Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Școala românească din Salonta, la superlativ”

Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta

,,Școala românească din Salonta, la superlativ”

Așa cum toamna, la început de an școlar, numărăm „bobocii", la sfârșit de an școlar și început de vară numărăm premiile, distincțiile și recompensele școlare obținute prin hărnicie și talent de cei mai silitori elevi.

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta a avut și anul acesta nenumărate motive de mândrie, socotind la sfârșitul anului școlar 2016-2017 medii generale pe clase cu mult peste 8 și, provocator pentru generațiile viitoare de elevi, cu predilecție peste 9.
„Un an școlar excelent, la superlativ. O prezență constantă și meritorie a elevilor de liceu și de școală generală la majoritatea etapelor județene a olimpiadelor școlare, la concursuri școlare naționale cu tradiție și o performantă ediție a Olimpiadei Claselor, sub îndrumarea inimosului Illyes Lajos Demeter, confirmă munca în echipă a tandemului profesor - părinte spre folosul elevului", a ținut să precizeze prof. Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș" la festivitatea de încheiere a anului școlar.
Șefii de promoție ai colegiului salontan, absolvenți ai seriei 2017 cu media 10, au fost premiați și recompensați de Fundația „Pro Sanitas". În Cartea de Aur a colegiului au fost menționați șefii de promoție Vlad Dumitrescu (XII B, profil Real), Bianca Rus (XII B, profil Real) și Dorotheea Foltuț (XII C, profil Umanist), iar la gimnaziu, șefă de promoție cu nota 10 a fost eleva Andreea Cătălina Marușca (VIII A).
Premiați cu diplome de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu premii în bani de către bordul Fundației „Pro Sanitas", zeci de elevi salontani s-au remarcat în mod excepțional la olimpiadele Ministerului Educației Naționale: Lorena Zifceac (VII A, premiul I pe judeţ la Biologie); Corul C.N. „Teodor Neș" Salonta, dirijor, prof. Nagy Judit Noemi (IX-XII, premiul I, etapa judeţeană, disciplina Olimpiada națională corală); Echipa de baschet fete antrenată de prof. Cristina-Ioana Simina (IX-XII, premiul I pe județ la Olimpiada națională a sportului); Echipa de baschet fete antrenată de prof. Vlad Simina (V-VIII, premiul I pe județ la Olimpiada națională a sportului); Ana Coltău (XII C, premiul I pe judeţ la Olimpiada sportului - Tenis de masă); Echipa de baschet băieți antrenată de prof. Vlad Simina (V-VIII, premiul II pe județ la Olimpiada națională a sportului); Csornai Patrick Ladislau (IX A, premiul III, etapa judeţeană, disciplina T.I.C.); Remus Petrache (X B, premiul III la etapa județeană a olimpiadelor de Matematică și Limba română); Iulia Roman (X B, premiul III pe județ la Religie); Oana Pavel (V B, mențiune pe județ la Religie); Rebeca Coste (XII D, menţiune la Olimpiada de Geografie, etapa judeţeană); Xenia Caramete (IX B, mențiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba engleză); Lucas Bora (V B, mențiune pe județ la Olimpiada de Matematică); Tudor Pop (VI D, menţiune la etapa judeţeană, Olimpiada de Lingvistică); Alexandra Pantea (XII C, menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei sportului - Cros).
La Concursul interjudețean de matematică „Teodor Topan", organizat la Șimleu Silvaniei (Sălaj) s-au remarcat, sub îndrumarea prof. Ioan Lung, elevii: George Roman (XII B, mențiune), Vlad Eduard Dumitrescu (XII B) și Remus Petrache (X B). Și Concursul de Matematică „Ștefan Musta" organizat la Beiuș a fost câștigat cu brio de elevii salontani ai profesorilor Ioan Lung și Liviu Galea: Petrache Remus - premiul I, Dulău Paul - premiul I, Magda David - premiul II, Bora Lucas - premiul II, Petrache Andrei - premiul II, Bonchiş Ştefan - premiul III, Katona Zoltan - premiul III, Neag Cristina - premiul III, Fechete Anabella - premiul III.
Concursul Național Interdisciplinar „Matudinfo-Termeszettud" (secțiunea matematică) a fost câștigat de elevii prof. Ioan Lung: Micle Mircea - premiul I, Dulău Paul - premiul II, Capătă Cristina - premiul III și Magda David, Illyes Hannah, Igna Tiberiu - mențiune. La etapele județeană și interjudețeană ale Simpozionului regional de proiecte științifice „Gustă știința", organizat la Beiuș, s-au remarcat elevii: Dumitrescu Vlad Eduard - premiul I, Rus Bianca - premiul I, Capătă Cristina - premiul II.
Sub îndrumarea prof. Nagy Zoe, elevul Sebastian Ardelean din clasa a VII-a C a obținut premiul III la Concursul internațional de creații literare „Grigore Vieru - poet al sufletului românesc". Catedra de informatică a colegiului salontan s-a remarcat la Concursul „ElectroTehniada", organizat la Cluj-Napoca de Facultatea de inginerie electrică, prin performanța elevilor Denisa Dale și Mircea Micle (premiul III).
„Romanian Coolest Project 2017 - Timișoara" a  încununat cu premii echipa C.N. „Teodor Neș" din Salonta reprezentată de elevii: Florin Hodiș - premiul I, Mircea Micle, Gloria Stanciu și Cristina Capăta care este și câştigătoare a unei burse „Coder Dojo România" în vederea participării la Dublin la Expoziţia-concurs „Coder Dojo".
Prof. Florentina Galea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Școala românească din Salonta, la superlativ”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:28 Ora de vară a Europei de Est