Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Joi, la Era Park,

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Sunt greu bătrânii de pornit, dar și mai greu sunt de oprit, când au luat-o la vale, vorba aceea. La interval de câteva zile, am participat la două manifestări de amploare și de largă respirație sufletească, avându-i în centrul atenției pe copiii și cadrele didactice de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea.

În 30 mai, a fost Ziua grădiniței (la 40 de ani!), iar joi, 8 iunie 2017, i-au antrenat și pe alții în cadrul Festivalului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", pe scena de la Era Park. ,,Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale națiunii noastre și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm, susține doamna director, prof. Cornelia Româneac, responsabilul de proiect. Folclorul este pentru poporul român depozitarul   a tot ceea ce înseamnă tradiție, obicei și artă, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acestor meleaguri".
În fața juriului, alcătuit din inspectorul școlar de specialitate, doamna prof. Nicoleta Oana Fărăianu, doamna prof. Antonela Ferche Buțiu, profesor de canto popular la Școala de Arte ,,Francisc Hubic" și prof. Nicoleta  Nicoruț, coordonator de proiect, s-au prezentat  ansambluri și soliști de la grădinița organizatoare și coordonatoare, dar și de la Grădinița Nr. 42, Grădinița Nr. 47, Grădinița Nr. 20 și Grădinița Nr. 27, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" și de la Grădinița Nr. 1 din Marghita.
Manifestarea a fost susținută de Primăria Municipiului Oradea și de Asociația de părinți a Grădiniței Nr. 28 ,,Flori de nufăr".
Festivalul a fost prezentat în derularea sa, punct cu punct, de prof. Crina Cheregi. Au deschis festivalul copiii din grupa mijlocie (îndrumați de educatoarele Ambro Maria și Horga Camelia), cu Rugăciune pentru poporul meu; au urmat, în ordine: grupul vocal al grupei mari (prof. Crina Cheregi - Florica Nemeș; dansatorii grupei  mijlocii (prof. de dans Adriana Heteș, prof. îndrumători  Elena Indrie - Sanda Igna); de la Grădinița Nr. 42, au urcat pe scenă, la microfon, doi soliști, Ungur Andrei și Gloria Trifu (coordonați de doamna director adjunct Delia Coste); ei au fost secondați de un coleg de-al lor de grădiniță, Paul Simedre; Cei de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", au revenit pe scenă cu un obicei de primăvară, intitulat ,,Lioara". Au cules flori copiii din grupa mare (îndrumați de prof. Ana Popa și Ramona Mihalcea); au pus apoi de o șezătoare copiii din grupa mijlocie (coordonați de prof. Marioara Țig și Nagy Ioana); de la Grădinița Nr. 47 - ,,Amicii", au urcat pe scenă cu un dans din Bihor dansatorii coordonați de prof. Viorica Bițiș; reprezentanții Grădiniței Nr. 20 au fost dansatorii grupei mari, îndrumați de prof. Crina Lucuș și Carmen Șchiop; de la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel", au dansat oșenii coordonați de prof. Aurelia Bodea și Geta Druță; cum dansează niște profesioniști în clasa I, de la ,,Onisifor Ghibu", ne-au demonstrat elevii domnului prof. Iosif Româneac, instructor Adrian Balog. Nu s-au lăsat cu nimic mai prejos nici membrii grupului vocal și dansatorii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și ei tot în clasa I, sub coordonarea unui maestru într-ale tradițiilor, obiceiurilor, dansului și folclorului, doamna profesor Doina Lung. O româncuță foc și pară, din Marghita, Sara Roman, în vârstă de 5 anișori, de la Grădinița Nr. 1 din Marghita, sub coordonarea doamnei prof. Camelia Bențe, a fost cireașa de pe tort a festivalului. Toată numai zâmbet și energie... pozitivă!
Festivalul s-a încheiat cu marile vedete ale Grădinței Nr. 28, formația de dansuri populare a grupei mari, viitori școlari, ai Nicoletei Nicoruț, prof. de dans popular Adrian Balog.
Ovi Dan
 Premiile festivalului
 Învăţământ primar
Secţiunea I -  interpretare
Premiul I  şi cupă - grup vocal         Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I - grup artistic - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea III - dans popular
Premiul  I şi cupă - grup Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea, coord. Iosif Româneac şi Adrian Balog
Premiul I - grup de dans  - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
 Învăţământ preşcolar
Secţiunea I - interpretare
Premiul I şi cupă - Roman Sara, Grădinița Nr. 1 Marghita, coord. Benţe Camelia
Premiul II - Simedre Paul, Grădinița Nr. 42, Oradea, coord. Delia Coste
Premiul I - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Crina Cheregi şi Florica Nemeş
Premiul II - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Maria Ambro şi Camelia Horga
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I şi cupă - grup artistic Grădinița Nr. 28, coord. Ana Popa şi Ramona Mihalcea
Premiul I - grup artistic, coord. Marioara Ţig şi Ioana Nagy
Secţiunea  III - dans popular  
Premiul I şi cupă - grup de dans Grădinița Nr. 28, coord. Nicoruţ Nicoleta, instructor Adrian Balog
Premiul I - grup de dans Grădinița Nr. 27, coord. Aurelia Bodea şi Georgeta Druţă
Premiul II ( pentru autenticitate) - grup de dans Grădinița Nr. 47, coord. Biţiş Victoria
Premiul II - grup artistic Grădinița Nr. 20, coord. Lucuş Crina și Şchiopu Carmen
Premiul special al juriului - grup dans etno, Grădinița Nr. 28, coord. Elena Indrie şi Sanda Igna
Premiul special pentru cel mai bun recitator - Ungur Andrei şi Trifu Gloria, Grădinița Nr. 42, coord. Delia Coste.
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”. 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:19:47 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...