Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiați la Concursul interdisciplinar de matematică în limbi moderne „Mathmoiselle”

Elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Premiați la Concursul interdisciplinar de matematică în limbi moderne „Mathmoiselle”

Vineri, 9 iunie 2017, a avut loc cea de a opta ediţie a Concursului științific interdisciplinar de matematică în limbi moderne „MATHMOISELLE", organizat de Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman", în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Concursul este inclus în CAERI 2017, domeniul Științific, poziția 1.321 și s-a desfăşurat în luna iunie, în 36 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti.

Au participat peste 3.000 de elevi din clasele de gimnaziu (clasele V-VII) şi de liceu (clasele IX-XI) profil M1 (mate-info) și M2 (științele naturii, tehnologic) din 145 de școli. Din Bihor au participat elevi din cinci școli: C.T. ..Ioan Ciordaș", Beiuș; Șc. Gimnazială ,,Zelk Zoltan", Biharia; C. Economic ,,Partenie Cosma", Oradea; C. T. ,,Traian Vuia", Oradea; L. T. ,,Onisifor Ghibu", Oradea.
Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" din Beiuș a participat în acest an pentru a patra oară la acest concurs, elevii de gimnaziu şi liceu și-au verificat și au aplicat cunoştinţele dobândite pe parcursul anului şcolar la matematică și la limbile moderne studiate - engleză, franceză, germană. Subiectele, de tip grilă, au fost redactate în limbi moderne (engleză, franceză sau germană) şi au fost structurate astfel: trei itemi de calcul numeric; trei itemi de logică, creativitate şi inteligenţă verbală; două probleme cu caracter practic-aplicativ; o problemă cu răspuns deschis, cu redactarea în limba modernă pentru care s-a optat. Concursul a avut o durată de două ore.
Au fost evidențiați la nivel național, obținând premii și mențiuni elevii:
Premiul al II-lea: Goina Sabrina (9A), Laza Andreea (9A);
Premiul al III-lea: Boroș Bettina (V), Man Raul (V/Șc. Gimn. Finiș), Boroș Johana (VI), Briscan Dragoș (X A), Perț Cătălin-Andrei (X A), Dem Madalin Bogdan (X D), Sasca Timea (X A);
Mențiune: Boț Raluca (V), Pălcuț Laura Irina (V/Șc. Gimn. Finiș), Buhaş Marcus (VI), Krişto Rareş (VI), Copos Claudiu (VII), Coste Raluca (VII), Ghilea Larisa (VII), Videcs Alexandra (VII), Vîrci Carina (VII), Șandor Raul (IX A), Tau Andreea-Diana (X A), Boroș Emeșe (X A), Copos Andreea (X A), Cosma Antonia (X A), Vura Barbara (X A).
Elevii participanți au fost pregătiţi la matematică de profesorii Bercovici Crina, Cap Simona și Zoț Violeta, iar la limbi moderne de profesorii: Clop Liana, Gabor Tabita, Sabău Corina, Cristea Georgeta, Boldi Argentina și Imre Csilla. Din echipa locală au mai făcut parte prof. Cap Gheorghe, Ile Nicolae, Bogdan Traian, Feneși Jemima, Haneș Mihaela, Popa Ana și Groza Nicoleta.
Lista completă a premiilor şi menţiunilor la nivel naţional poate fi accesată la adresa http://ssmr.ro/mathmoiselle/rezultate
Organizatorii concursului, prin coordonatorii: prof. Roxana Goga şi Agenna Nicoleta Ionescu-Mazilu consideră că prin acest proiect se oferă elevilor oportunitatea de a-şi pune în valoare atât spontaneitatea, creativitatea, logica matematică, deprinderile de calcul numeric cât şi competenţa de a comunica într-o limbă străină. Totodată, profesorilor de matematică li se oferă ocazia realizării unui schimb de experiență şi perfectarea lucrului în echipă cu colegi din alte arii curriculare. ABC

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:34 Ora de vară a Europei de Est