Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carnavalul toamnei...

Astăzi, la C.S.E.I. nr. 1 Oradea

Carnavalul toamnei...

Un colectiv de dascăli inimoși de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Oradea a pus la cale pentru luna noiembrie (și nu numai) un buchet de activități educative. Manifestările au debutat luni (10 noiembrie 2008), cu un curs de formare pentru profesori, desfășurat în cadrul parteneriatului școlar Comenius "O viață mai bună pentru copiii cu CES", proiect internațional coordonat de psiholog Teodora Pantazi, iar astăzi (vineri), a fost programat Carnavalul toamnei, prima acțiune din cadrul parteneriatului educațional „Mâini de aur” (un parteneriat al C.S.E.I. nr.1 Oradea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială).

 În cele opt luni de parteneriat, se vor mai desfășura cel puțin opt activități: „Colindăm, colindăm... și daruri căpătăm”; realizarea unei expoziții cu podoabe pentru pomul de Crăciun; „Bucătăria veselă” – să bucătărim împreună; confecționăm mărțișoare și felicitări pe... versuri; coșul cu ouă încondeiate; confecționarea unor figurine din ipsos pentru centrul tematic Primăvara; ecologizare de Ziua Europei; sărbătorim Ziua copilului împreună (petrecere-surpriză pentru pitici).
Coordonatorii proiectului și ai carnavalului sunt prof. educator Alina Savu (de la C.S.E.I nr. 1) și inst. Viorica Dobran (de la C.S.E.I.S.).
„Parteneriatul își propune să sprijine dezvoltarea motricității fine și generale a copiilor (elevilor) prin intermediul activităților de abilitări manuale, respectiv terapie ocupațională”, ne-a declarat prof. Alina Savu.
„Zâna toamnei”  
În deschiderea carnavalului, au avut cuvântul reprezentanții celor mai mici parteneri – grupele preșcolarilor de la C.S.E.I.S., care ne-au încântat cu versuri și cântece despre toamnă. Romantismul de-abia instalat a fost repede spulberat de „Cearta fără temei” a celor din clasele a V-a A și B (îndrumați de prof. ed. Adriana Popa și Cosmin Borma). Pe un teren relativ pregătit, s-au prezentat apoi, rând pe rând, mascații (pe clase), începând cu a VII-a A (îndrumați de prof. ed. Cristina Pop), a VI-a B (prof. ed. Anca Tocai), a VIII-a A (prof. ed. Elena Moț), a VIII-a B (prof. ed. Aurora Miclău) și a VI-a A, cu „Zâna toamnei” (în regia prof. ed. Lavinia Gorgan și psiholog Lavinia Lazăr). Suita deghizaților a fost încheiată de trupa claselor a VII-a B și a VIII-a C, care a prezentat „Dansul ploii” (în coregrafia semnată de prof. Alina Savu, Anca Ducu și psiholog Teodora Pantazi).
Carnavalul s-a încheiat cu premierea celor mai reușite măști și a celor mai mari artiști de la C.S.E.I.S.
Să mai spunem că produse realizate în cadrul proiectului de parteneriat au putut fi admirate la  vernisajul expoziției organizate cu acest prilej (lucrări din hârtie glasată și creponată, din ață, semințe, frunze și resturi de materiale textile, care și-au găsit locul alături de roadele toamnei - fructe și legume).
Cursuri pentru profesori și seminarii pentru părinți  
Dacă luni, marți, joi și vineri, au avut loc cursuri de formare pentru cadrele didactice care predau în unitățile școlare ale învățământului special din județ, săptămâna viitoare (marți și joi), sunt programate seminarii pentru părinți.
„Interculturalitate și spiritualitate”
În perioada 17 – 21 noiembrie, denumită „Săptămâna educației globale” (cu tema „Interculturalitate și spirituallitate”), se vor derula activități educative interesante, în parteneriat cu elevi de la Școala cu clasele I –VIII „George Coșbuc” și copii de la C.S.E.I.S. („Împăratul din nucă” – teatru; „Postul și milostenia” – semne ale iubirii creștine; „Copiii din lumea întreagă” – abilități manuale; șezătoare interculturală; „Despre Polonia”; „Icoana din sufletul meu”; „Suntem diferiți, dar egali”...).
„În perioada 26 -29 noiembrie,trei elevi de la școala noastre, însoțiți de un cadru didactic, vor participa la cea de-a XVI-a ediție a competiției regionale de înot „Special Olympics”, care se va desfășura în Rybnic (Polonia), în cadrul proiectului “Special Olympics 2008”, finanțat de Primăria Oradea.
Dar cum am putea uita faptul că la începutul lunii viitoare, înainte să vină Moșul, vom marca, printr-o serie de activități, Ziua copilului cu dizabilități, în 3 decembrie”, ne-a declarat psiholog Teodora Pantazi.(Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnavalul toamnei...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:51 Ora de vară a Europei de Est