Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premiați la Concursul interdisciplinar de matematică în limbi moderne „Mathmoiselle”

Elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Premiați la Concursul interdisciplinar de matematică în limbi moderne „Mathmoiselle”

Vineri, 9 iunie 2017, a avut loc cea de a opta ediţie a Concursului științific interdisciplinar de matematică în limbi moderne „MATHMOISELLE", organizat de Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman", în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Concursul este inclus în CAERI 2017, domeniul Științific, poziția 1.321 și s-a desfăşurat în luna iunie, în 36 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti.

Au participat peste 3.000 de elevi din clasele de gimnaziu (clasele V-VII) şi de liceu (clasele IX-XI) profil M1 (mate-info) și M2 (științele naturii, tehnologic) din 145 de școli. Din Bihor au participat elevi din cinci școli: C.T. ..Ioan Ciordaș", Beiuș; Șc. Gimnazială ,,Zelk Zoltan", Biharia; C. Economic ,,Partenie Cosma", Oradea; C. T. ,,Traian Vuia", Oradea; L. T. ,,Onisifor Ghibu", Oradea.
Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" din Beiuș a participat în acest an pentru a patra oară la acest concurs, elevii de gimnaziu şi liceu și-au verificat și au aplicat cunoştinţele dobândite pe parcursul anului şcolar la matematică și la limbile moderne studiate - engleză, franceză, germană. Subiectele, de tip grilă, au fost redactate în limbi moderne (engleză, franceză sau germană) şi au fost structurate astfel: trei itemi de calcul numeric; trei itemi de logică, creativitate şi inteligenţă verbală; două probleme cu caracter practic-aplicativ; o problemă cu răspuns deschis, cu redactarea în limba modernă pentru care s-a optat. Concursul a avut o durată de două ore.
Au fost evidențiați la nivel național, obținând premii și mențiuni elevii:
Premiul al II-lea: Goina Sabrina (9A), Laza Andreea (9A);
Premiul al III-lea: Boroș Bettina (V), Man Raul (V/Șc. Gimn. Finiș), Boroș Johana (VI), Briscan Dragoș (X A), Perț Cătălin-Andrei (X A), Dem Madalin Bogdan (X D), Sasca Timea (X A);
Mențiune: Boț Raluca (V), Pălcuț Laura Irina (V/Șc. Gimn. Finiș), Buhaş Marcus (VI), Krişto Rareş (VI), Copos Claudiu (VII), Coste Raluca (VII), Ghilea Larisa (VII), Videcs Alexandra (VII), Vîrci Carina (VII), Șandor Raul (IX A), Tau Andreea-Diana (X A), Boroș Emeșe (X A), Copos Andreea (X A), Cosma Antonia (X A), Vura Barbara (X A).
Elevii participanți au fost pregătiţi la matematică de profesorii Bercovici Crina, Cap Simona și Zoț Violeta, iar la limbi moderne de profesorii: Clop Liana, Gabor Tabita, Sabău Corina, Cristea Georgeta, Boldi Argentina și Imre Csilla. Din echipa locală au mai făcut parte prof. Cap Gheorghe, Ile Nicolae, Bogdan Traian, Feneși Jemima, Haneș Mihaela, Popa Ana și Groza Nicoleta.
Lista completă a premiilor şi menţiunilor la nivel naţional poate fi accesată la adresa http://ssmr.ro/mathmoiselle/rezultate
Organizatorii concursului, prin coordonatorii: prof. Roxana Goga şi Agenna Nicoleta Ionescu-Mazilu consideră că prin acest proiect se oferă elevilor oportunitatea de a-şi pune în valoare atât spontaneitatea, creativitatea, logica matematică, deprinderile de calcul numeric cât şi competenţa de a comunica într-o limbă străină. Totodată, profesorilor de matematică li se oferă ocazia realizării unui schimb de experiență şi perfectarea lucrului în echipă cu colegi din alte arii curriculare. ABC

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:40:48 Ora standard a Europei de Est