Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patrule mixte formate din poliţişti bihoreni şi poliţişti maghiari se află la dispoziţia cetăţenilor

Până la sfârşitul lunii august, în zonele turistice...

Patrule mixte formate din poliţişti bihoreni şi poliţişti maghiari se află la dispoziţia cetăţenilor

Patrule mixte formate din poliţişti bihoreni şi poliţişti maghiari se află la dispoziţia cetăţenilor până la sfârşitul lunii august, în zonele turistice ale Euroregiunii Bihor - Hajdu - Bihar: Hajdúszoboszló / Platoul Padiş -Glăvoi.

În baza excelentelor relaţii instituţionale, schimburi de practici şi acţiuni comune, în perspectiva unei bune cooperări în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, Inpectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Căpitănia de Poliţie a Judeţului Hajdu - Bihar, Ungaria, formează câte două patrule mixte româno - maghiare, care vor activa în zonele turistice ale judeţului Bihor, în perioada 24 iulie  - 21 august a.c.. În acelaşi timp, alţi doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei bihorene vor fi prezenţi în staţiunea Hajdúszoboszló din judeţul Hajdu - Bihar, Ungaria pentru forma acelaşi tip de patrule.
Patrulele mixte au la bază Protocolul de colaborare în vederea realizării misiunilor de patrulare comune, semnat de către inspectorii şefi ai celor două instituţii, comisar-şef de poliţie Haniş Alin Antoniu şi general de poliţie dr. Gyurosovics Jozsef, la data de 13 iulie a.c. în Punctul de Trecere al Frontierei Borş-Artand. Protocolul este încheiat pe durată nedeterminată, recunoscut la nivel naţional şi vine ca o încununare a rezultatelor deosebite obţinute în cei nouă ani de funcţionare anterioară a acestor patrule mixte estivale româno-ungare.
În urma succesului activităţilor desfăşurate în comun de reprezentanţii celor două instituţii pe parcursul celor nouă ani anteriori, acţiunea din acest an este menită să prevină victimizarea turiştilor români şi maghiari, vizând, totodată, compatibilizarea modului de acţiune a poliţiştilor din cele două judeţe învecinate.
Patrulele comune româno - maghiare vor acţiona, în judeţul Bihor, în zona turistică montană - în Parcul Natural Apuseni, zona carstică Padiş şi Valea Boga, puncte de atracţie importante pentru turiştii maghiari.
Totodată, în aceeaşi perioadă, poliţiştii bihoreni vor acţiona în patrule mixte alături de colegii maghiari în staţiunea turistică şi ştrandul Hajdúszoboszló - Ungaria, unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei, cu un mare aflux de turişti români în sezonul estival.
Acţiunea prezintă o importanţă practică deosebită, prin menţinerea şi dezvoltarea acţiunilor în bază comună în cadrul Euroregiunii Bihor - Hajdu - Bihar. Poliţiştii bihoreni îi vor integra în activitatea zilnică pe partenerii maghiari, prezentându-le modul de lucru al Poliţiei Române şi oferind lămuriri suplimentare profesionale, utilizând pentru comunicare limba maghiară, cunoscută de poliţiştii bihoreni selectaţi.
În acest context, luni, 24 iulie, în Punctul de Trecere a Frontierei Artand / Borş, a avut loc schimbul poliţiştilor parte a patrulelor mixte, care marchează astfel debutul acţiunii comune.
Ioana Lascău

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:04 Ora de vară a Europei de Est