Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Subiectele au fost accesibile”

Miercuri, Evaluarea națională la Matematică

,,Subiectele au fost accesibile”

Elevii din clasa a VIII-a au avut de rezolvat, miercuri, 21.06.2017, la proba de Matematică în cadrul Evaluării naţionale, varianta cu numărul 6, care a cuprins trei subiecte, fiecare notat cu 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu, iar ,,subiectele au fost accesibile", după aprecierea doamnei profesor de matematică Monica Berce de la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea.

,,Primul subiect a cuprins şase probleme, dintre care la primele două se cerea să se calculeze ,,20-20:2" şi ,,Dacă şase caiete de acelaşi fel costă 30 de lei, atunci trei dintre acestea costă ...lei".
La acelaşi subiect, elevii au avut de scris intersecţia a două mulţimi, cele două mulţimi fiind date, au avut de calculat aria unui pătrat cu latura de 6 cm, lungimea muchiei unui tetraedru regulat, cunoscându-se suma lungimilor tuturor muchiilor sale şi de interpretat un tabel, cerându-se numărul total al elevilor din clasele a VIII-a.
Subiectul al doilea a avut cinci cerinţe, printre care: desenarea unui cub, demonstrarea unei egalităţi şi determinarea a două numere, ştiindu-se media lor aritmetică şi raportul lor, reprezentarea grafică a unei funcţii şi determinarea abscisei punctului care aparţine graficului funcţiei f, ştiind că punctul are abscisa egală cu ordonata, de arătat că expresia E(x)=1, unde E(x) era dat.
La subiectul al treilea, a fost dat un dreptunghi. Elevii aveau să calculeze perimetrul dreptunghiului, să demonstreze că trei puncte sunt coliniare şi că două drepte sunt perpendiculare.
La ultimul punct al subiectului al III-lea era reprezentat un cilindru circular drept. Se cerea să se calculeze aria laterală a cilindrului circular drept, să demonstreze că un segment are lungimea mai mică de 16 cm şi să calculeze valoarea sinusului unghiului dintre o dreaptă şi planul uneia dintre bazele cilindrului circular drept.
Lucrările vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele".
Noutățile acestei ediții
Monica ne-a făcut cunoscute noutățile acestei ediții a Evaluării naționale.
1.,,Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea naţională 2017 creşte de la 75% la 80%, iar media claselor V-VIII va reprezenta doar 20%, ȋn loc de 25% din media de admitere ȋn clasa a IX-a, aşa cum era până acum.
2.O altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost ȋndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluare naţională care spunea că trebuie să existe o diferenţă de 0,5 puncte ȋntre nota iniţială şi cea finală, de după contestaţie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat ȋn calcul niciun barem pentru modificarea notei, iar nota finală va fi cea după contestaţie".
În ritmul acesta, încet, dar sigur, cu timpul, se va renunța la media anilor de gimnaziu, ceea ce i-ar putea întrista și demobiliza până și pe copiii conștiincioși, harnici și consecvenți.
Mâine, va avea loc Evaluarea națională la Limba și literatura maternă.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:05 Ora de vară a Europei de Est