Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

B-EST International Film Festival

Cele opt filme ale ediției a III-a

B-EST International Film Festival

B-EST International Film Festival anunță care sunt cele opt filme selecționate în competiție, la secțiunea documentar, pe care le veți putea viziona la București, în perioada 14 - 21 aprilie 2007, la cea de a treia ediție a festivalului.

De la interviuri revelatoare cu kirghizii, reconstrucții încântoare și amuzante prinse în film într-o varietate de stiluri cinematografice și scene comice despre interacțiunea dintre echipa de film și comunitate, de la primul documentar din România care încearcă să definească termenul de comunitate electro până la incredibila călătorie a excentricului antreprenor Malcolm Bricklin în eforturile sale de a aduce mașina chinezească în America, de la povestea unui fost traficant de droguri care aduce revoluția socială în cel mai de temut cartier din Rio de Janeiro prin intermediul hip-hop-ului, al muzicii străzii și dansului afro-brazilian, de la istoria comunismului în stil Monty Python, respunând glumele folosind chechurile, arhiva trucată și animațiile speciale până la o cronică a imigrării în Anglia anilor ’60, văzută prin ochii unei familii asiatice și a camerei lor de filmat, de la un documentar palpitant care prezintă unele din cele mai importante nume ale scenei internaționale a dansului până la situația ipotetică în care un grup de astronauți aflați într-o călătorie spațială, afla cu stupoare că nu se pot întoarce pe Pământ deoarece planeta a devenit nelocuibilă.

 Secțiunea Documentar a B-EST International Film Festival, ediția a 3-a, este alcătuită din opt filme nominalizate și premiate la importante manifestări de gen din lume.

La B-EST International Film Festival va avea loc premiera mondială a documetarului On Point, realizat de Collatos Theodore, care urmărește povestea a cinci dansatori aspiranți, alături de 13 judecători faimoși, aflați la prestigioasa competiție internațională de dans din Brazilia.

Juriul Secțiunii Documentar al celei de a 3-a ediții a B-EST International Film Festival este format din Anca Gradinariu, Dragoș Bucurenci, Laurențiu Damian.

FILMELE DIN COMPETIÞIE:

- The Wild Blue Yonder - regia Werner Herzog (2005, coproducție Marea Britanie/ SUA/ Franța/ Germania); în 2006, nominalizat Mar del Plata Film Festival și laureat al Premiului FIPRESCI, Festivalul de la Veneția;

- Favela Rising - regia Matt Mochary & Jeff Zimbalist (2005, coproducție Brazilia/SUA); în 2005, câștigător al International Documentary Association Award, câștigător la Tribecca Film Festival; câștigător Sidney International Film Festival:â;

- I For India - regia Sandya Suri (2005, UK); nominalizat la Marele Premiu al Juriului, Sundance Film Festival;

- 37 Uses For A Dead Sheep - regia Ben Hopkins (2006, UK); câștigător la Berlinala, 2006; nominalizat pentru Cel mai bun documentar la European Film Awards;

- Hammer & Tickle - regia Ben Lewis (2006, coproducție Canada/ Franța/ Germania/ UK/ SUA);

- The Entrepreneur - regia Frank Raharinosy (2007, SUA);

- Electro - regia Matei-Alexandru Mocanu (2006, România);

- On Point - regia Theodore Collatos (2007, SUA) - filmul va avea premiera mondială în cadrul B-EST International Film Festival;

Nikita Mihalkov va susține un master-class 

 

Actorul, regizorul și producătorul rus NIKITA MIHALKOV va susține duminică, 15 aprilie, la ora 11.30, la sala Amfiteatru a Teatrului Național București, în cadrul B-EST International Film Festival, un master-class cu tema „Regizorul în două ipostaze, în afara filmării și la cadru”.

Cunoscut și sub numele de „Spielberg al Rusiei”, Nikita Mihalkov va deschide ediția din acest an a B-EST International Film Festival cu filmul Soarele înșelător I (OSCAR pentru Cel mai bun film străin, 1994). De asemenea, Mihalkov va fi prezent și la proiecțiile filmelor Statski Sovetnik (2005, producător și actor) și Bărbierul din Siberia (1998), filme alese la sugestia regizorului.

Nikita Mihalkov este una dintre cele mai puternice personalități artistice ale cinematografului rus. Remarcabil pentru ușurința cu care trece de la filmul de epocă la cel inspirat din contemporaneitate, de la scenariul original la ecranizare, de la ficțiune la documentar, de la poezie la grotesc, Nikita Mihalkov va veni pentru prima dată în România, invitat de către B-EST International Film Festival.

 

Mai multe detalii despre filmele participante în concurs, puteți găsi pe pagina de web a festivalului: http://b-estfilmfest.com/

Bianca BOITAN

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:37 Ora de vară a Europei de Est