Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

B-EST International Film Festival

Cele opt filme ale ediției a III-a

B-EST International Film Festival

B-EST International Film Festival anunță care sunt cele opt filme selecționate în competiție, la secțiunea documentar, pe care le veți putea viziona la București, în perioada 14 - 21 aprilie 2007, la cea de a treia ediție a festivalului.

De la interviuri revelatoare cu kirghizii, reconstrucții încântoare și amuzante prinse în film într-o varietate de stiluri cinematografice și scene comice despre interacțiunea dintre echipa de film și comunitate, de la primul documentar din România care încearcă să definească termenul de comunitate electro până la incredibila călătorie a excentricului antreprenor Malcolm Bricklin în eforturile sale de a aduce mașina chinezească în America, de la povestea unui fost traficant de droguri care aduce revoluția socială în cel mai de temut cartier din Rio de Janeiro prin intermediul hip-hop-ului, al muzicii străzii și dansului afro-brazilian, de la istoria comunismului în stil Monty Python, respunând glumele folosind chechurile, arhiva trucată și animațiile speciale până la o cronică a imigrării în Anglia anilor ’60, văzută prin ochii unei familii asiatice și a camerei lor de filmat, de la un documentar palpitant care prezintă unele din cele mai importante nume ale scenei internaționale a dansului până la situația ipotetică în care un grup de astronauți aflați într-o călătorie spațială, afla cu stupoare că nu se pot întoarce pe Pământ deoarece planeta a devenit nelocuibilă.

 Secțiunea Documentar a B-EST International Film Festival, ediția a 3-a, este alcătuită din opt filme nominalizate și premiate la importante manifestări de gen din lume.

La B-EST International Film Festival va avea loc premiera mondială a documetarului On Point, realizat de Collatos Theodore, care urmărește povestea a cinci dansatori aspiranți, alături de 13 judecători faimoși, aflați la prestigioasa competiție internațională de dans din Brazilia.

Juriul Secțiunii Documentar al celei de a 3-a ediții a B-EST International Film Festival este format din Anca Gradinariu, Dragoș Bucurenci, Laurențiu Damian.

FILMELE DIN COMPETIÞIE:

- The Wild Blue Yonder - regia Werner Herzog (2005, coproducție Marea Britanie/ SUA/ Franța/ Germania); în 2006, nominalizat Mar del Plata Film Festival și laureat al Premiului FIPRESCI, Festivalul de la Veneția;

- Favela Rising - regia Matt Mochary & Jeff Zimbalist (2005, coproducție Brazilia/SUA); în 2005, câștigător al International Documentary Association Award, câștigător la Tribecca Film Festival; câștigător Sidney International Film Festival:â;

- I For India - regia Sandya Suri (2005, UK); nominalizat la Marele Premiu al Juriului, Sundance Film Festival;

- 37 Uses For A Dead Sheep - regia Ben Hopkins (2006, UK); câștigător la Berlinala, 2006; nominalizat pentru Cel mai bun documentar la European Film Awards;

- Hammer & Tickle - regia Ben Lewis (2006, coproducție Canada/ Franța/ Germania/ UK/ SUA);

- The Entrepreneur - regia Frank Raharinosy (2007, SUA);

- Electro - regia Matei-Alexandru Mocanu (2006, România);

- On Point - regia Theodore Collatos (2007, SUA) - filmul va avea premiera mondială în cadrul B-EST International Film Festival;

Nikita Mihalkov va susține un master-class 

 

Actorul, regizorul și producătorul rus NIKITA MIHALKOV va susține duminică, 15 aprilie, la ora 11.30, la sala Amfiteatru a Teatrului Național București, în cadrul B-EST International Film Festival, un master-class cu tema „Regizorul în două ipostaze, în afara filmării și la cadru”.

Cunoscut și sub numele de „Spielberg al Rusiei”, Nikita Mihalkov va deschide ediția din acest an a B-EST International Film Festival cu filmul Soarele înșelător I (OSCAR pentru Cel mai bun film străin, 1994). De asemenea, Mihalkov va fi prezent și la proiecțiile filmelor Statski Sovetnik (2005, producător și actor) și Bărbierul din Siberia (1998), filme alese la sugestia regizorului.

Nikita Mihalkov este una dintre cele mai puternice personalități artistice ale cinematografului rus. Remarcabil pentru ușurința cu care trece de la filmul de epocă la cel inspirat din contemporaneitate, de la scenariul original la ecranizare, de la ficțiune la documentar, de la poezie la grotesc, Nikita Mihalkov va veni pentru prima dată în România, invitat de către B-EST International Film Festival.

 

Mai multe detalii despre filmele participante în concurs, puteți găsi pe pagina de web a festivalului: http://b-estfilmfest.com/

Bianca BOITAN

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:25 Ora standard a Europei de Est