Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Joi, la Era Park,

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Sunt greu bătrânii de pornit, dar și mai greu sunt de oprit, când au luat-o la vale, vorba aceea. La interval de câteva zile, am participat la două manifestări de amploare și de largă respirație sufletească, avându-i în centrul atenției pe copiii și cadrele didactice de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea.

În 30 mai, a fost Ziua grădiniței (la 40 de ani!), iar joi, 8 iunie 2017, i-au antrenat și pe alții în cadrul Festivalului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", pe scena de la Era Park. ,,Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale națiunii noastre și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm, susține doamna director, prof. Cornelia Româneac, responsabilul de proiect. Folclorul este pentru poporul român depozitarul   a tot ceea ce înseamnă tradiție, obicei și artă, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acestor meleaguri".
În fața juriului, alcătuit din inspectorul școlar de specialitate, doamna prof. Nicoleta Oana Fărăianu, doamna prof. Antonela Ferche Buțiu, profesor de canto popular la Școala de Arte ,,Francisc Hubic" și prof. Nicoleta  Nicoruț, coordonator de proiect, s-au prezentat  ansambluri și soliști de la grădinița organizatoare și coordonatoare, dar și de la Grădinița Nr. 42, Grădinița Nr. 47, Grădinița Nr. 20 și Grădinița Nr. 27, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" și de la Grădinița Nr. 1 din Marghita.
Manifestarea a fost susținută de Primăria Municipiului Oradea și de Asociația de părinți a Grădiniței Nr. 28 ,,Flori de nufăr".
Festivalul a fost prezentat în derularea sa, punct cu punct, de prof. Crina Cheregi. Au deschis festivalul copiii din grupa mijlocie (îndrumați de educatoarele Ambro Maria și Horga Camelia), cu Rugăciune pentru poporul meu; au urmat, în ordine: grupul vocal al grupei mari (prof. Crina Cheregi - Florica Nemeș; dansatorii grupei  mijlocii (prof. de dans Adriana Heteș, prof. îndrumători  Elena Indrie - Sanda Igna); de la Grădinița Nr. 42, au urcat pe scenă, la microfon, doi soliști, Ungur Andrei și Gloria Trifu (coordonați de doamna director adjunct Delia Coste); ei au fost secondați de un coleg de-al lor de grădiniță, Paul Simedre; Cei de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", au revenit pe scenă cu un obicei de primăvară, intitulat ,,Lioara". Au cules flori copiii din grupa mare (îndrumați de prof. Ana Popa și Ramona Mihalcea); au pus apoi de o șezătoare copiii din grupa mijlocie (coordonați de prof. Marioara Țig și Nagy Ioana); de la Grădinița Nr. 47 - ,,Amicii", au urcat pe scenă cu un dans din Bihor dansatorii coordonați de prof. Viorica Bițiș; reprezentanții Grădiniței Nr. 20 au fost dansatorii grupei mari, îndrumați de prof. Crina Lucuș și Carmen Șchiop; de la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel", au dansat oșenii coordonați de prof. Aurelia Bodea și Geta Druță; cum dansează niște profesioniști în clasa I, de la ,,Onisifor Ghibu", ne-au demonstrat elevii domnului prof. Iosif Româneac, instructor Adrian Balog. Nu s-au lăsat cu nimic mai prejos nici membrii grupului vocal și dansatorii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și ei tot în clasa I, sub coordonarea unui maestru într-ale tradițiilor, obiceiurilor, dansului și folclorului, doamna profesor Doina Lung. O româncuță foc și pară, din Marghita, Sara Roman, în vârstă de 5 anișori, de la Grădinița Nr. 1 din Marghita, sub coordonarea doamnei prof. Camelia Bențe, a fost cireașa de pe tort a festivalului. Toată numai zâmbet și energie... pozitivă!
Festivalul s-a încheiat cu marile vedete ale Grădinței Nr. 28, formația de dansuri populare a grupei mari, viitori școlari, ai Nicoletei Nicoruț, prof. de dans popular Adrian Balog.
Ovi Dan
 Premiile festivalului
 Învăţământ primar
Secţiunea I -  interpretare
Premiul I  şi cupă - grup vocal         Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I - grup artistic - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea III - dans popular
Premiul  I şi cupă - grup Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea, coord. Iosif Româneac şi Adrian Balog
Premiul I - grup de dans  - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
 Învăţământ preşcolar
Secţiunea I - interpretare
Premiul I şi cupă - Roman Sara, Grădinița Nr. 1 Marghita, coord. Benţe Camelia
Premiul II - Simedre Paul, Grădinița Nr. 42, Oradea, coord. Delia Coste
Premiul I - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Crina Cheregi şi Florica Nemeş
Premiul II - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Maria Ambro şi Camelia Horga
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I şi cupă - grup artistic Grădinița Nr. 28, coord. Ana Popa şi Ramona Mihalcea
Premiul I - grup artistic, coord. Marioara Ţig şi Ioana Nagy
Secţiunea  III - dans popular  
Premiul I şi cupă - grup de dans Grădinița Nr. 28, coord. Nicoruţ Nicoleta, instructor Adrian Balog
Premiul I - grup de dans Grădinița Nr. 27, coord. Aurelia Bodea şi Georgeta Druţă
Premiul II ( pentru autenticitate) - grup de dans Grădinița Nr. 47, coord. Biţiş Victoria
Premiul II - grup artistic Grădinița Nr. 20, coord. Lucuş Crina și Şchiopu Carmen
Premiul special al juriului - grup dans etno, Grădinița Nr. 28, coord. Elena Indrie şi Sanda Igna
Premiul special pentru cel mai bun recitator - Ungur Andrei şi Trifu Gloria, Grădinița Nr. 42, coord. Delia Coste.
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:08 Ora de vară a Europei de Est