Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Interculturalitate și spiritualitate

Ieri, în cadrul “Săptămânii educației globale”

Interculturalitate și spiritualitate

Profesor Gheorghina Lemnian, noul consilier educativ al Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Roman” din Oradea, a mobilizat, ieri (joi, 20 noiembrie 2008), în sala de sport a școlii, artiști de artiști, și mai mari și mai mici, într-o horă a prieteniei, fără bariere de vârstă, etnie, religie și sex...

“În locul unui discurs care se putea susține pe tema “Săptămânii educației globale”, intitulată “Interculturalitate și spiritualitate”, am preferat  să conștientizăm faptul că aspectele global și spiritual (în educație) sunt urmărite sistematic pe toată durata școlarității, la toate disciplinele de învățământ. În cadrul manifestării de astăzi (ieri, joi – n.n.), prin bogatul și variatul program artistic, concursuri și expoziție, vom ilustra doar aspectul interculturalității etnice”, a spus consilierul educativ, în deschiderea evenimentului.
Basme, doine și mai cu seamă dansuri populare
Cunoscutul basm “Sarea în bucate” a fost “tradus” în trei limbi, fiind povestit de un grup de elevi în română, maghiară și țigănește. În orice limbă l-ai povesti, însă, tâlcul e același: dragostea este ca sarea în bucate; fără ea, viața nu are gust. S-a doinit apoi, atât în românește, cât și în ungurește. Au făcut-o Cristina Bucurean și grupul vocal al claselor a VI-a și a VIII-a B, pregătind astfel publicul pentru ceea ce avea să urmeze, un regal al dansurilor populare românești, maghiare și țigănești, cel mai gustat moment artistic. Protagoniștii regalului au fost elevi din clasele a VII-a A și C, a VIII-a A, precum și dansatorii (“țiganii”) instruiți de Vincze Melinda.
Bucate tradiționale în concurs
Un punct distinct în frumosul lor program l-a constituit prezentarea unor mâncăruri tradiționale gătite în familie, după rețete culinare ale unor popoare, cu largul concurs al părinților și bunicilor. Juriul a gustat din fiecare și a premiat toate bucatele.
Până jurații (prof. Ecaterina Moga –director adjunct al școlii, prof. Voichița Moș, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Cristina Bucurean, Rita Șaron și George Popa, precum și un reprezentant din partea părinților ) au reușit să deguste din toate, pe scenă au evoluat alți și alți artiști (dansatori) elevi din ciclul primar (îndrumați de înv. Melinda Stanca și Diana Vidican, Lavinia C., Marta D. și Dana L.), cu dansuri populare maghiare, românești și țigănești. După înmânarea premiilor (diplomelor), dansatorii înscriși la concursul de dans au invadat scena (perechi-perechi), pornind a valsa și a dansa în fel și chip.
Mâncărurile și premianții
*marele premiu – gulaș, varză a la Cluj și kurtos (trei mâncăruri prezentate de elevi din a VI-a B)
*premiul I – cordon bleu (Daniela Bereș, a VII-a A)
*premiul II – sarmale țigănești (Marinela Sabău, a VI-a A)
*premiul III - paste carbonarra (Denisa Ciorba, a VII-a A)
*mențiuni – ouă umplute (Florin Pantiș, a VII-a C), cartofi britanici (Andrei Gavriluț, a VII-a C), ragu unguresc (Bianca Lantoș, a VII-a A)
*premiul presei – gogoși (Adelina Checiu, a VI-a A).
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Interculturalitate și spiritualitate.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:01 Ora de vară a Europei de Est