Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, despre Tabăra de vară de zi „Prietenii Bibliotecii”

Din bucuriile vacanței de vară

Astăzi, despre Tabăra de vară de zi „Prietenii Bibliotecii”

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" este prietenul cel mai bun al copiilor, care și în vacanța de vară, este o carte mare, deschisă, pentru a putea citi povestea activităţilor care se desfăşoară zilnic în Tabăra de vară de zi „Prietenii Bibliotecii".

Preşcolarii şi școlarii sunt îndemnaţi, în fiecare zi, să participe conform Progranului taberei la activităţi plăcute, instructive, de dezvoltare a abilităţilor personale, la jocuri, cântece, la momente de divertisment și la vizitarea diferitelor obiective importante din Municipiul Oradea.
Tabăra și-a propus să atragă copiii să  frecventeze Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai" și în cursul vacanței. Copiii pot să răsfoiască unele cărţi frumos ilustrate și să descopere noi poveşti care îi atrag prin text și ilustraţii. Ne bucurăm să constatăm că se simt bine, sunt relaxaţi și veseli, cu jocurile, jucăriile și cu obiectele din dotarea spaţiului rezervat taberei. Activităţile se desfăşoară sub îndrumarea cadrele didactice care lucrează ca voluntari.
Responsabilități care îi onorează și îi încântă
Zilnic, participanţii îşi aleg: un căpitan, un (căpitan) secund, un purtător de drapel și un purtător de cuvânt, fiecare copil ajungând, prin rotație, să dețină astfel de responsabilităţi. Căpitanul salută participanţii și comunică programul zilei, secundul raportează numărul participanţilor,  pregăteşte pauza și ora micului dejun. Purtătorul de cuvânt salută și mulţumește cadrelor didactice pentru participare la activităţi și comunică cu reprezentanţii mass-media. Purtătorul de drapel este alături de toţi pentru a dovedi însemnele taberei „Prietenii Bibliotecii".
Din activitățile taberei
Foarte interesante au fost întâlnirile cu reprezentanții Inspectoratului de Poliţie, cu doamna comisar-șef Ioana Indrieș, cu doamna Carmen Dinescu de la Direcţia de Sănătate Publică și cu invitatul din S.U.A al Catedrei de limba engleză a Universităţii din Oradea; vizitele la Muzeul „Ţării Crişurilor" și la Muzeul Național Militar, Filiala Oradea, vizionări de filme din mai multe domenii, mai puţin cunoscute de copii... Activităţile de dezvoltare a abilităţilor au fost conduse de educatoarele Vereș Anima și Susu Gabriela, care i-au teleportat pe copii în lumea fluturilor, prin activități de confecționare, colorare și împodobire a acestora (a fluturilor). Lucrările realizate le-au putut lua acasă, iar cele mai reușite au fost reținute pentru a fi expuse în holul Bibliotecii. Legenda macilor a fost prezentată prin proiecţia unui filmuleţ de desene animate de către prof. Ecaterina Grecu. Prin acest filmuleţ, copiii au desluşit tainele confecționării macilor și a coifurilor împodobite cu maci și cu felurite flori de sezon. La activitatea coordonată de doamnele prof. Muscaș Anton Aura și Ecaterina Grecu au participat și copii de la o grădiniţă din apropierea Bibliotecii. În săptămânile următoare sunt programate alte și alte activităţi: desene pe asfalt, concursul de biciclete, trotinete și role, activităţi de dezvoltare a abilităţilor, sub îndrumarea doamnei prof. Angelica Șandor, care le pregătește și o surpriză... De psihodrama prin muzică se va ocupa dl prof. dr. Alin Crețu, terapeut de familie, membru al Societății Civile Profesionale de Psihologie din Oradea. Ultima vizită va avea loc la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana". Doamnele prof. Iliescu Doina și Grecu Ecaterina vor pregăti scenetele, poeziile și cântecele pentru festivitatea de încheiere a programului de tabără. Coordonatorul general al taberei, doamna ing. Miorița Săteanu și doamna prof. dr. Mariana Barna mulțumesc copiilor și cadrelor didactice pentru participare și părinților pentru încrederea acordată.
Ing. Miorița Săteanu,
coordonator proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, despre Tabăra de vară de zi „Prietenii Bibliotecii”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:54:56 Ora standard a Europei de Est