Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Doamna învățătoare Aurora Feier - 40 de ani de învățământ

,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Acest articol s-a născut în biroul domnului director, prof. dr. Florian Hava, auzind replica domnului director: ,,Chiar vrei să ne părăsești, doamnă învățătoare Aurora Feier?"

,,După 40 de ani la catedră, toți petrecuți la Școala Gimnazială ,,Dacia", a sosit momentul despărțirii, nu fără regrete. Lăsăm locul altora. Că așa e în viață: unii vin, alții pleacă", a răspuns doamna învățătoare Aurora Feier.
Cel de-al doilea imbold l-am simțit în careul din curtea școlii, când doamna director adjunct, prof. Diana Simina, citind numele elevilor premianți și al profesorilor coordonatori, a repetat de nenumărate ori numele doamnei învățătoare Aurora Feier. Au urmat serbarea cu bilanțul final și întâlnirea din sala de clasă...
,,Îți doresc să ajungi la noi la școală!"
Și urarea doamnei director Georgeta Fodor s-a împlinit. La absolvire, Aurora Meșter, practicanta Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan", a optat, în 1977, pentru Școala Generală ,,Dacia" din Oradea. De atunci, timp de 40 de ani, a fost cu trupul și sufletul în cea de-a doua casă a sa, crescând și formând, câte patru ani, 10 generații de copii. La serbarea de final, și unora și altora li s-au aburit ochii, vorba lui Andrei Marinescu. În 40 de ani, nu reține să fi lipsit o dată nemotivat din sala de clasă, având nevoie doar de un singur concediu medical și două de naștere pentru Yna și pentru Flavius. Regrete? Nu prea multe! Doar faptul că avea, an de an, sub observație și pentru instruire și educare între 44 și 29 de copii. ,,Normal, cu efective mai mici, poate că aș fi reușit să fac și mai mult bine. În meseria noastră, există două-trei condiții esențiale: să iubești copiii, să-ți placă ceea ce faci și să fii conștiincios. Să simți că faci bine acestor suflete care așteaptă de la tine multă lumină și căldură sufletească". Satisfacții? Nenumărate și enorme, date de împlinirile profesionale în munca la catedră, văzând rezultatele muncii, realizarea peste ani a foștilor elevi, care nu-și uită fosta învățătoare. ,,Doamna învățătoare, sunt Vlad Luncan. Mi-am luat Bacul!" Doamna doctor Cristina Brisc i-a fost elevă, medicul legist Sidea Doru, din Timișoara, i-a fost elev. D-na prof. Ficuț Gabriela de la Economic și fiica sa Alesia, d-na prof. Chindriș Suzana Onaca de la Eminescu, d-na prof. de istorie Camelia Balaj, elevii gojdiști din clasa a VIII-a: Ada, Alexandra, Alesia, Matei... Cu Călin Mihalache din Canada ține legătura prin e-mail. Sunt mulți aceia care-și amintesc de Ziua învățătorului sau, în 24 septembrie, de ziua sa de naștere, și o caută la școală, la telefon sau prin e-mail. ,,Dintr-o generație, nu mai puțin de opt elevi au ajuns studenți la Medicină, la Cluj-Napoca, între care: Vlad, Raluca, Ioana, Iulian și Alexandra, care, acum sunt medici rezidenți". Tot acolo a absolvit și Yna-Aura, fiica sa, acum medic endocrinolog în Franța. Flavius, fiul său, a absolvit Științele Economice.
33, la ultima strigare!
Anul acesta, în clasa a IV-a C, au absolvit 33 de elevi. La serbarea de final de ciclu, au depănat amintiri din cei patru ani și s-au bucurat împreună cu părinții de realizările de peste an. Nu au fost puține concursurile și olimpiadele la care au participat în acest an școlar: 18, la care au adunat o salbă bogată și strălucitoare de premii: 42 de premii I, 58 de premii II, 71 de premii III și 24 de mențiuni la: concursul internațional Discovery ,,Descoperă lumea" (etapa I, etapa a II-a și etapa a III-a), concursul ,,Jurnalul exploratorului isteț" (etapa I și etapa a II-a), concursul național ,,Lumina Math", concursul ,,Formidabilii" (etapa I, etapa a II-a și etapa a III-a), concursul ,,Gazeta matematică junior" (etapa I și etapa a II-a), concursul Comper, la limba română (etapa a II-a), concursul Comper, la matematică (etapa a II-a), concursul ,,Fii inteligent..." la matematică, concursul Comunicare, ortografie.ro, concursul ,,Micii exploratori", Olimpiada de limba română (etapa județeană), Olimpiada de matematică (etapa județeană)...
,,Povestea celor patru ani este formată, de fapt, din 33 de povestioare, din povestea fiecărui copil. Eu nu voi uita nicio poveste din cele 33, sper că nici voi să nu uitați povestea învățătoarei voastre, care v-a învățat să scrieți, să citiți, să socotiți, să fiți conștiincioși, harnici, destoinici, perseverenți, cinstiți, îngăduitori unii cu alții, să munciți cu sârg și cu plăcere pentru că numai prin muncă veți obține rezultatele foarte bune pe care vi le doriți și care vă vor aduce bucurii. Învățătura este frumusețea cea mai aleasă a omului, o avere ascunsă și tăinuită, pe care rudele nu o pot împărți între ele, nici hoții nu o pot fura și care nu se împuținează prin dăruire", le-a mai spus doamna învățătoare, la serbarea de final.
După 40 de ani de apostolat, doamna învățătoare Aurora Feier îi va păstra în suflet pe  toți elevii, prin amintirile care îi leagă, prin portofoliile pe care le-au lăsat în urmă și prin bucuriile nenumărate pe care le-au trăit împreună, adunate în sufletul său mare cât o întreagă istorie.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Ni s-au aburit ochii, doamnă învățătoare!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:21 Ora de vară a Europei de Est