Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania

În Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea

Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania

În articolul publicat în13 iulie 2017, intitulat ,,De la stagiul de practică la firma ,,Audi" (din Germania) la învățământul profesional dual", remarcam faptul că Blocul Național Sindical, Filiala Bihor, prin președintele său, dl Nicolae Morgovan, coordonator sindical regional pentru regiunea de nord-vest, chiar sprijină învățământul bihorean.

Participând recent la întâlnirea delegației Confederației DGB Nordwurttemberg din Landul Baden-Württemberg din Germania cu conducerea și echipa de proiect de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" din Oradea, am aflat cum au ajuns brâncușienii orădeni să facă practică la renumita firmă de autoturisme ,,Audi" (din Germania) și cum au ,,importat" orădenii învățământul profesional dual, tot din Germania (de la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm).
Cu ani în urmă, ajungând delegația germană condusă de președintele Bernhard Loffler (președintele Confederației DGB Nordwurttemberg din Landul Baden-Württemberg) la Primăria Oradea, domnul primar, ing. Ilie Bolojan, s-a arătat interesat de sistemul de învățământ german în privința învățământului profesional dual, văzând în acesta o soluție salvatoare pentru pregătirea forței de muncă necesare agenților economici din Parcurile Industriale ale Oradiei. Astfel că la sfârșitul lunii noiembrie 2015, o delegație a Primăriei Oradea a plecat în Germania pentru a descifra tainele învățământului profesional dual la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm și la firma ,,Audi", parteneri de proiect ai brâncușienii orădeni, care în 19 mai - 8 iunie 2014, au efectuat un stagiu de practică la firma ,,Audi". Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Primăriei Oradea (Liana Boangiu și Florina Fofiu, de la Agenția de Dezvoltare Locală Oradea),  reprezentanți ai Parcurilor Industriale orădene (d-na Carmen Popa, de la fosta companie Emerson, devenită Nidec și Ana Blaga, de la Celestica), prof. ing. Nicolae Moț (de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" și președinte al Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret", Filiala Bihor, prieten vechi al partenerilor germani), prof. Daniela Vâlceanu, actualmente director al Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", Greta Postole și ing.Petre Popa, de la același colegiu (,,Traian Vuia").
,,Firma recrutează elevii, cu care încheie apoi contract de practică și îi îndrumă spre Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" care îi școlarizează și îi pregătește pentru firma ,,Audi", a precizat dl prof. ing. Nicolae Moț. Și noi, cei de la ,,Brâncuși", avem din anul acesta învățământ dual: instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze. Firma le asigură transportul și o masă caldă la ei, în fiecare zi de practică, puls 200 de lei lunar, pe lângă cei 200 pe care îi primesc de la stat. Deocamdată, la noi nu este mare diferență între învățământul profesional și cel dual. La învățământul dual, firma le asigură și casă și masă (plus transportul). Important este că după cei trei ani, ei lucrează și câștigă, dar pot să-și continue studiile la seral; încă doi ani și jumătate: clasa a XI-a, semestrul al II-lea, a XII-a și a XIII-a, iar la final obțin diploma de tehnician. Pentru că după cei trei ani este doar instalator".
Referitor la practica în cadrul firmei, interlocutorul nostru a rămas plăcut surprins de modelul german. ,,La firma ,,Audi", de exemplu, elevii desfășoară practica nu în hala de producție, ci în Centrul de calificare, care seamănă perfect cu hala de producție, având în dotare aceleași mașini, același scule; nici nu știi că nu te afli în hala principală. Dimineața, fiecare elev își ia în primire atelierul unde are: dosarul cu sarcinile de lucru în cele șase ore, calculatorul, mașina, sculele și acționează singur, potrivit indicațiilor și normelor din dosarul de practică. Maistrul îl supraveghează, iar dacă e cazul îl ajută acolo unde nu se descurcă, dar fiecare lucrează independent, cu dosarul în față. La două ore, au o pauză de o jumătate de oră", a mai adăugat dl prof. ing. Nicolae Moț.
În concluzie, în Germania, firma recrutează elevii, cu care încheie apoi contract de practică, elevii dorind să devină strungari, instalatori, electricieni, sudori..., fiind și bine plătiți. Și în Germania se găsesc puțini doritori să lucreze în construcții, dar pentru a-i atrage, totuși, firmele oferă elevilor din învățământul dual, nu 200 de lei pe lună ca la noi, ci 900 de euro pe lună și chiar mai mult, după cum am aflat joi, 6 iulie, de la membrii delegației germane, la întâlnirea de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși".
Ovidiu Dan

Oferta educațională 2018 a C.T. ,,C-tin Brâncuși" Oradea
Profitând de situație, domnul director Gabriel Mic ne-a prezentat oferta educațională a Colegiului pentru a o face cunoscută elevilor și părinților.
La clasa a IX-a liceu, curs de zi: o clasă cu 28 de locuri în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare profesională: tehnician desenator pentru construcții și instalații; o clasă cu 28 de locuri în domeniul producție media: tehnician operator procesare text imagine.
La clasa a IX-a, Școală profesională, curs de zi (3 ani): 56 de locuri în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificarea profesională: zidar-pietrar-tencuitor (14 locuri); instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (14 locuri - la învățământul dual); dulgher-tâmplar-parchetar (14 locuri); fierar betonist-montator prefabricate (14 locuri);  14 locuri în domeniul mecanică: confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice; 14 locuri în domeniul electromecanică: electromecanic material rulant.
Firmele partenere în cadrul învățământului dual sunt: S.C. Moncri Sistem SRL, S.C. Proiect Install Gaz SRL, S.C. Nymphea Matcom SRL.
Companiile partenere sunt: Constructorul Sălard, Simbac Contrucții, Selina Grup, Holcim, S.C. Elcont Impex SRL, S.C. Constilar-Ro SRL, S.C. Deni-Flor Service SRL, S.C. Bimas Termoinstal SRL-D, S.C. Doctor Kumy Instal SRL, S.C. Trend Instal SRL, S.C. Global Serv. SRL, Optimedia, Treira și OTL.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:33 Ora de vară a Europei de Est