Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual

La Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea

Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual

,,Învățământul dual înseamnă colaborare între școală, autoritățile locale și agenții economici", susține doamna profesor Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, colegiu în a cărui ofertă educațională figurează opt clase de învățământ dual, din cele 10 clase de școală profesională.

La sfârșitul lunii noiembrie 2015, o delegație a Primăriei Oradea s-a deplasat în Germania, la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm și la firma ,,Audi" pentru a descifra tainele învățământului profesional dual german. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Primăriei Oradea (Liana Boangiu și Florina Fofiu, de la Agenția de Dezvoltare Locală Oradea),  reprezentanți ai Parcurilor Industriale orădene (d-na Carmen Popa, de la fosta companie Emerson, devenită Nidec și Ana Blaga, de la Celestica), prof. ing. Nicolae Moț (de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" și președinte al Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret", Filiala Bihor, prieten vechi al partenerilor germani), prof. Daniela Vîlceanu, actualmente director al Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", Greta Postole și ing.Petre Popa, de la același colegiu (,,Traian Vuia").
,,De patru ani, au fost clase în Șaguna, Vuia și Brâncuși care pregăteau elevi pentru agenții economici din Parcurile Industriale orădene în specializările cerute de ei pe piața muncii, dar se pare că elevii și părinții nu sunt receptivi la oferta noastră. Promovare am făcut în fiecare an, inclusiv pe tramvaie, la posturile de TV și la radio. Am mers în școli, am vorbit cu elevii de clasa a VIII-a și cu părinții la Săbolciu și Săcădat..., am mers după ei, unii au venit cu mijloacele lor de transport, au mers firmele după ei cu mijloacele lor de transport. Copiii au descoperit ce înseamnă lucrul într-o companie; au văzut baza materială a școlii. La Târgul de ofertă școlară pe care l-am găzduit au participat, alături de elevi de gimnaziu din Oradea și elevi din Nojorid, Sînmartin, Sîntandrei, Leș, Livada și Sânnicolau Român... Firmele au spus că din acest an, din toamnă, vor acorda masă și cazare gratuite pentru cei de la învățământul dual. La ,,Traian Vuia", din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt la învățământul dual. Firmele doresc să se implice, iar Primăria ne va reabilita internatul", ne-a asigurat doamna director Daniela Vîlceanu.
,,În Germania, atelierele-școală arată ca o fabrică în miniatură"
Am întrebat-o pe doamna director ce a impresionat-o și ce a învățat la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Germania; ne-a răspuns categoric, punând punctul pe i: ,,Ce am învățat de la ei nu se poate aplica la noi. E vorba de conștiința cetățenilor. Acolo copilul se bucură de ceea ce face. Copilul dacă va deveni strungar  este bucuria, este plăcerea și dorința lui. Pentru aceasta se pregătește. Are o meserie respectată pe care și-a ales-o singur. În Germania, sistemul îi pregătește din clasele mici, îi orientează în funcție de aptitudini. Și la noi se fac testări (evaluări) la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar nu li se spune că ar fi bine să se orienteze într-o anumită direcție. În Germania este corect delimitată direcția copilului, care sunt pentru liceu și care pentru meserii. Un tehnician care trebuie să opereze la o mașină cu comandă numerică, trebuie să aibă anumite calități, să aibă cunoștințe la calculator și desen tehnic... La noi, în clasa a IX-a, când el vine cu medii de 2 și 3 la evaluarea națională, nimeni nu se uită în urmă?! Înseamnă că acel copil nu a făcut (nu a învățat) nimic în clasele I-VIII?! Chiar nu ne pasă ce știe și cât știe copilul la absolvire?
Ce am văzut în Germania mi-ar plăcea să se întâmple și la noi!
La învățământul profesional, copiii fac patru materii: o limbă străină, educația antreprenorială, finanțe și ceva istorie/drept, lucruri de care se vor folosi ca cetățeni.  În Germania, atelierele-școală arată ca o fabrică în miniatură, având aceeași dotare, chiar dacă nu la același nivel de performanță. Tutorele de practică  are o sală de unde îl poate urmări video pe fiecare ce face la postul lui de lucru. Chiar dacă sunt în fabrică, ei nu au acces în hala de producție, dar nici nu au nevoie pentru că toate operațiile care se fac în hală le fac sau le pot face și ei în atelierele-școală din fabrică. Școala îi pregătește pentru meserie, iar firmele îi iau să-i pregătească pentru firma lor", a conchis doamna director Daniela Vîlceanu.
Ovidiu Dan
 
Oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea
10 clase la școala profesională; două clase la școala profesională: o clasă în domeniile electric/estetică și igiena corpului omenesc, având calificările: electrician exploatare joasă tensiune (14 locuri) și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (14 locuri), ambele în lb. maghiară; o clasă în domeniile comerț/turism și alimentație, calificările: comerciant-vânzător (14 locuri) și bucătar (14 locuri); opt clase la învățământ dual: patru clase de mecanică, având calificări diferite: o clasă (de 28) - calificarea operator la mașini cu comandă numerică; 14 locuri - lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic și tot 14 locuri - sculer matrițer; 42 locuri - mecanic auto; 14 locuri - tinichigiu vopsitor auto; o clasă de electromecanică, în calificarea electromecanic și instalații industriale (28 locuri); o clasă în domeniile electronică automatizări, respectiv electric, având calificările electronist aparate și echipamente (14 locuri), respectiv electrician exploatare joasă tensiune (14 locuri); încă o clasă de mecanică, dar în limba maghiară: 14 locuri mecanic auto și 14 locuri tinichigiu vopsitor auto; o clasă în domeniile fabricarea produselor din lemn, respectiv industrie textilă și pielărie, cu două calificări: tâmplar universal (14 locuri) și confecționer produse textile (14 locuri).   
La clasa a IX-a curs de zi, șase clase
O clasă de electronică automatizări, calificarea tehnician electronist (28 locuri); o clasă în domeniul electric, calificarea tehnician electrician electronist auto (28); o clasă de electromecanică, având calificarea tehnician electromecanic (28); o clasă de mecanică, având calificarea tehnician mecatronist (28); o clasă de industrie textilă și pielărie - tehnician designer vestimentar (28); o clasă de turism și alimentație - tehnician în hotelărie - intensiv lb. engleză (28 locuri).
La clasa a IX-a - seral, două clase
O clasă în domeniul electric, calificarea  tehnician în instalații electrice (28 locuri) și o clasă în domeniul economic - tehnician în administrație (28 locuri).
La clasa a XI-a - seral, semestrul II, trei clase
O clasă în domeniile mecanică, respectiv fabricarea produselor din lemn, în calificările tehnician mecatronist (14 locuri), respectiv tehnician în prelucrarea lemnului (14 locuri); o clasă în domeniile electronică automatizări, respectiv electric, având calificările tehnician electronist (14 locuri), respectiv tehnician electrotehnist (14 locuri); o clasă în limba maghiară în domeniile mecanică, respectiv electric, având calificările tehnician transporturi (14 locuri), respectiv tehnician electrotehnist (14 locuri).
Școală postliceală - anul I, cinci clase
O clasă de informatică - tehnician infrastructură rețele telecomunicații (28); o clasă textile-pielărie - creator-proiectant îmbrăcăminte (28); o clasă estetica și igiena corpului omenesc - stilist (28); două clase de turism și alimentație: o clasă având calificarea agent de turism - ghid (28) și o clasă - organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții (28 de locuri).
Școală de maiștri - o clasă
În domeniul fabricarea produselor din lemn, în calificarea maistru tâmplar mobile și binale (28 de locuri).
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din cele 10 clase de școală profesională, opt sunt în sistem dual.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est