Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Studenții trebuie să cunoască ceea ce... putem să facem pentru ei”

Deputat Ioan Cupșa a participat la Școala de vară internațională Jean Monnet

,,Studenții trebuie să cunoască ceea ce... putem să facem pentru ei”

Miercuri, 12 iulie 2017, domnul deputat Ioan Cupșa a participat la Școala de vară internațională Jean Monnet intitulată ,,Pregătiți pentru piața muncii", organizată de Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, în perioada 10 - 15 iulie 2017.

La întâlnirea cu cei peste 20 de studenți, proveniți de la universități din țară și din străinătate (Moldova, Ucraina), deputatul Cupșa a susținut o prelegere cu titlul ,,Proces decizional și dialog social. Relația Parlamentul României - cetățean - Uniunea Europeană".
„Am convingerea că studenții trebuie să cunoască ceea ce noi, ca oameni politici și reprezentanți ai lor, putem să facem pentru ei, în domeniile în care s-au pregătit, indiferent dacă, la finalizarea studiilor universitare, vor lucra în mediul public, privat sau ONG. În aceeași măsură în care noi avem datoria  să ne îndreptăm spre ei, și ei trebuie să ne contacteze, să intre într-un dialog real și, astfel, să participe, alături de noi, la procesul legislativ de la nivel național, la adoptarea legilor care le vizează domeniile lor de competență și interes, precum și să participe, alături de noi, legiuitorii naționali, la procesul decizional european, conform atribuțiilor pe care Parlamentul României le are în acest sens", a declarat Ioan Cupșa.
Pe parcursul unei ore și jumătate, deputatul Cupșa le-a vorbit studenților, raportându-se la experiența sa de parlamentar aflat la cel de-al doilea mandat, despre: etapele procedurii legislative a Camerei Deputaților; despre rolul Parlamentului României și, în particular, al Camerei Deputaților, în transpunerea legislației europene în legislație națională; despre câteva dintre proiectele de legi aflate, acum, pe masa Camerei. În contextul abordării acestor teme, deputatul Ioan Cupșa le-a prezentat instrumentele de care dispune un parlamentar în activitatea sa specifică, ocazie cu care a pus un accent special pe importanța dialogului social în influențarea procesului decizional, afirmând că legile rezultate în urma unui astfel de dialog cu cetățenii sunt cele care vor răspunde, în mod real, nevoilor acestora. De asemenea, o parte importantă a dezbaterilor, a schimburilor de idei, dintre deputatul Cupșa și studenți, s-au axat asupra oportunității adoptării si a posibilului conținut al unei legi a lobby-ului în România, activitate specifică de influențare a procesului decizional, bazată pe principiile legalității, transparenței, profesionalismului și a corectei reprezentări a intereselor private și publice. (C.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:07 Ora de vară a Europei de Est