Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la stagiul de practică la firma ,,Audi” (din Germania) la învățământul profesional dual

Cum sprijină Blocul Național Sindical învățământul bihorean

De la stagiul de practică la firma ,,Audi” (din Germania) la învățământul profesional dual

O delegație a Confederației DGB Nordwurttemberg din Landul Baden-Württemberg din Germania a fost în vizită la Oradea, săptămâna trecută, în baza protocolului și a bunelor relații de colaborare pe care le are președintele Confederației, dl Bernhard Loffler, de peste 13 ani, cu președintele Blocului Național Sindical, Filiala Bihor, dl Nicolae Morgovan, coordonator sindical pe regiunea de nord-vest.

În perioada 5 - 9 iulie 2017, delegația condusă de președintele Bernhard Loffler și secretar Annemarie Lutsch, din care au mai făcut parte: Silke Ortwein, Heidemarie Roth, Jurgen Reisig, Wolfgang Kircher, Walter Anselm și Johann Lobmann, conducători de federații sindicale din poliție, chimie, pielărie, energie, administrație, bănci, industrie, servicii, gastronomie... s-a întâlnit cu parteneri sindicali mai vechi sau mai noi din învățământ (de la colegiile tehnice ,,Traian Vuia" și ,,Constantin Brâncuși") , din Primăria Oradea, de la Casa de Pensii Bihor, de la BNS și Consiliul Județean din Satu Mare și de la Schela de Foraj Petrom din Suplacu de Barcău.
Într-o discuție avută cu președintele BNS Bihor, dl Nicolae Morgovan, am aflat cum s-au născut și s-au cimentat în timp relațiile lor sindicale, precum și rezultatele benefice pe care le-au obținut partenerii lor sindicali în acești ani prin implementarea de proiecte și programe în învățământ, prin efectuare de stagii de practică la firma ,,Audi" din Germania și implementarea, în premieră, la Oradea a învățământului profesional dual. Prin intermediul BNS Bihor a reușit dl prof. Nicolae Moț, președinte al Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret", Filiala Bihor, să implementeze proiecte în cadrul programului Leonardo da Vinci în cadrul colegiilor tehnice ,,Dimitrie Leonida", respectiv ,,Constantin Brâncuși" și să cunoască avantajele învățământului profesional dual din Germania.
14 elevi brâncușieni au fost în practică la firma ,,Audi" din Germania
Joi, 6 iulie 2017, membrii delegației germane au vizitat colegiile tehnice ,,Traian Vuia" și ,,Constantin Brâncuși", unde s-au întâlnit cu conducerile colegiilor și cu coordonatorii și membrii echipelor de proiect. ,,În baza proiectului lansat în 28 noiembrie 2013, intitulat ,,Tranzacția eficientă de la școală la locul de muncă", proiect coordonat de prof. Liana Coroianu, în parteneriat cu Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm (Germania), 14 elevi (de la specializarea tehnician electrician și electronist auto) de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" au făcut un stagiu de practică la renumita firmă de autoturisme ,,Audi" din Germania, în perioada 19 mai - 8 iunie 2014, obținând primul certificat de mobilitate european, iar primarul din Heilbronn i-a felicitat și i-a invitat să vină să muncească la ,,Audi" sau la alte firme", după cum ne-a spus conducătorul delegației brâncușienilor, dl prof. Nicolae Moț.
Joi, la ,,Constantin Brâncuși", delegația, însoțită de președintele BNS Nicolae Morgovan, a fost primită de către directorul Gabriel Mic, directorul adjunct, Nicolae Avram, de președintele FSE Nicolae Moț și de membrii echipei de proiect. În cadrul discuțiilor s-au făcut referiri la proiectul derulat și la stagiul de practică pe care elevii brâncușieni l-au efectuat cu mult succes la firma ,,Audi", precum și la avantajele învățământului profesional dual, inițiat deja și la Oradea.
De la ,,Constantin Brâncuși", oaspeții germani s-au deplasat la Casa Județeană de Pensii Bihor, unde au dialogat cu dna Carmen Polman, director executiv adjunct, despre sistemul public de pensii, dar și despre pensiile internaționale. Apoi, sindicatul din Primăria Oradea le-a facilitat oaspeților vizitarea unor obiective culturale și turistice din centrul Municipiului Oradea, iar seara, în cinstea lor, la Casa de Cultură a Sindicatelor, ,,Nuntașii Bihorului" i-au bucurat cu un spectacol-dedicație.
Vineri, la Satu Mare și la Suplacu de Barcău
Vineri, liderul BNS Bihor Nicolae Morgovan, în calitate de coordonator sindical pe regiunea nord-vest, i-a condus la BNS Satu Mare și la Consiliul Județean Satu Mare, la Schela de Foraj Petrom de la Suplacu de Barcău, unde le-a prezentat câmpurile de sonde. Sâmbătă, le-a oferit o surpriză (condimentată): o ieșire la Salina de la Turda, iar seara, o alta (cina festivă) în Băile Felix. Duminică, au avut loc discuții concluzii și perspective pentru noi întrevederi.
,,Înclin să cred că oaspeții noștri s-au simțit bine la noi, iar vizitele au decurs așa după cum ne-am așteptat. Apropo de învățământul profesional dual, partenerii noștri sunt mulțumiți de ceea ce au văzut. Ei doresc să-i transmită felicitări domnului primar Ilie Bolojan pentru modul operativ în care s-a mișcat echipa de implementare a învățământului profesional dual în Oradea", a conchis președintele BNS Bihor Nicolae Morgovan.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la stagiul de practică la firma ,,Audi” (din Germania) la învățământul profesional dual.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:02 Ora de vară a Europei de Est