Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Doamna învățătoare Aurora Feier - 40 de ani de învățământ

,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Acest articol s-a născut în biroul domnului director, prof. dr. Florian Hava, auzind replica domnului director: ,,Chiar vrei să ne părăsești, doamnă învățătoare Aurora Feier?"

,,După 40 de ani la catedră, toți petrecuți la Școala Gimnazială ,,Dacia", a sosit momentul despărțirii, nu fără regrete. Lăsăm locul altora. Că așa e în viață: unii vin, alții pleacă", a răspuns doamna învățătoare Aurora Feier.
Cel de-al doilea imbold l-am simțit în careul din curtea școlii, când doamna director adjunct, prof. Diana Simina, citind numele elevilor premianți și al profesorilor coordonatori, a repetat de nenumărate ori numele doamnei învățătoare Aurora Feier. Au urmat serbarea cu bilanțul final și întâlnirea din sala de clasă...
,,Îți doresc să ajungi la noi la școală!"
Și urarea doamnei director Georgeta Fodor s-a împlinit. La absolvire, Aurora Meșter, practicanta Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan", a optat, în 1977, pentru Școala Generală ,,Dacia" din Oradea. De atunci, timp de 40 de ani, a fost cu trupul și sufletul în cea de-a doua casă a sa, crescând și formând, câte patru ani, 10 generații de copii. La serbarea de final, și unora și altora li s-au aburit ochii, vorba lui Andrei Marinescu. În 40 de ani, nu reține să fi lipsit o dată nemotivat din sala de clasă, având nevoie doar de un singur concediu medical și două de naștere pentru Yna și pentru Flavius. Regrete? Nu prea multe! Doar faptul că avea, an de an, sub observație și pentru instruire și educare între 44 și 29 de copii. ,,Normal, cu efective mai mici, poate că aș fi reușit să fac și mai mult bine. În meseria noastră, există două-trei condiții esențiale: să iubești copiii, să-ți placă ceea ce faci și să fii conștiincios. Să simți că faci bine acestor suflete care așteaptă de la tine multă lumină și căldură sufletească". Satisfacții? Nenumărate și enorme, date de împlinirile profesionale în munca la catedră, văzând rezultatele muncii, realizarea peste ani a foștilor elevi, care nu-și uită fosta învățătoare. ,,Doamna învățătoare, sunt Vlad Luncan. Mi-am luat Bacul!" Doamna doctor Cristina Brisc i-a fost elevă, medicul legist Sidea Doru, din Timișoara, i-a fost elev. D-na prof. Ficuț Gabriela de la Economic și fiica sa Alesia, d-na prof. Chindriș Suzana Onaca de la Eminescu, d-na prof. de istorie Camelia Balaj, elevii gojdiști din clasa a VIII-a: Ada, Alexandra, Alesia, Matei... Cu Călin Mihalache din Canada ține legătura prin e-mail. Sunt mulți aceia care-și amintesc de Ziua învățătorului sau, în 24 septembrie, de ziua sa de naștere, și o caută la școală, la telefon sau prin e-mail. ,,Dintr-o generație, nu mai puțin de opt elevi au ajuns studenți la Medicină, la Cluj-Napoca, între care: Vlad, Raluca, Ioana, Iulian și Alexandra, care, acum sunt medici rezidenți". Tot acolo a absolvit și Yna-Aura, fiica sa, acum medic endocrinolog în Franța. Flavius, fiul său, a absolvit Științele Economice.
33, la ultima strigare!
Anul acesta, în clasa a IV-a C, au absolvit 33 de elevi. La serbarea de final de ciclu, au depănat amintiri din cei patru ani și s-au bucurat împreună cu părinții de realizările de peste an. Nu au fost puține concursurile și olimpiadele la care au participat în acest an școlar: 18, la care au adunat o salbă bogată și strălucitoare de premii: 42 de premii I, 58 de premii II, 71 de premii III și 24 de mențiuni la: concursul internațional Discovery ,,Descoperă lumea" (etapa I, etapa a II-a și etapa a III-a), concursul ,,Jurnalul exploratorului isteț" (etapa I și etapa a II-a), concursul național ,,Lumina Math", concursul ,,Formidabilii" (etapa I, etapa a II-a și etapa a III-a), concursul ,,Gazeta matematică junior" (etapa I și etapa a II-a), concursul Comper, la limba română (etapa a II-a), concursul Comper, la matematică (etapa a II-a), concursul ,,Fii inteligent..." la matematică, concursul Comunicare, ortografie.ro, concursul ,,Micii exploratori", Olimpiada de limba română (etapa județeană), Olimpiada de matematică (etapa județeană)...
,,Povestea celor patru ani este formată, de fapt, din 33 de povestioare, din povestea fiecărui copil. Eu nu voi uita nicio poveste din cele 33, sper că nici voi să nu uitați povestea învățătoarei voastre, care v-a învățat să scrieți, să citiți, să socotiți, să fiți conștiincioși, harnici, destoinici, perseverenți, cinstiți, îngăduitori unii cu alții, să munciți cu sârg și cu plăcere pentru că numai prin muncă veți obține rezultatele foarte bune pe care vi le doriți și care vă vor aduce bucurii. Învățătura este frumusețea cea mai aleasă a omului, o avere ascunsă și tăinuită, pe care rudele nu o pot împărți între ele, nici hoții nu o pot fura și care nu se împuținează prin dăruire", le-a mai spus doamna învățătoare, la serbarea de final.
După 40 de ani de apostolat, doamna învățătoare Aurora Feier îi va păstra în suflet pe  toți elevii, prin amintirile care îi leagă, prin portofoliile pe care le-au lăsat în urmă și prin bucuriile nenumărate pe care le-au trăit împreună, adunate în sufletul său mare cât o întreagă istorie.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:07 Ora standard a Europei de Est