Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii sunt așteptați la Festivalul Medieval al Cetății Oradea

Vineri, sâmbătă și duminică

Orădenii sunt așteptați la Festivalul Medieval al Cetății Oradea

Directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, dl Mihai Jurca, împreună cu directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, doamna Angela Lupșea au susținut marți, 4 iulie 2017, o conferință de presă în care au anunțat și au prezentat în detaliu evenimentul care va avea loc în acest weekend în Cetatea Oradea, respectiv ,,Festivalul Medieval al Cetății Oradea" - ediția 2017.

,,Timp de trei zile, curtea Palatului Princiar va oferi vizitatorului o adevărată călătorie în timp. Aici vor fi întâlniți meșteșugarii îmbrăcați în costume medievale: armurieri, dresori de păsări de pradă, fierari, olari, cioplitori în lemn etc. Îi așteptăm  pe toți orădenii, și nu numai, să treacă pragul Cetății în acest weekend, pentru a se bucura de atmosfera de sărbătoare medievală. După deschiderea oficială a festivalului, care va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 14.00, va urma Parada Medievală, care va putea fi admirată, începând cu ora 17.00, pe traseul: platoul din fața Magazinului Crișul - Str. Republicii - Piața Unirii -Str. Independenței - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea", a spus în deschiderea conferinței de presă directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, dl Mihai Jurca.
În fiecare seară a Festivalului Medieval al Cetății Oradea vor avea loc concerte pe scena din interiorul cetății. Astfel, vineri, 7 iulie, va concerta Phoenix și invitații Călin Pop și Dan Andrei Aldea, sâmbătă vor putea fi ascultați Ada Milea și Alex Bălănescu, dar și trupa Vama, iar duminică, în ultima zi a festivalului, vor concerta cei de la trupa ,,Subcarpați".
Ca elemente inedite ale festivalului amintim simularea în curtea Cetății a unor bătălii medievale, în fiecare seară, de la ora 19.00, dar și spectacolele cu jonglerii de foc care vor fi executate de trupa Hypnosis, vineri și sâmbătă seara, după terminarea concertelor. Zona cu jocuri dedicată copiilor va fi amenajată în prima curte a Cetății, în fața Corpului I.
Referitor la noua denumire a acestui eveniment, Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, a precizat: ,,De anul acesta, intrăm pe o linie de promovare a Cetății Oradea. Astfel, acest eveniment nu se mai numește ,,Zilele Cetății Oradea", stabilind că el trebuie să fie unul definitoriu pentru acest spațiu și să apară sub genericul ,,Festivalul Medieval al Cetății Oradea".
Totodată, Angela Lupșea a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea atelierelor meșteșugărești de pe Str. Breslelor din interiorul Cetății Oradea.
În final, directorul Angela Lupșea a făcut un apel către părinții care vor veni însoțiți de copii, să fie atenți la supravegherea acestora, întrucât zona va fi foarte aglomerată. În cazul unor incidente, aceștia sunt rugați să apeleze la personalul din Cetatea Oradea, care va fi ușor de identificat, deoarece va purta tricou alb și ecuson.
Programul festivalului
În fiecare an, în luna iulie Cetatea Oradea vă invită într-o călătorie în timp, tocmai până în timpuri medievale!
Trei zile de festival ne vor readuce în fața noastră obiceiuri, cavaleri și oșteni care te vor face să călătorești în timp, atât prin atmosferă cât și prin demonstrații de luptă. Curtea palatului princiar va deveni un mic sat medieval unde meșteri, cavaleri și simpli locuitori liberi. Festivalul va găzdui de asemenea și multe activități interactive, de la ateliere organizate de meșteșugarii până la demonstrații de luptă sau activități de distracție, specifice epocii medievale (concerte, jonglerii cu foc etc.).
Tabere Medievale
200 de actori costumați în straie medievale  vor umple curtea Palatului Princiar cu corturi, iurte, ateliere de fierărie, și alte activități care erau specifice unui târg în evul mediu. Toate trupele care vor fi în curtea palatului vor avea zilnic momente dedicate interacțiunii cu publicul, de la dresură cu păsări de pradă până la expoziții de arme sau meșteșuguri medieval (armurier, turnatorie, etc). Curtea Palatului Princiar va fi o atracție atât pentru copii cât și pentru adulți sau pasionații de armuri și arme medievale.
Artizani și meșteșugari
35 de artizani și meșteri populari vor aduce în fața vizitatorilor tradiții și obiceiurile specifice acestor zone umplând Strada Breslelor: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit, opincar, iconar, artizan și atelier de săpunuri naturale etc. Vom avea demonstrații de meșteșuguri și un mic târg de meșteșuguri populare, unde vizitatorii vor putea să vadă confecționarea produselor artizanale putând chiar să le achiziționeze. Tot aici se vor desfășura Ateliere pentru copii, unde cei mici vor putea învăța diferite meșteșuguri: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit sau atelierul florarului.
Bătălii - trei mari bătălii în cadrul ediție 2017
Cavaleri, arcași, spadasini sau cavalerii călare se vor întrece în cele trei bătălii medievale:
1. ,,Șarjă în parc''- Parcul Cetății Poarta de Est - călăreți, arcași vor face un spectacol medieval în Parcul Cetății, podul va servi ca și gradenă naturală pentru publicul prezent.
2. „Asediul porților" - Poarta de Est (gang biserica) - a doua bătălie se va da în fața Hotelului din Cetate.
