Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară a studenților economiști, prima ediție

În perioada 17-21 iulie

Școala de vară a studenților economiști, prima ediție

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea a organizat în perioada 17-21 iulie 2017, prima ediție a Școlii de vară ,,COMPANIES - STUDENTS - FACULTIES: connected together for a better absorbtion on the labor market".

Proiectul, inițiat și organizat de doamna prodecan, prof. univ. dr. Diana Sabău-Popa, a fost primit cu mult interes în rândul studenților, dovadă fiind participarea acestora într-un număr mare. Deși cursurile s-au încheiat în urmă cu mai bine de patru săptămâni, cei mai conștiincioși studenți nu pot sta departe de facultate, iar Școala de vară a fost organizată de cadrele didactice ale Facultății de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea, cu sprijinul studenților voluntari, reprezentanți ai Asociației Studenților Economiști, tocmai pentru ei.  
Pe parcursul celor cinci zile ale Școlii de vară, studenții participanți au avut posibilitatea de a descoperi noi oportunități, de a participa la seminarii și workshop-uri interactive și, totodată, de a lua contact cu mediul de business bihorean.
Astfel, în prima zi de activitate, participanții au fost întâmpinați de către doamna prof. univ. dr. Diana Sabău-Popa, prodecan al Facultății, care le-a adresat un mesaj de bun venit.
Declarându-se economiști în formare, studenții au fost captivați de prezentarea unei radiografii a mediului de business local, prezentată de Asociația Firmelor Bihorene.  De asemenea, aceștia au participat la o dezbatere privind perspectivele de dezvoltare economică ale Oradiei și oportunitățile pregătite special pentru ei, viitori absolvenți de Științe Economice.
Pentru cea de-a doua zi, cadre didactice și voluntari, deopotrivă, au muncit cot la cot pentru  a pune în aplicare ,,Gala Antreprenorilor FSE", un eveniment menit să-i învețe pe studenții participanți că pentru a atinge succesul în afaceri nu trebuie să te oprești nicio secundă din a învăța. Astfel, în desfășurătorul galei și-au făcut simțită prezența cinci antreprenori, în același timp absolvenți ai Facultății de Științe Economice, care și-au prezentat modelul de business și istoria din spatele acestuia. Din cele prezentate, învățăceii au tras concluzia că în viață vei întâmpina și obstacole, însă cu un management bun poți să le depășești.
Cea de-a treia zi a fost dedicată conturării unei conduite corecte, astfel lector univ. dr. Remus Roșca și asist. univ. dr. Teodora Tarcza le-au prezentat studenților ,,Codul omului de business", un material special creat pentru ca fiecare dintre cei prezenți să își formeze o conduită adecvată oricărei situații pe care o vor întâmpina. Într-o atmosferă aparte, la mare distanță de băncile facultății, respectiv în incinta localului ReWine Bar, cei prezenți au urmărit cu interes materialul prezentat și au fost inițiați în cultura și civilizația vinului și legătura vinului cu managementul afacerilor, fiind organizată inclusiv o degustare. 
În aceeași zi a fost organizată o vizită la compania Celestica, pentru a afla modul în care aceștia măsoară performanța organizației, subiectul principal de discuție fiind KPI-ul Celestica. În acest fel, studenții au avut posibilitatea de a-și dezvolta gândirea managerială aplicată.
Ziua a patra a adus o notă de adrenalină necesară, fiind organizată o excursie în județul Bihor. Primul popas al studenților, însoțiți de lector univ.dr. Remus Roșca, a fost la Colești, unde aceștia au avut ocazia de a interacționa cu un antreprenor spaniol, stabilit în România în urmă cu mai bine de 6 ani. Modelul său de afaceri este de antreprenoriat social, studenții aflând principiile și valorile după care se ghidează și asimilând faptul că este necesar să aducă un beneficiu societății, prin activitățile pe care le vor întreprinde în viitor.
Următoarea oprire a fost la Peștera Urșilor din Chișcău, iar în cele din urmă, pe drumul de întoarcere, participanții au făcut o oprire în livada lui Francesco Tommasi, singurul posesor de livadă în sistem super intensiv din Bihor.
Școala de vară s-a încheiat într-o notă optimistă, studenții participanți primind diplome de  participare. Nu au lipsit, bineînțeles, pozele individuale cu diplomele primite, pentru arhiva personală a participanților, și nici poza de grup împreună cu doamna decan, prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu și doamna prodecan, prof. univ. dr. Diana Sabău-Popa. Aruncând o privire de ansamblu, participanții se declară pe deplin mulțumiți de programul și cunoștințele acumulate pe parcursul celor cinci zile, așteptând, de pe acum, organizarea celei de-a doua ediții a Școlii de vară.
Mulțumim Facultății de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea pentru această inițiativă și pentru oportunitățile oferite!
Paula Lele
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școala de vară a studenților economiști, prima ediție.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:07 Ora de vară a Europei de Est