Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Înot senzorial la CSEI Cristal Oradea

La piscina Hotelului Maxim

Înot senzorial la CSEI Cristal Oradea

Preşcolarii grupei DSM şi ai grupei speciale A, dar şi elevii clasei I DSM din cadrul CSEI Cristal Oradea, însoţiţi de cadrele didactice, părinţi şi studenţi voluntari, au desfăşurat o activitate de înot senzorial la piscina hotelului Maxim cu ocazia celebrării zilei Hellen Keller din cadrul săptămânii cu acelaşi nume.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui înot senzorial, metodă de lucru însuşită în cadrul mobilităţii desfăşurate la şcoala parteneră  Lakeside School din Welwyn Garden, Marea Britanie, în cadrul proiectului multilateral Erasmus+ Thinking Globaly, Learning Together. Metoda de lucru presupune o serie de activităţi de explorare polisenzorială a obiectelor din mediul apropiat, activităţi ce sunt organizate tematic, de data aceasta tema centrală fiind anotimpul vara.
Scopul activităţii a fost explorarea senzorială şi motrică a lumii înconjurătoarea într-un mediu diferit (apa) în vederea formării conduitelor de orientare, cunoaştere şi adaptare la mediul ambiant, prin folosirea unor echipamente specifice pentru apă, baloane, pene, uleiuri volatile, surse de lumină, baloane, stropitori sau voal.
Pentru buna desfăşurare a activităţii, profesorii Anca Dura, Stela Todea, Ramona Vesa au organizat o întâlnire cu toţi adulţii participanţi (cadre didactice participante, studenţi şi profesori voluntari) la activitatea de înot senzorial, ocazie cu care au diseminat toate informaţiile legate de această metodă de lucru cu copiii cu dizabilităţi, obţinute de la şcoala parteneră pe parcursul mobilităţii. Zece copii au beneficiat de noua metodă de lucru, organizatorii (Dura Anca, Oprea Eva, Todea Stela, Vesa Ramona) fiind sprijiniți de cadrele didactice din cadrul CSEI Cristal (Copăcian Aurelia, Moţ Teodora, Boros Györgyi, Lakatos Gyöngyi, Pop Mariana, Merţan Anturia, Herman Szabolcs) și 15 voluntari, studenți la kinetoterapie din cadrul Universității Oradea.
Responsabile cu manipularea materialelor au fost cadrele didactice menţionate, în timp ce studenţii voluntari au ajutat copiii în apă la explorarea stimulilor. În acest timp, părinţii au putut să urmărească de pe margine desfăşurarea activităţii. Dat fiind succesul acestei activităţi, măsurat prin feedback-ul primit din partea părinţilor, dar mai ales prin reacţiile copiilor în timpul activităţii, cadrele didactice și-au propus ca anul viitor să continue aceste activități sub forma unui proiect ce se va desfăşura lunar.
Octavian Bara

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:19 Ora de vară a Europei de Est