Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Să ştii mai multe, să fii mai bun la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea

Săptămâna altfel

Să ştii mai multe, să fii mai bun la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea

În perioada 15-19 mai 2017, la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea s-au derulat diferite activităţi extracurriculare propuse şi aprobate în cadrul Săptămânii altfel ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun".

Toate activităţile desfăşurate au avut ca scop promovarea comportamentului disciplinat al elevilor atât în şcoală cât şi în afara şcolii; conştientizarea respectului pentru viaţa de calitate, pentru păstrarea sănătăţii şi combaterea viciilor; dezvoltarea deprinderilor pentru artă; stimularea interesului pentru cunoaşterea unor locuri noi din natură; creşterea coeziunii colectivului de elevi şi consolidarea spiritului de echipă, a relaţiilor de prietenie; stabilirea unui climat de încredere favorabil comunicării; crearea unor reguli de comportament responsabil şi împărţirea echitabilă a sarcinilor între membrii grupului, dar şi iniţierea şi desfăşurarea de activităţi artistice, relaxante cu caracter recreativ.
La iniţiativa domnului director, prof. Pirtea Ioan, au fost invitaţi din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, compartimentul Antidrog, agent-şef adj. Chebeleu Răzvan şi agent-şef Tuduce Anca, care le-au prezentat copiilor materiale video şi le-au vorbit despre lupta împotriva drogurilor. Această activitate s-a desfăşurat luni, 15 mai 2017, în sala de festivităţi a şcolii şi a avut un impact pozitiv asupra elevilor, activitate prevăzută în cadrul a două proiecte educative judeţene, aprobate de ISJ Bihor, în curs de derulare: ,,Combaterea violenţei în şcoală - Fii inteligent, NU fi violent", proiect coordonat de prof. Şumălan Mihaiela, şi echipa de proiect formată din prof. Varga Ileana şi prof. Movilă Cornelia şi proiectul educativ judeţean ,,Fii conştient nu dependent", coordonat de director adjunct, prof. Şandor Mariana şi echipa de proiect, formată din prof. Niculescu Otilia, Bobiş Ramona, Gorcea Geanina şi Bărcăuan Cristina.
Tot luni, au fost prezenţi în şcoală şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor prin d-na biolog Carmen Dinescu şi d-na doctor Diana Racz, şi aceştia parteneri în proiecte care au împărţit elevii pe nivel de studii şi le-au prezentat diferite materiale informative şi filmuleţe educative despre ,,Stilul de viaţă sănătos", şi despre felul în care fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă maximă zilnic de modul în care se hrăneşte, împărţindu-le totodată brelocuri şi pliante reprezentative. S-a realizat şi un schimb de experienţă în acest sens, cu elevii Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea, parteneri în proiect, prezenţi la activitate, însoţiţi de prof. Neşiu Sânziana.
Activităţile din cursul zilei au făcut parte din reuniunea de proiect pentru că au fost prezenţi membri din fiecare instituţie parteneră, toate cadrele didactice şi elevii din şcoala noastră, cărora d-nul director Pirtea Ioan le-a mulţumit respectuos pentru prezenţa şi implicarea în activitate.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la Grădina Zoologică, în Parcul 23 Decembrie, în Turnul Primăriei, la Biserica cu Lună şi la Liceul Tehnologic ,,George Bariţiu" Oradea, însoţiţi de următoarele cadre didactice: prof. Şandor Mariana (director adjunct), Şumălan Mihaiela, Vaida Cristina, Horacsek Rodica, Şişca Denisa şi pedagog Sim Ioana.
Marţi, 16 mai 2017, elevii au fost antrenaţi într-un concurs, intitulat ,,Cum luptăm împotriva drogurilor", ca o concluzie la activităţile derulate cu o zi înainte, elevii fiind împărţiţi pe grupe, au prezentat la final jocuri de rol, scenete, desene şi mesaje antidrog, echipa cu cel mai elocvent mesaj antidrog a obţinut punctaj maxim. Echipele de elevi au fost coordonate de: prof. Şandor Mariana, Şumălan Mihaiela, Varga Ileana, Bobiş Ramona, Nadiş Cristina, Gorcea Geanina, Vaida Cristina, Crăciun Amalia şi Movilă Cornelia.
Miercuri, 17 mai 2017, toţi elevii şcolii, inclusiv clasele integrate de la Tinca şi Salonta au avut posibilitatea să se deplaseze la Centrul Comercial Era Shopping Oradea, la cinematograful Cortina, unde au vizionat filmul ,,Strumpfi", în 3D. Elevii au fost coordonaţi de: Şandor Mariana, Şumălan Mihaiela, Varga Ileana, Niculescu Otilia, Bobiş Ramona, Movilă Cornelia, Gorcea Geanina, Vaida Cristina, Praja Dorina, Horacsek Rodica, Cozma Anca, Zmole Corina, Popovici Camelia, Ene Simeon, Rigău Maria, Marchiş Ana, Varga Csilla, Pele Felicia, Vidican Luminiţa, Gavriş Oana, Roxin Mihaiela, Vidican Loredana, Budurean Gabriela, Ţirban Codruţa, Artiudean Simona, Lincar Graţiela, Levai Lacrima, Olteanu Elena, Rigău Maria şi Todor Elonora.
Joi, 18 mai 2017, elevii şi cadrele didactice au petrecut o zi minunată într-o frumoasă excursie realizată la Şuncuiuş, presărată cu numeroase peripeţii trăite şi prin faptul că deplasarea s-a realizat cu trenul, vizitând şi diferite obiective turistice din zonă, printre care Peştera Vântului. Activitatea a fost coordonată de: prof. Şandor Mariana, Şumălan Mihaiela, Niculescu Otilia, Bobiş Ramona, Movilă Cornelia, Gorcea Geanina, Vaida Cristina, Praja Dorina, Horacsek Rodica, Crciun Amalia, Roşu Delia, Muşet Livia, Olar Aurel, Lăzău Florin, Perghe Ana, Ungur-Brehoi Carmen, pedagog Moţ Monica, Ciont Sorina şi Rotar Elena, asistenta medicală Popa Ana, şi şoferul şcolii d-nul Podilă Vasile.
Tot joi, la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, a avut loc Târgul meseriilor, la care am fost reprezentaţi de d-nul director Pirtea Ioan, de câţiva elevi şi cadre didactice care au amenajat un stand de prezentare cu produse şi preparate culinare specifice profilurilor şcolii noastre. Pe un banner au fost prezentate imagini din activitatea şcolii, altele au putut fi vizualizate prin derularea unui filmuleţ care a rulat pe tot parcursul expoziţiei, realizate de prof. Movilă Cornelia. La târg au mai fost prezente: Lobonţ Lucreţia, Abrudan Ana, Varga Ileana, Şişca Denisa, pedagog Cătană Florica şi asistent social Melec Florica.
Săptămâna s-a încheiat vineri, 19 mai  cu activităţi de relaxare desfăşurate în şcoală: muzică, pictură, dans, jocuri pe calculator şi activităţi sportive.
Şandor Mariana, Şumălan Mihaiela & Movilă Cornelia
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să ştii mai multe, să fii mai bun la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:54:36 Ora standard a Europei de Est