pentru alte proiecte viitoare.
În final, în calitate de organizator al manifestării și colaborator al distinsului oaspete, profesorul Daniel Paşca a ținut să sublinieze faptul că profesorul Agarwal, prin activitatea sa științifică - activitate echivalentă cu cea a unui grup de 30 - 40 de matematicieni serioși - poate fi considerat o „instituție în sine". A mai amintit și faptul că în anul 2007, când Thomson Reuters a făcut publică prima clasificare a revistelor indexate ISI și a cercetătorilor care au publicații în astfel de reviste, profesorul Agarwal s-a situat pe locul 2 între toți matematicienii din lume, iar în ultimii 11 ani, domnia sa a fost în permanență între primii 10 cercetători din domeniu la nivel mondial.
Conf. univ. dr. Luminița Şoproni,
președintele Comisiei pentru Probleme Sociale și Studenți a Senatului UO
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ravi P. Agarwal din SUA.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:09 Ora de vară a Europei de Est