Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spaţii pietonale mai multe, maşini mai puţine în zona centrală

Un oraş mai prietenos cu oamenii:

Spaţii pietonale mai multe, maşini mai puţine în zona centrală

Primarul Ilie Bolojan a susținut joi, 8 iunie 2017, o conferință de presă privind măsurile pe care administrația locală le pregătește pentru a da zonei centrale a orașului Oradea un aspect mai plăcut, mai atractiv.

 „Vorbim de o a doua etapă de dezvoltare, care presupune asigurarea unui mod de viață plăcut, în care oamenii să aibă posibilitatea să interacționeze, să participe la diferite evenimente, să se relaxeze în spații corespunzător amenajate", a spus primarul, după ce a arătat că în prima etapă s-a încercat creșterea veniturilor și a numărului locurilor de muncă, precum şi creşterea atractivităţii oraşului pentru investiții.
„Pentru cetățeni e important cât câștigă, dar și cum se simt într-un oraș. Studiile ne arată că satisfacția față de modul de viață este dată și de mediul în care oamenii trăiesc. Toate acestea depind de modul în care gândește administrația publică viața în Oradea, astfel încât cetățenii orașului să se simtă cât mai bine. Pentru toate acestea este nevoie de un centru de oraș distinctiv, în care oamenii să se simtă confortabil. Centrul de oraș trebuie să fie unul prietenos cu oamenii, nu cu mașinile", a spus primarul Ilie Bolojan.
Măsurile pe care administrația locală le implementează pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt: reabilitarea fațadelor clădirilor; realizarea unor spații pietonale cât mai largi; o curățenie exemplară în zona centrală, și nu numai; luarea tuturor măsurilor pentru ca oamenii să se simtă în siguranță, acest lucru presupunând toleranță zero față de cerșetori, dar și camere de supraveghere video în spațiile publice.
Circulaţia maşinilor, restricţionată treptat în centru
Primarul Ilie Bolojan a anunţat că, începând din data de 24 iunie, circulaţia maşinilor va fi închisă în Piaţa Unirii în fiecare weekend, de sâmbătă dimineaţa până duminică noaptea. Intenţia municipalităţii este restricţionarea completă a circulaţiei auto în zona centrală, însă acest lucru se va face gradual, pe măsură ce se vor crea condiţii pentru rute alternative, precum şi parcări noi în zona centrală. Într-o primă etapă, în centru va fi permisă doar circulaţia taxiurilor şi autobuzelor, urmând ca ulterior încheierii lucrărilor la parcarea subterană de pe Strada Independenţei şi darea acesteia în folosinţă, circulaţia spre centru să fie complet închisă. De asemenea, după realizarea Podului Centenarului, circulaţia auto va fi oprită şi pe podul Sf. Ladislau.
În ceea ce privește lucrările din zona centrală, primarul Ilie Bolojan a explicat că lucrările la Palatul Vulturul Negru au avansat, ele urmează să fie gata spre finele lunii iunie. În prezent, se continuă negocierile cu proprietarii de spații pentru a-și înlocui toți partea de feronerie, geamuri și uși, astfel încât să se contureze un aspect unitar al zonei.
,,În urma unei negocieri cu proprietarii de baruri din Palatul Vulturul Negru, s-a stabilit ca pasajul să fie spălat,  pe cheltuiala acestora,  de patru ori pe săptămână. În rest, curățenia va fi asigurată de oraș", a mai spus primarul.
Licitația pentru Strada Vasile Alecsandri, în vederea transformării acesteia în zonă pietonală, a fost publicată în SEAP, termenul de depunere fiind 6 iulie. Momentan, se mai lucrează la clădirea situată lângă Vulturul Negru, urmând ca până la sfârșitul lunii să fie date jos schelele.
În ceea ce privește clădirea Primăriei Oradea, urmează să fie demarată o licitație pentru reabilitarea acesteia și transformarea etajului I în zonă de muzeu
Obiectivul principal este ca în anul 2019 cel târziu, toate clădirile de pe Republicii-pietonal, Piața Ferdinand, Piața Unirii să fie reabilitate.
Recent, s-a semnat studiul de fezabilitate pentru Strada Aurel Lazăr (pietronală). Urmează să fie demarate procedurile de licitație, după care în primăvara anului viitor să înceapă lucrările.
Primăria a luat decizia de a extinde și alte spații pietonale pe străzile de pe malul drept al Crișului Repede. Pentru a  asigura continuarea circulației pietonale și a bicicletelor pe malul drept s-a luat decizia ca
Str. Libertății să fie transformată în stradă pietonală, începând de la capătul dinspre centru al Parcului Libertății, pe malul Crișului, până la Podul Sf. Ladislau.
Primarul Ilie Bolojan a mai arătat că nu este un lucru normal ca spaţii comerciale din centru să stea nefolosite. ,,Conceptul Primăriei Oradea este să trateze zona centrală ca pe un mall, ca pe o zonă care trebuie gândită unitar. De exemplu, este anormal să ai multe spații goale în centrul orașului, pentru că proprietarii acestora nu le pun în valoare. Prin urmare proprietarii de spații care nu le dau în folosință vor fi penalizați. Totodată, dorim să modficăm regulamentele de funcționare a spațiilor din centru şi să impunem un orar obligatoriu, astfel încât și sâmbăta și duminica, când oamenii au timp și doresc să iasă în oraș, să găsească aceste spații deschise".
Mai multe spaţii verzi în cartierele oraşului
În ceea ce privește cartierele municipiului, obiectivul Primăriei Oradea este ca oriunde ar locui un cetățean în Oradea, să aibă cel mult 500 de metri de mers pe jos până la cel mai apropiat loc în care se poate întâlni cu alți oameni, poate socializa sau se poate relaxa.
,,Am făcut un studiu pentru întreg orașul și am identificat câteva zone pe care ne vom concentra atenția în perioada următoare, astfel încât terenurile pe care le avem azi la dispoziție sau terenurile pe care le putem prelua prin cumpărări sau  prin exproprieri să le putem reda cetățenilor, extinzând spațiile verzi ale municipiului, construind piațete publice, amenajând locuri de joacă", a arătat primarul Ilie Bolojan. Spre exemplu, în perioada următoare va fi modernizată Strada Barcăului, unde urmează să fie creat coridorul verde Ioşia. Municipalitatea a identificat şi alte zone din oraş care vor putea fi transformate în spaţii verzi: Ştefan cel Mare, Leonardo da Vinci, precum şi străzile Morii şi Bumbacului. În cartierul Nufărul, între Parcul Salca şi complexul Lotus urmează să înceapă lucrările la Parcul Sportiv Salca. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:19 Ora de vară a Europei de Est