Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raportul de activitate al doamnei deputat Cherecheș Florica

Sesiunea februarie-iunie 2017

Raportul de activitate al doamnei deputat Cherecheș Florica

17 declaraţii politice, 30 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 21 întrebări/interpelări adresate miniştrilor, 18 propuneri legislative inițiate sau susținute

Astfel s-ar putea cuantifica activitatea mea de deputat în prima sesiune parlamentară a anului 2017, ca vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, și secretar al Grupului de deputați PNL.
Pe lângă astea, activitatea a constat în  participare la conferinţe interne și internaționale, la dezbateri şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţară şi în străinătate. De asemenea, sunt președintele Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din aproximativ 30 de deputați și senatori, grup care organizează Micul dejun cu rugăciune al Parlamentului, eveniment de talie internațională, care aduce împreună politicieni și lideri din toate sferele societății, din România și din străinătate.
Declarațiile politice au atins subiecte precum: necesitatea dezvoltării și promovării învățământului profesional în sistem dual, necesitatea orientării școlare în planificarea carierei elevilor, deficitul de forță de muncă, adoptarea unui cadru legislativ favorabil continuării activității ONG-urilor, înlocuirea ambulanțelor uzate fizic și moral, care nu mai salvează vieți ci le pun în pericol, flexibilizarea Codului muncii, și adaptarea lui la condițiile din realitatea mediului economic, sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, nevoia de stabilitate și predictibilitate în toate domeniile, protecția mediului etc.
În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar, am formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la: strategia pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor români la testele internaționale, organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori în învățământul preuniversitar, problemele cu care se confruntă învățământul profesional în sistem dual, respectarea programului de guvernare cu privire la achiziția celor 3.000 de ambulanțe promise în campania electorală, buna funcționare a sistemului de învățământ, generalizarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii şi elevii din  unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, rezolvarea problemei mirosului neplăcut generat de Ferma de porci din Oradea, acordarea de subvenții de la bugetul de stat ONGurilor care oferă servicii sociale persoanelor vulnerabile din județul Bihor.
Alături de alți colegi parlamentari PNL în această sesiune parlamentară am depus inițiative legislative pe următoarele teme: combaterea ambroziei, neimpozitarea pensiilor din România, revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, modificarea Codului penal în privința violenței în familie, înființarea Registrului național pentru doctorate etc.
De asemenea, la Legea bugetului de stat, am depus amendamente prin care am solicitat suplimentarea bugetului pentru generalizarea programului „Masă la şcoală", triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional, din anul școlar 2017-2018, generalizarea programului „Şcoală după școală", suplimentarea numărului de consilieri de orientare școlară în ciclul gimnazial. Am depus, de asemenea, amendamente la Proiectul legii pentru aprobarea OUG 81/2016, Legea învățământului profesional, solicitând obligaţia de acordare a unor beneficii fiscale operatorilor economici care sunt parteneri ai unităţilor de învăţământ, în cadrul învăţământului profesional dual și susținând implicarea agenților economici în selectarea elevilor, profesorilor și directorilor unităților de învățământ profesional în sistem dual.
Am participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintesc: Marșul pentru viață 2017; Dezbaterea organizată la Parlament de Coaliția pentru Familie; Întâlnire cu reprezentanți ai UNICEF pe tema protecției copilului; Gala voluntarilor în domeniul social; Conferință internațională pe educație la Geneva, în Elveția; Conferința națională pe educație; Delegație la Bratislava cu alți trei membri ai comisiei de învățământ, pentru schimb de experiență; Dezbatere la Parlament pe violența în familie; Recepţia de 4 Iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti. Am organizat și am participat la câteva întâlniri de lucru cu experți în educație, politici publice și reprezentanți ai mediului de afaceri, în care am discutat despre învățământul profesional dual. Am continuat, de asemenea, demersurile la Ministerul Mediului și al Sănătății, pentru rezolvarea problemei mirosurilor neplăcute generate de Ferma de porci Nutripork.
Pe plan politic, responsabilitățile mele decurg din funcțiile ce le dețin în cadrul PNL și anume: vicepreședinte PNL Oradea, vicepreședinte PNL Bihor și președinte OFL Oradea.
Deputat Cherecheș Florica

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:39 Ora de vară a Europei de Est