Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Călătorie în lumea cărţii

Proiectul județean

Călătorie în lumea cărţii

Acesta este titlul proiectului prin care este continuat drumul către cunoaşterea lumii şi descoperirea de sine de către gimnaziştii din Bunteşti, Poieni, Stînceşti, Cîmpani, Pietroasa, Chişcău, Rieni şi Ştei (de la Colegiul Naţional „Avram Iancu").

Aflaţi sub coordonarea profesorilor  şi  animaţi de dorinţa de a descoperi lumea citind, aceşti copii au urmat traseul stabilit şi au adăugat cunoştinţelor însuşite în cadrul programului formal alte cunoştinţe, priceperi şi deprinderi care le vor îmbogăţi orizontul cultural şi le vor dezvolta  competenţele de literaţie.
Încurajaţi  să se exprime liber, în maniera cea mai accesibilă lor (prin semne, linii, forme, culori, cuvinte şi joc), să caute sensuri şi să-şi pună în valoare talentul, demonstrând înţelegerea textelor citite şi  sensibilitate, elevii au colaborat, au învăţat, s-au amuzat, au dăruit şi au adăugat încă un pilon templului devenirii lor.
Călătoria a început în octombrie, odată cu vizita la Biblioteca Orăşenească din Ştei, unde doamna bibliotecar Marina Petrila a condus elevii prin una dintre porţile pe care ni le deschide lectura, către  înţelegerea faptului că „O carte este un sprijin, o mângâiere, un îndemn. Este câte una căreia îi datorezi cât şi celui mai bun învăţător. Ba chiar care-ţi este cât ţi-au fost părinţii şi cei mai buni. Dar atunci trebuie să citim cu alegere". (N. Iorga) Aici, elevii din comuna Bunteşti au văzut şi lucrări realizate de către  copiii care împrumută cărţi de la această bibliotecă, cititori implicaţi în diferite proiecte locale şi regionale.
A urmat o revedere a clasicilor născuţi  în luna ianuarie - în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Concursului „Clasicii noştri". Cu acest prilej elevii le-au adus un pios omagiu clasicilor citind basme, poezii, schiţe şi nuvele, recitând, dramatizând, compunând şi desenând. Ca de fiecare dată ei s-au întrecut în realizarea unor proiecte care au surprins secvenţe din viaţa şi opera scriitorilor: Eminescu, Slavici şi Caragiale. Natura şi iubirea în lirica eminesciană, lumea satului din ţinutul copilăriei lui Slavici, eroi ca Huţu sau Zâna Zorilor, Ionel ori Goe, au fost temele tratate şi, prin efort şi dăruire, toată această muncă, a contribuit la îmbogăţirea lor spirituală.
Martie a fost prilej de bucurie şi dăruire. Elevii au confecţionat mărţişoare-cărţişoare pe care le-au dăruit prietenilor şi cunoscuţilor, dovedindu-şi  măiestria şi sensibilitatea.
Ziua lecturii a fost aniversată prin prezentarea lucrărilor realizate de către echipele formate şi surprinderea, sub cele mai interesante forme, a chipului cărţii şi a aventurii trăite alături de eroii volumelor citite.
Ziua de 10 iunie a reprezentat încheierea activităţilor proiectului. A debutat printr-o invitaţie la călătoria făcută de personajul Adinei Popescu în căutarea identităţii, Micuţa şi neterminata poveste, trece pe la Fabulă, Odă şi pe la Măritul Basm, culege câteva cuvinte ce i-ar putea fi de folos şi  află secretul obţinerii identităţii de la Mai Marele Poveştilor, devenind ceea ce-şi dorise, o poveste cu tot ceea ce presupune aceasta. Acest drum l-au reconstituit elevii clasei a VI-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Stînceşti. După acest moment, profesorii evaluatori au apreciat lucrările literare şi artistice de la şcolile participante şi au desemnat câştigătorii.
Câştigători sunt, de fapt, toţi aceia care au participat la aceste activităţi şi au înţeles că, aşa cum spune poetul Mihai Eminescu, „Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imaginaţii".
Echipa de proiect a fost alcătuită din: prof. Anamaria Kovacs,  Ioana Pordea, Inga Rusu, Anca Boldor, Andreea Ciotea, Loredana Marge, Estera Costea, Mihaela Suciu, Anca Bondar, Florin Tocuţ, Mirela Corbu, Anamaria Zaha, Amelia Şerb, Ioana Corbu, Claudia Fericean, Simona Muţiu și Angelica Ştef.  
Prof. Angelica Ştef
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Călătorie în lumea cărţii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:02 Ora de vară a Europei de Est