Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se deschide Școala de vară tradițională, parteneriat USA

Astăzi, la Universitatea din Oradea

Se deschide Școala de vară tradițională, parteneriat USA

Astăzi, marţi, 11 iulie 2017, în sala X014, clădirea X, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, ora 11.00, va avea loc deschiderea Școlii de vară la Universitatea din Oradea, un curs internaţional de vară/ formare şi dezvoltare profesională continuă, cuprinzând trei teme educaționale tradiționale de interes didactic.

Asociaţia pentru Promovarea Cooperării în Educaţie şi Asociaţia pentru Educație şi Formare „TopFormalis" împreună cu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei,
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari și New England College, Henniker, USA organizează la
Universitatea din Oradea, FSSU Bihor şi
Pensiunea „Casa Albă" din Oșorhei, International Summer School of Cooperation & Non-formal Education - curs internaţional de vară/ formare şi dezvoltare profesională continuă - cu temele: Problematici critice în educaţie  (bullying, testarea, libertatea de exprimare, educaţia pentru sănătate, drepturi individuale vs. drepturi de grup, sărăcia etc.)
în 10 - 12 iulie 2017; Învăţarea prin cooperare - ABC-ul cooperării, în 13 - 15 iulie; Tendinţe şi orientări în pedagogia contemporană din perspectivă non-formală, în 18 - 21 iulie.
Cursurile se adresează studenţilor, cadrelor didactice, specialiştilor care predau în limba română în ţările limitrofe României, respectiv celor din ţară care doresc să îşi dezvolte competenţele psihopedagogice prin însuşirea unor noi cunoştinţe în domeniul ştiinţelor educaţiei, precum şi celor interesaţi de perfecţionarea strategiilor interactive de predare pentru optimizarea interrelaţiilor psihosociale la nivelul grupurilor de elevi.
Echipa proiectului
Coordonatorii proiectului:       conf. univ. dr. Simona Laurian-Fitzgerald și prof. univ. dr. Valentin Blândul
Comitetul ştiinţific: prof. asociat Carlton J. Fitzgerald Ed.D., SUA, prof. univ. dr. Valentin Blândul, prof. univ. dr. Carmen Popa
conf. univ. dr. Karla Barth, conf. univ. dr. Simona Laurian-Fitzgerald, conf. univ. dr. Daniela Roman, lector univ. dr. Veronica Buciuman, lector univ. dr. Cristina Florescu
Comitetul de organizare: lector univ. dr. Denisa Ardelean, lector univ. dr. Laura Bochiş, lector univ. dr. Ionuţ Erdeli, lector univ. dr. Cristina Florescu, lector univ. dr. Mihaela Indrieş, lector univ. dr. Loredana Muntean, lector univ. dr. Raluca Răcăşan
lector univ. dr. Adina Vesa, prof. înv. preşcolar Florentina Blândul, prof. dr. Alina Lazea, prof. Remus Lazea
Activitatea face parte din Proiectul „Şcoala altfel - campionii", ediţia a IV-a, 2017, inclus în calendarul Activităţilor Educaţionale Regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale, cod CAERI 1091.
Notă de fundamentare
Câteva din problematicile importante ale lumii contemporane vor determina modul în care educaţia se va dezvolta în viitor. Modalitatea în care educatorii fac faţă problemelor critice în educaţie (libertăţile şi responsabilitățile individuale, rolul statului, al grupurilor religioase şi non religioase, abordarea curriculară, rolul, drepturile şi responsabilităţile elevilor şi cadrelor didactice) poate influența modul de selectare al strategiilor didactice şi al conţinutului învăţării, precum şi strategiile de evaluare pe următorii ani. Cadrele didactice au datoria de a înţelege şi de a fi pregătiți pentru a răspunde eficient diferitelor probleme critice ridicate în educaţie.
Scopul programului
Scopul acestui program este reprezentat de formarea şi dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice privind recunoaşterea, prevenirea şi depăşirea principalelor probleme critice întâlnite în educaţia contemporană.
Competenţe ale cadrelor didactice anticipate la finalul programului
 Identificarea problemelor critice ale educaţiei contemporane; Utilizarea adecvată a instrumentelor şi strategiilor de prevenire şi depăşire a problemelor critice în educaţie; Dezvoltarea unor soluţii comune cu cei din comunitatea apropiată privind soluţionarea problemelor critice în educaţie; Dezvoltarea unui cod personal de etică pentru a ajuta cadrele didactice, directorii de instituţii în luarea celor mai potrivite decizii educaţionale; Crearea unui cod de muncă cu elevii şi familiile acestora într-un mod echitabil.
Grupul-ţintă
Grupul-ţintă al programului este constituit din 30 studenţi sau cadre didactice (din ţară sau străinătate) interesaţi de problematicile critice în educaţie şi de găsirea unor soluţii viabile în rezolvarea lor.
Durata programului
Programul se va desfășura pe perioada a trei zile, câte șase ore de formare pe zi.
Curriculum
Formator CARLTON J. FITZGERALD, Ed.D., Associate Professor for New England College, New Hampshire, SUA
1.Festivitatea de deschidere 2.Fenomenul bullying 3.Testele standardizate 4.Libertatea de exprimare 5.Educaţia pentru sănătate 6.Drepturile individuale vs. drepturile de grup 7.Sărăcia şi educaţia 8.Echitatea 9.Religia şi educaţia 10.Evaluare finală 11.Festivitatea de închidere
Evaluarea
Fiecare cursant va avea de alcătuit un cod personal de norme etice care să abordeze problemele critice din educaţie.
Taxa de participare
Taxa de participare este de 140 lei care acoperă mapa participanţilor, consumabilele, pauzele de cafea, diplomele etc.
Partenerii
Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, New England College, Henniker, USA.
Daniela Roman

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:10 Ora de vară a Europei de Est