Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul ,,Avram Iancu, Craiul munților”, ediția a XII-a

Joi, la Beiuș

Concursul ,,Avram Iancu, Craiul munților”, ediția a XII-a

În data de 1 Iunie 2017, a avut loc la Beiuș cea de a XII-a ediție a concursului ,,Avram Iancu, Craiul munților", organizată de Asociația Avram Iancu Beiuș, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în cadrul Proiectului „Iancu: Inițiativă - armonie - națiune - cultură - unitate", finanțat de Primăria Municipiului Beiuș.

Concursul a reunit la Beiuș elevi - iubitori ai lui Avram Iancu din Bihor, Arad, Hunedoara și Sălaj, în total 24 de echipaje (gimnaziu și liceu).
Manifestarea a debutat la Bustul Crăișorului din Aleea Moților, cu scurte luări de cuvânt ale președintelui Asociației Avram Iancu Beiuș, domnul Viorel Ianc, doamnei prof. dr. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor și doamnei prof. Elisabeta-Ana Naghi, din cadrul Ministerului Educației Naționale. Corala Bărbătească Beiuș a intonat Imnul Iancului și câteva cântece patriotice. Au urmat depuneri de flori la Bustul Iancului (opera sculptorului beiușean Sandu Crăciun), expoziția de obiecte tradiționale și o paradă a portului popular.
Concursul propriu zis s-a desfășurat în sala festivă a Liceului Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" din Beiuș, gazdele fiind reprezentate de directorii dr. Lucian Ropa și Eugenia Lezeu.
,,Ostilitățile" au fost conduse cu măiestrie de prof. Claudia Buran, coordonatorul proiectului beiușean, secondat de Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș, prof. Elena Ojică, Florina Indrei, Cristina Gruie, Daniel Jovrea, precum și de voluntarii Nicoleta Cuciula, Flavia Iștoc și Alexandra Ihuț - câștigătoare ale unor ediții anterioare ale concursului și membri ai Asociației Avram Iancu Beiuș, Ilie Cuciula, Andrei Ojică și subsemnatul care m-am ocupat de imortalizarea celor mai importante momente.
Juriul concursului a fost alcătuit din profesorii: dr. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate al ISJ Bihor - președinte, dr. Claudia Tișe, dr. Cristina Brădău, dr. Marțian Lucan, dr. Ioan Sorin Cuc, Adela Petriș, Ștefan Petre,  la secțiunea istorie. La secțiunea promovarea obiectelor tradiționale și a costumelor populare: Daniela Rada, Lucia Busuioc, Irina Mihoc, ​​Georgeta și Nicolae Brânda.
Munca elevilor și a profesorilor coordonatori a fost răsplătite cu premii.
Rezultatele ediției
La gimnaziu: locul I - Școala Gimnazială Curățele; locul II - Școala Gimnazială Mihai Bravu; locul III - Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș și Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș; mențiune: Școala Gimnazială Remetea!
La liceu: locul I - Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, locul II - Colegiul Național ,,Avram Iancu" Brad, jud Hunedoara, locul III - Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș, mențiuni: Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea si Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea.
Prof. Ioan Curpaș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul ,,Avram Iancu, Craiul munților”, ediția a XII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:13:33 Ora de vară a Europei de Est