3. „Apărarea Cetății"- Curtea Cetății - exact ca și anul trecut ultima bătălie se duce în curtea principală a Cetății.
Muzică și distracție - concerte, jonglerii cu foc sau concerte stradale medievale
Pentru a intra cât mai bine în atmosfera medievală, vizitatorii vor avea parte zilnic de concerte medievale stradale, Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Lupus Dacus sau Pelegrinii fiind trupele de muzică medievală care vor cânta anul acesta.
Vineri și sâmbătă, jonglerii cu foc vor încânta spectatorii cu două momente inedite realizate de trupa Hypnosis.
Trei zile cu concerte de excepție: Cobzality, Phoenix și invitații (Dan Andrei Aldea și Călin Pop),  Vama și trupa Subcarpați. Tot în cadrul festivalului, pe teatrul de vară, în 8 iulie, s-a mutat din parcul cetății și programul sesiunii Backyard Acoustic, cu concertul Ada Milea și Alex Bălănescu.
Zona de copii
Pentru cei mici a fost amenajată o zonă specială, unde se pot distra în voie pe tobogane, trambulină sau în cadrul unor activități educative cum ar fi tras cu arcul, ateliere de luterie, pictură pe ipsos, expoziții sau jocuri de strategie.
Expoziții de reproduceri arheologice din cultura autohtonă, greacă, egipteană, precolumbiană și indiană vor fi oferite de către Asociația Noua Acropolă zilnic, între orele 18.00 - 23.00. Tot în acest program intră și pictură pe față pentru cei mici. Lecții de tir cu arcul vor fi oferite gratuit de Asociația Red Point din Oradea.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor va oferi zilnic un program dedicat copiilor. Ateliere de creație, ateliere de modelat baloane, jocuri cu parașuta, cu baloane de spumă, uriași și pictură pe față, oferite zilnic între 17.00 - 20.00.
Cutia cu figurine pe ipsos, Atelierul de pictură pe ceramică Lutierul vor fi prezenți la această ediție, alături de Atelierul educativ Happy Color cu jocuri de strategie, memorie, logică, fantezie etc.
Amenajare
Curtea Cetății va duce vizitatorii într-o călătorie în timp, curtea Palatului Princiar se va transforma într-o tabără medievală, Strada Breslelor va găzdui meșterii populari. Vom avea și o zonă de mâncare, cu bucate tradiționale sau street food, dulciuri, înghețată sau vin.
Program zilnic în Festivalul Medieval al Cetății Oradea, ediția 2017
10.00-20.00    Tabere medievale de cavaleri și luptători în Curtea Palatului Princiar
10.00-20.00    Dresură cu păsări de pradă în Curtea Palatului Princiar
10.00-20.00    Descoperă vestigiile Cetății Oradea la Muzeul din Palat
10.00 - 20.00  Târgul Meșterilor Populari pe  Strada Breslelor
10.00-22.00 Atelier Fierar /Armurier Medieval în Curtea Palatului Princiar
10.00-22.00 Ateliere și zona de joacă pentru  copii în Curtea exterioară Bastionul Roșu
11.00-19.00 Arte și meșteșuguri tradiționale pe Str. Breslelor
12.00-22.00 Expoziție de arme medievale în  Curtea Palatului Princiar
14.00-15.00    Atelier de scrimă în Curtea Palatului Princiar
15.00-17.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit pe Str. Breslelor
17.00-19.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie pe  Str. Breslelor
17.00-20.00 Ateliere de creație pentru copii și tineri, activități organizate de Centrul de Tineret Oradea, în Bastionul Crăișor
19.00-20.00 Bătălii medievale          
Vineri, 7 iulie
14.00 Deschidere festival     
17.00 - 18.00 Parada medievală, pe traseul: platoul din fața Magazinului Crișul - Str. Republicii, Piața Unirii - Str. Independenței - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea
15.00 -17.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit Str. Breslelor
17.00-19.00 Ateliere meșteșugărești pentru copii: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie Str. Breslelor
18.00-19.00    Concert de muzică medievală și tradițională: Huniadi Cantores și Peregrinii în Curtea Palatului Princiar
19.00-20.00    Bătălie: Șarjă în parc Parcul Cetății Poarta de Est
20.00 - 21.00  Concert Cobzality pe scena din curtea Cetății
21.00 - 22.00 Concert Phoenix și invitații: Călin Pop și Dan Andrei Aldea pe  scena din curtea Cetății
22.30-23.00    Jonglerii cu foc: spectacolul Equilibrium - trupa Hypnosis în curtea Cetății (intrarea în Palatul Princiar)
22.30 - 23.00 Observații astronomice - Astroclub Meridian 0 în Teatrul de vară
Sâmbătă, 8 iunie
10.00-12.00    Tir cu arcul - Deus Vult  spate Corpul H
16.00- 18.30   Concurs de lupte medievale full-contact  Curtea Cetății
18.30-19.00    Concert muzică medievală - Lupus Dacus  pe scena din curtea Cetății
19.00-20.00    Bătălie - „Asediul porților" Poarta de Est (gang biserică)
19.30- 21.00 Backyard Acoustic Season: Ada Milea și Alex Bălănescu în Teatrul de vară
21.00- 22.00   Concert Vama pe scena din curtea Cetății
22.00-22.30    Jonglerii cu foc: spectacolul Notre Dame - trupa Hypnosis în curtea Cetății
Duminică, 9 iunie
10.00-12.00    Tir cu arcul - Deus Vult spate Corpul H
11.00 - 13.00 Casa cu povești tradiționale pentru copii pe Str. Breslelor
15.30 - 16.00 Concert stradal muzică medievală - Cimpoierii din Transilvania  în curtea Palatului Princiar
18.00-19.00  Concert de muzică medievală - trupa Huniadi Cantores în curtea Palatului Princiar
19.00-20.00  Bătălie „Apărarea Cetății" în curtea Cetății
21.00-22.00 Concert Subcarpați pe scena curtea Cetății
Eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune cu sprijinul Primăriei Oradea și a Administrației Cetății Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:05 Ora standard a Europei de Est